Tökéletesen helyezett öngóllal verték a franciák a németeket

2021. június 15. – 23:00

frissítve

Tökéletesen helyezett öngóllal verték a franciák a németeket
Mats Hummels öngólja a francia–német Eb-csoportmeccsen – Fotó: Alexander Hassenstein / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Egy apró közjátékkal indult az Eb első csoportkörét záró francia–német meccs, egy tüntető ugyanis megzavarta a kezdést. A Greenpeace egyik aktivistája egy hátimotoros siklóernyővel és egy hatalmas labdával célozta meg a müncheni pályát – az akcióval az olajipar ellen tiltakozott a férfi, ennek az Eb egyik főszponzora, az orosz olajipari óriás, a Gazprom aligha örülhetett. Az sem mellékes persze, hogy a tüntető ereszkedés közben a pókkamerába akadva kis híján a szurkolókon landolt.

Ami a meccset illeti, az első komolyabb, említhető esemény negyedóra után jött, Paul Pogba fejelt ekkor fölé. Az első próbálkozás egyből hozott magával még egyet, ekkor Kylian Mbappé próbálkozását tolta szögletre Manuel Neuer. A franciák a meccs legelején egyébként feltűnően sok hibával játszottak, eleinte a németeknél volt többet a labda, de 15 perc után elkezdett összeállni a világbajnok csapat játéka.

Hamar meg is lett az eredménye annak, hogy átvették az irányítást, a 20. percben Hernández beadásába ért bele szerencsétlenül Hummels, aki tökéletesen kilőtte a kapu jobb felső sarkát, az öngóllal vezetéshez juttatva a franciákat.

A félidő második felében több kisebb helyzet adódott, komoly veszély miatt azonban egyik kapu mögött sem kellett felhörrenniük a koronavírus miatt meglehetősen korlátozott számú müncheni nézőknek. A szünetig lezajló eseményekből leginkább azt lehetett kiemelni, amikor Joshua Kimmich – nem szándékosan – arcon rúgta az első gólt előkészítő Lucas Hernándezt. A francia védőnek nem lett komolyabb baja, folytatni tudta a mérkőzést.

A második félidő elején Rabio korai kapufája jelezte, hogy a franciák nem elégedettek az eredménnyel, ám ekkor már nem maradt el a válasz, alig 3 perc múlva Serge Gnabry lövése landolt a kapu tetején, nem kis riadalmat okozva a francia védők között.

Hogy éledeznek a németek, azt jelezte egy menet közben lefújt német akció is – Gosens tarolta le egy fejelési kísérletnél Pavard-t, majd a kipattanóból visszaérkező német kísérlet épp a közben a kapu előtt elterülő Gosensről pattant ki, igaz, ekkorra már lefújták a támadást, így az is mindegy lett volna, ha Gosens mellett a kapuig jut a labda.

A 66. percben Mbappé eldönthette volna a meccset, már ünnepelte is magát a francia csatár a bal alsóban landoló csavarás után, de az öröme nagyon rövid volt, a partjelző ugyanis lest jelzett, így maradt az 1-0. Mbappé sebessége egyébként rendre gondot okozott a német védőknek – szombatra előretekintve ez aggasztó hír a magyar védelem számára. A 75. percben Hummelst sprintelte le szinte kétszeres sebességgel Mbappé, de a rutinos védő az utolsó utáni pillanatban egy tizenegyesgyanús, de végül szabályos mozdulattal szerelte ellenfelét.

A 84. percben Karim Benzema is betalált, de ezt a gólt is visszavonták, ezúttal hosszabb videózás után kihirdetett les miatt. A második törölt góltól picit lendületet kapó németek a 88. percben egy szabadrúgásból veszélyeztettek volna, de Leroy Sané lövése messze elkerülte a kaput, így maradt az 1-0-s francia előny.

A mérkőzés közvetítését itt tudja visszaolvasni.

Franciaország–Németország 1-0 (1-0)

  • München, vezette: Carlos Del Cerro (spanyol)
  • gólszerző: Mats Hummels (öngól, '20)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!