Amit a 2022-es katari világbajnokságról tudni érdemes

2021. március 25. – 21:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ez az, ahova ki kéne jutni ugye. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget (FIFA) behálózó korrupció alighanem akkor ért a csúcsára, amikor 2010 decemberében a FIFA egyszerre két világbajnokság rendezési jogát is kiosztotta: a 2018-as vb-t Oroszországnak, a 2022-est pedig Katarnak ítélték oda. Ez utóbbi döntés annyira szürreális lett, hogy még a mai napig is nehéz elképzelni, hogy másfél év múlva egy apró Öböl menti félszigeten fogják rendezni a világ legnagyobb sporteseményét, ahol ráadásul semmilyen hagyományai nincsenek a sportágnak. A 2022-es katari világbajnokság több szempontból is korszakhatár lesz a futball történelmében:

  • Ez az utolsó vb, amit még a Sepp Blatter vezette FIFA osztott ki.
  • Ez lesz az utolsó vb, ahol még 32 csapat vesz részt, 2026-tól már 48 csapatos lesz a torna.
  • Európából 13 válogatott jut ki a vb-re.
  • Ez lesz az első vb, amit a hagyományoktól eltérően nem nyáron, hanem télen rendeznek meg. Katarban a júniusi hőség annyira elviselhetetlen, hogy muszáj volt más időpontot találni a tornának: a nyitómeccs 2022. november 22-én, a döntő december 18-án lesz.
  • Emiatt a 2022/23-as futballszezon naptárát is teljesen át kell majd tervezni. A koronavírus-járvány miatt ebben amúgy is van már elég tapasztalata a FIFA-nak.
  • A 2022-es vb-t már az odaítélésétől fogva botrányok sorozata övezi, legyen szó a korrupcióról, a stadionok építése közben meghalt, rabszolgakörülmények között dolgoztatott vendégmunkásokról, vagy az emberi jogok helyzetéről Katarban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!