Magyarország–Lengyelország 3-3

Legfontosabb

2021. március 25. – 20:26

frissítve

Magyarország–Lengyelország 3-3
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar futballválogatott Lengyelország ellen kezdte meg a 2022-es katari világbajnokság selejtezősorozatát.

Egy félidő után 1-0-ra vezet a magyar csapat, szóval szavazzon, mit gondol a válogatott eddigi teljesítményéről? Ha még soha nem látta ilyen jól játszani a magyar csapatot, akkor adjon 10 pontot. Ha viszont úgy gondolja, hogy ilyen játékkal még San Marinótól is kikapunk, akkor az 1-es értéket válassza.

Az első félidő azt mutatta, ez a lengyel csapat verhető, mert nemhogy Sousa elképzeléseit, de a korábban begyakorolt alapjátékát sem lehet felfedezni. Terv és ötlet nélkül tologatták a labdát. A második félidő kulcskérdése az lesz, hogy az eddig tökéletesen teljesítő védelem – fokozódó nyomás mellett – képes lesz-e hiba nélkül teljesíteni. Bár az is lehet, ez a lengyel válogatott nem képes váltani, váratlant húzni, és akár még egyet kaphat is, amikor kitámad.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A magyar válogatott szinte hiba nélkül hozta le az első 45 percet. A szünet után még ugyanennyit kéne. Az első félidő után 1-0-ra vezetünk az alábbi góllal:

Az I csoportban ugyebár két meccset játszanak még a magyar–lengyel mellett. Az angolok Sterling 31. perces góljával már 3-0-ra vezetnek San Marino ellen hazai pályán.

Andorrában az albánok 1-0-ra vezetnek, a 41. percben Lenjani szerzett gólt. A kapura lövések száma itt 45 perc után 9-0 az albánok javára.

Ahogy az előbb végigpásztáztam a félidei eredményeket, leginkább ez ütötte meg a szememet: a német válogatott egy 3. és egy 7. percben szerzett góllal vezet 2-0-ra Izland ellen. A nagyok közül Spanyolország 1-0-ra megy a görögök ellen, az olaszok pedig 2-0-ra állnak az északírek ellen egy félidő után.

Öröm nézni ezt a tudatosan játszó magyar válogatottat. Hiába van keveset nálunk a labda, a lengyelek igazán veszélyes helyzetet nem tudtak kialakítani, ha még fellobban a veszély lángja, akkor rögtön ott van két-három magyar is a védekező játékos kisegítésére. Nagyon meg kell becsülnünk a korán szerzett gólt, a lengyeleken a nyomás. Azért azt tegyük hozzá, hogy ők topbajnokságokban edződtek, nálunk viszont csak kevesekről mondható el ez.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Amikor a lengyelek jól szervezik meg letámadásaikat, akkor gondban vagyunk.

A lengyel passzok száma duplaannyi, a labdabirtoklásuk 66 százalék (ebben egyre jobbak vagyunk, ahogy telik az idő, volt ez 70 százalék fölött is), a szabálytalanságuk is több (10-7), kapura lövésekben (4-1) és gólokban (1-0) mi vagyunk a jobbak, és ez a lényeg.

Az újonc Michal Helik hátulról durván lerúgta Sallait, Brych egyből sárgát is adott neki. A szabadrúgás után ismét helyzetbe került a magyar csapat, Lovrencsics adott be jobbról, a kapu előtt érkező Szalai Ádám a bal alsó sarok mellé lőtt.

A magyar jobbszárny jobban teljesít. A jobb oldali belső védő Fiola, a jobbhátvéd Lovrencsics és a csatár Sallai kapja a whoscoredtól a legmagasabb osztályzatot. Nálunk Kalmár a vártnál halványabb. A lengyeleknél egy bizonyos Lewandowski 5,9-cel a mezőny három leggyöngébbje között van.

Maradt a viszonylagos lengyel fölény, 68-32 a labdabirtoklásuk, viszont továbbra is vannak ígéretes ellenakcióink, lásd Fiola próbálkozását. A lengyelek már két szögletet lőttek, kapura lövésük viszont csak egy volt, nekünk három.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A lengyelek próbálják beszorítani a magyar csapatot a saját térfelére, a beadások többnyire Arkadiusz Miliket találják meg a 16-oson belül, de a magyar védők gyűrűjében nem tud kapura fordulni.

De ebben nagy meglepetés azért nincs, hiszen otthon játszanak San Marino ellen. Ward-Prowse a 14. percben szerezte meg a vezetést, a 21.-ben Calvert-Lewin növelte kettőre az előnyt.

A csoportunk harmadik mérkőzése az Andorra–Albánia, ami a 27. percben 0-0-ra áll, a labdabirtoklásban elképesztő 76%-os az albán fölény.

Ez az, ahova ki kéne jutni ugye. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget (FIFA) behálózó korrupció alighanem akkor ért a csúcsára, amikor 2010 decemberében a FIFA egyszerre két világbajnokság rendezési jogát is kiosztotta: a 2018-as vb-t Oroszországnak, a 2022-est pedig Katarnak ítélték oda. Ez utóbbi döntés annyira szürreális lett, hogy még a mai napig is nehéz elképzelni, hogy másfél év múlva egy apró Öböl menti félszigeten fogják rendezni a világ legnagyobb sporteseményét, ahol ráadásul semmilyen hagyományai nincsenek a sportágnak. A 2022-es katari világbajnokság több szempontból is korszakhatár lesz a futball történelmében:

  • Ez az utolsó vb, amit még a Sepp Blatter vezette FIFA osztott ki.
  • Ez lesz az utolsó vb, ahol még 32 csapat vesz részt, 2026-tól már 48 csapatos lesz a torna.
  • Európából 13 válogatott jut ki a vb-re.
  • Ez lesz az első vb, amit a hagyományoktól eltérően nem nyáron, hanem télen rendeznek meg. Katarban a júniusi hőség annyira elviselhetetlen, hogy muszáj volt más időpontot találni a tornának: a nyitómeccs 2022. november 22-én, a döntő december 18-án lesz.
  • Emiatt a 2022/23-as futballszezon naptárát is teljesen át kell majd tervezni. A koronavírus-járvány miatt ebben amúgy is van már elég tapasztalata a FIFA-nak.
  • A 2022-es vb-t már az odaítélésétől fogva botrányok sorozata övezi, legyen szó a korrupcióról, a stadionok építése közben meghalt, rabszolgakörülmények között dolgoztatott vendégmunkásokról, vagy az emberi jogok helyzetéről Katarban.

A játék képe a második tíz percben sem sokat változott. A labda többnyire a lengyeleknél, akik a mieinket igyekeznek letámadni. Figyelmeztető, hogy a labdát viszonylag könnyen elveszítjük. Egyelőre a lengyel támadásokat sem lehet ellenállhatatlannak nevezni. A whoscored értékelése alapján húsz perc után a gólpasszt adó Fiola (7,2), Sallai (7,0), valamint Gulácsi és Szalai Attila (6,5-6,5) a legjobb.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A második tíz percre is jutott egy ígéretes magyar támadás, de Lovrencsics lövését könnyedén védte a kapus. A labdabirtoklás 71-29 százalék a lengyeleknek, de a fölényüket egyelőre még nem tudták helyzetre váltani.

A lengyelek még nem veszélyeztették igazán Gulácsi kapuját, a magyar csapat viszont végigvitt egy szép kontratámadást, aminek a végén Lovrencsics került helyzetbe. A 16-os vonaláról eleresztett lövése középre ment, a kapusnak nem okozott igazi gondot.

A két válogatott közötti különbséget viszonylag jól mutatja a világranglista, mi a 40., a lengyelek a 19. helyen állnak. A világranglistát a FIFA 1993-tól kezdve használja, az azóta eltelt 28 évben a lengyelek – néhány év kivételével – mindig a magyar válogatott előtt álltak, átlagosan 16 hellyel előztek meg minket. A 2010-es évek elején a magyar válogatott jórészt annak köszönhette a jobb helyezést, hogy a 2012-es Európa-bajnokság rendezőjeként a lengyelek két évig szinte csak barátságos meccseket játszottak, amelyek kevesebbet érnek a világranglista számításánál.

Sallai Roland 2016 májusában játszott először a válogatottban, akkor még 19 éves se volt. Ez a 21. válogatottsága, és azon a harmadik gólja. Az eddigi két gólját a Nemzetek Ligájában szerezte, a görögök ellen 2-1-re megnyert és az oroszok ellen 3-2-re elvesztett meccsen. Jelenleg a Bundesligában, az SC Freiburgban játszik.

Az első percekben közel nyolcvanszázalékos labdabirtoklása volt a lengyel válogatottnak, a gólt azonban mi lőttük. A gólon kívül helyzet egyik oldalon sem volt. A szabálytalanságokban is mi vezetünk 4-3-ra, sőt, nekünk már sárga laposunk is van, a gólpasszt adó Fiolát figyelmeztették.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Sallai gólja után pár perccel Fiola Attila követett el szabálytalanságot, Robert Lewandowskit rúgta meg, amiért a német játékvezető sárga lapot adott.

A 6. percben Sallai Roland góljával vezet a magyar csapat. Az első valamirevaló helyzetet máris kihasználtuk. Az az egy gól már meg is van. Sallai Fiola passza után tört be a 16-oson belülre, majd jobbal a bal alsóba lőtt Szczesny mellet. 1-0!

A C csoport első meccsét magyar idő szerint este hatkor kezdték, az elképesztő svájci kezdés után végül 3-1-re verték idegenben a bolgárokat. A csoportban szerepel még Olaszország és Észak-Írország – ők egymással játszanak az első fordulóban –, valamint Litvánia.

Az F csoport egyik meccsét, az Izrael–Dániát szintén hattól játszották, a dánok 2-0-ra nyertek. Ausztria, Skócia, Moldova és a Feröer-szigetek tagja még a csoportnak.

A lengyelek új szövetségi kapitányt avatnak a mai meccsen: Paulo Sousát. Az ötvenéves portugál edző az év elején vette át a lengyel válogatott irányítását Jerzy Brzęczektől. Sousa és a magyar válogatott kapitánya, Marco Rossi nem először fog szembekerülni egymással: 1998-ban játékosként, 2012-ben edzőként találkoztak.

Sousa 2011 júniusa és 2013 januárja között volt a Videoton edzője , 2012-ben Európa-liga-csoportkörbe vezette a fehérvári csapatot. Rossi pont ebben az időszakban kezdte az első honvédos időszakát, és 2012 augusztusában, a harmadik magyarországi bajnokiján Sousa Videotonja volt az ellenfele.

Az a meccs őrült módon ért véget: a Honvéd kapusát, Kemenes Szabolcsot a 91. percben kiállították, a Vidi pedig büntetőt rúghatott. Mivel a Honvédnak nem maradt több cseréje, ezért egy mezőnyjátékos, Ivan Lovric állt be a kapuba, aki meglepetésre kivédte Nikolics Nemanja tizenegyesét. A kispestiek 1-0-ra nyertek, Sousa négy hónappal később távozott a Viditől.

A kezdőrúgást a magyar válogatott végezte el.

Talán tervezni sem lehetett volna jobban, hogy két nappal a lengyel–magyar barátság emléknapja után a magyar és a lengyel futballválogatott éppen egymás ellen kezdje el a 2022-es világbajnokság selejtezősorozatát. A ma esti lesz a 33. hivatalos mérkőzés a két ország között, ezeken eddig 20 magyar győzelem született, 4 döntetlen és 8 lengyel győzelem mellett. A játékoskeretek alapján a mostani meccs esélyeseinek inkább a lengyelek tűnnek. A csapatkapitányuk az a Robert Lewandowski, akit a FIFA az előző év legjobb játékosának választott, és ebben a szezonban is sorra lövi a gólokat. De ez a lengyel válogatott nemcsak róla szól, szinte minden posztra jut egy-egy topligás játékosuk: Wojciech Szczesny a Juventus kapusa, Jan Bednarek a Southampton védője, Piotr Zielinski a Napoli középpályása, hogy csak néhány nevet említsünk.

A jelenlegi magyar válogatottnak négy topligás játékosa van: Gulácsi Péter és Willi Orbán az RB Leipzig, Sallai Roland a Freiburg, Szalai Ádám pedig a Mainz futballistája. A Transfermarkt.de oldal becslése szerint a lengyel válogatott keretének összértéke 282,3 millió euró, míg a magyaré 61 millió euró. A forma viszont a magyar válogatott mellett szól: Marco Rossi csapata hat meccs óta veretlen, és nemcsak az Európa-bajnokságra jutott ki, de a Nemzetek Ligája csoportját is megnyerte. Ezzel szemben a lengyelek a legutóbbi két meccsüket elveszítették, és azóta edzőt is váltottak.

Szavazzon! Ön szerint mi lesz a mérkőzés végkimenetele?

Ha úgy gondolja, hogy a magyar válogatott nyeri a meccset, akkor 10-hez közeli értéket válasszon. Ha úgy gondolja, hogy döntetlen lesz, akkor válassza a skála középső értékeit, az 5-öst vagy 6-ost. Ha úgy gondolja, hogy a lengyel válogatott fog nyerni, akkor 1-hez közeli értéket válasszon.

Nehéz tippelni, de a selejtezősorozatokat, legalábbis szelektív memóriám szerint, általában jól szoktuk kezdeni. (Ha mégse így lenne, kérem, ne szembesítsenek a szubjektív világomon kívüli objektív valósággal, olyan ez nekem, mint egyszeri vírustagadónak az úgynevezett adatok.) Száz szónak is egy a vége: nyerünk 1-0-ra.

Ez a magyar válogatott még Szoboszlai nélkül is képes komoly eredményt elérni. Rossival többnyire szervezetten, fegyelmezetten játszik a csapat, a védekezés általában rendben van, elöl pedig mindig van néhány szöglet vagy szabadrúgás, amiből találunk egy gólt. Most is erre számítok, a lengyelek akarnak majd inkább focizni, de sikerül annyira elrontani a játékukat, hogy kihozzuk 1-1-re a meccset.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Nehéz tippelni erre a meccsre, mert Sousa átformálta a lengyel válogatottat. Ha a játékosállományt nézzük, milyen csapatokból érkeztek a lengyelek, nekik kellene nyerni. A Nemzetek Ligájában viszont azt mutatta meg a magyar válogatott, az erősebb csapatokkal szemben is versenyképes. Még NB I.-es játékosokkal is versenyképes. Az NL és a vb-selejtezők viszont egészen más téthelyzetet, tempót jelentenek. Tippem: 1-1 (szívem) 1-2 (eszem)

Bizony, régen volt a '86-os vébé. Biztos voltam benne, hogy dobogósok leszünk, kishitűségemben leginkább a harmadik helyre lőttem be magunkat. Aztán történt, ami történt, de hogy még a 2020-as évekre is úgy fordulunk rá, hogy nem voltunk újra vébén, azt nem gondoltam volna. Ahogy azt sem, hogy ennyivel több ország lesz Európában, és ennyivel nehezebb lesz kijutni.

Hogy mi lesz most az eredmény? Amikor gyöngébb ellenféllel találkozunk, olyankor 5-0-át szoktam tippelni, amikor erősebbel, akkor egy szoros 2-1-et. Most 2-1 lesz ide, mi más? Gólszerző: Kleinheisler, Sallai, illetve Zielinski.

Ha már ilyen szépen végigmentünk a kezdőcsapatokon, akkor megkérdezném a többieket, hogy mégis miben reménykednek? Na jó, szóval 1986 óta nem jutottunk ki vb-re, és nyilván egy mai győzelemmel sem lenne biztos semmi, de ti mit vártok ma este a magyar csapattól?

Provokációnak ideraknám Détári Lajos legendás gólját 1987-ből, amit pont a lengyeleknek vágott a Népstadionban.

A magyar válogatott a tavaly decemberi sorsoláskor az I jelű selejtezőcsoportba került, vagyis az alábbi válogatottak ellen kellene kiharcolni a vb-szereplést.

  • Anglia,
  • Lengyelország,
  • Albánia,
  • Andorra
  • és San Marino.

Huszti István kollégánk már a helyszínen van, és küldött néhány fotót: a meccset a járvány miatt természetesen zárt kapuk mögött rendezik meg, a stábokon és az újságírókon kívül nem sok mindenki lehet ott.

Fotó: Huszti István / Telex

A magyar válogatottat irányító Marco Rossi nyerni akar. Kleinheisler László a válogatott novemberi meccsein nem játszott, most ott van a kezdőben. Az Eszék legutóbbi bajnokiján rúgott egy nagy gólt – ballal, kapásból –, és nyilván Rossi arra számít, hogy egy ilyen váratlan megoldás nagy hasznára lehet a csapatnak. Egy ilyen meccset extra teljesítménnyel, extra megoldással lehet megnyerni, erre a középpályás képes. Kalmárnak Szoboszlait kellene pótolni. Ez a kezdőcsapat arra utal, hogy támadni szeretnénk. Lovrencsicsnek kellene a jobb oldalról belőnie a labdákat. Fél 11 tájban kiderül, megérte-e a kockázatvállalás.

És a lengyelek? Paulo Sousa helyében mit tehet egy edző, aki edzőmeccs nélkül kap meg egy ilyen kvalitású válogatottat, és rögtön egy fontos tétmeccsre kell kiküldenie a csapatát. Először is beszél a legjobb játékosával, Lewandowskival, és megkérdezi tőle, mikor érezte ő legjobban magát. A Nemzetek Ligájában a lengyeleknél nem játszott együtt Zielinski, Milik és Lewa. Most igen. Az előző kapitány, Jerzy Brzeczek szemére azt vetették, nem elég látványos, gördülékeny a csapat játéka. Ez a lengyel válogatott viszont már támadó szellemű.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!