Hogyan könnyíti meg a beszédfelismerés a munkahelyi feladatokat? (x)

2023. október 16. – 10:56

Hogyan könnyíti meg a beszédfelismerés a munkahelyi feladatokat? (x)
Fotó: Evanto

Másolás

Vágólapra másolva

Az automatizáció és mesterséges intelligencia (AI) térhódításával egyre több olyan eszköz és alkalmazás robbant be mindennapjainkba, amelyek megkönnyítik a munkavégzést és növelik a hatékonyságunkat.

Az egyik ilyen népszerű megoldás az Alrite hangfelismerő alkalmazás, amelyen keresztül bemutatjuk, hogy mennyi területen segít a beszédfelismerés (ún. speech-to-text) technológia a munkahelyi feladatok felgyorsításában, a hangfelvételek és videók automatikus szöveggé alakításával.

Értekezlet emlékeztetők és jegyzetek készítése

Hangfelismerés segítségével perceken belül kereshető szöveggé alakíthatjuk az értekezleteket, konferenciabeszélgetéseket. Pár kattintással feltölthetjük a Teams, Zoom vagy Skype megbeszélésről készült felvételt, de például a helyszíni egyeztetéseket is rögzíthetjük mobilalkalmazás segítségével, a telefon mikrofonjával rögzítve azokat.

Közvetlen felvétel készítése mellett az eszközről kiválaszthatjuk a hang- vagy videófájlt, aminek a szöveges változatára van szükségünk, és az amúgy órákig tartó gépelést automatikus leiratozásra válthatjuk. A fejlett beszédfelismerő rendszerek, mint a magyar nyelvre optimalizált Alrite alkalmazás, központozással ellátott, nagy pontosságú szöveggé alakítják a médiafájlokban elhangzó beszédet, így nem szükséges kézzel jegyzetelni a megbeszélések közben, interjúk után, amivel rengeteg időt és energiát spórolhatunk.

Előfordul, hogy egyes megbeszéléseken nem tudunk részt venni, követni a meeting menetét, vagy a sok megbeszélés között már nem is emlékszünk, melyik alkalommal mi hangzott el. Köszönhetően a beszédfelismerő technológiának, nincs szükség az emlékeztető bepötyögésével bajlódni, a tárgyalások fontosabb pillanataihoz bármikor ellátogathatunk. Egy kulcsszó vagy név megadását követően áttekinthetjük a megbeszélés leiratát, de pl. az Alrite-ban vissza is hallgathatjuk a releváns részeket a felvétel hosszadalmas előre-hátra tekerése helyett a szövegbe kattintva, hiszen a beépített lejátszó pontosan oda ugrik, ahol a szó a felvételen hallható.

Fotó: Evanto
Fotó: Evanto

Email diktálás útközben

Ha valaki sokat van úton, vagy nincs épp a keze ügyében laptop, amikor egy e-mailt gyorsan kellene elküldeni, tudja, hogy milyen nehézkes lehet megírni a telefon billentyűzetén az üzenetet. A ’speech to text’ appok lehetővé teszik, hogy az emailezést bárhonnan intézhessük. Könnyedén, „szóban írhatunk” üzenetet, a tagolt szöveget pár kattintással továbbíthatjuk a címzetteknek. Erre a célra is ideális választás lehet az Alrite, amely megfelelően kezeli a kis- és nagybetűket is, valamint központozással látja el a szöveget, lecsökkentve a szükséges szerkesztéseket. Egy hangfelismerő megoldás használata különösen hasznos tehát azok számára, akik sok időt töltenek úton, „mozgó irodájukban”.

Promóciós videók feliratozása

Vizuális fókuszú világunkban, egyre fontosabb szerepet játszanak a videók – az Instagram és a TikTok berobbanásával a közösségi médiatér teljesen átalakult, ma már túlnyomóan videós tartalmakat fogyasztunk (az algoritmus is jellemzően ezeket jeleníti meg a hírfolyamban). Az új igényekhez alkalmazkodva, a vállalkozások és online újságok folyamatosan növelik a videós tartalmaik arányát.

Mivel a követők nagy számban nézik hang nélkül a videókat görgetés közben, a tartalomgyártók egyedi megjelenésű színes feliratokkal, úgynevezett „captions” -szel látják el videóposztjaikat. Egyes beszédfelismerők, mint az Alrite, nemcsak folyószöveget készítenek a médiafájlokból, hanem olyan időzítéssel ellátott verziót is, ami tökéletesen illeszkedik a videóra, feliratfájlként vagy a videóba égetve is lementhető.

A videófelirattal nem csak a nézettség növelhető, de segítségével hozzáférhetővé tehetők a tartalmak a siket és nagyothalló nézők számára. További előnye, hogy javítja a videók keresőoptimalizálását (SEO értékét) is, mivel a keresőmotorok egyelőre a hang- és képi alapú tartalmakat nem, csak a szövegeket képesek elemezni, értékelni, rangsorolni.

Minden egy helyen: automatikus fordítás

A beszédfelismerő rendszerekhez kapcsolódhatnak olyan hasznos kiegészítő szolgáltatások, mint a gépi fordítás. Meglepően gyorsak, a népszerűbb fordítási nyelvek között elég pontosak is már a mai mesterséges intelligenciával támogatott fordítók. Miért hasznos a leiratozókba épített funkció? A felvételek, amikkel munkánk során találkozunk – legyen az a külföldi partner anyaga vagy oktatóvideó – sokszor olyan nyelven készülnek, amely megértésekor akadályba ütközünk. Persze, ez a másik irányba is igaz: vállalati beszámolókat, jelentéseket, kutatási eredményeket előfordul, hogy több nyelven kell elkészítenünk, ilyenkor jól jön egy kis „gépi” segítség. Beépített funkcióként az automatikus le- és feliratfordító része a magyar fejlesztésű Alrite hangfelismerő alkalmazásnak is.

Fotó: Renderforest
Fotó: Renderforest

Számos területen hasznunkra válik

Ha marketingvideókkal szeretnénk elérni egy szélesebb kört, akár nemzetközi közönséget, esetleg csak a céges oktatóvideókhoz szeretnénk több nyelvű videófeliratot készíteni, a beszédfelismerő appokkal ez a feladat szintén percekben mérhető. Összességében, a különböző nyelvű médiafájlok szöveggé alakítása után a le- és feliratok olyan nyelvekre fordíthatók, amelyeket mi és közönségünk is megérthet.

Végtelen lehetőséggel bír a beszédfelismerő technológia, hiszen számos területen alkalmazható, segítségével töredékére csökkenthető a médiaanyagok feldolgozására fordított idő.

A mesterséges intelligencia alapú megoldások még csak most kezdenek szélesebb körben elterjedni. Az olyan ’speech to text’ alkalmazások, mint az Alrite, egyre fontosabb szerepet játszanak a munkahelyi folyamatokban. Az automatizált beszédfelismerés lehetővé teszi a gyorsabb és hatékonyabb kommunikációt, a jegyzetelés egyszerűsítését és a nyelvi akadályok leküzdését.

Regisztrálj ma és próbáld ki te is ingyenesen az Alrite hangfelismerő alkalmazást!

Az Alrite alkalmazást a Telex szerkesztősége is használja munkája megkönnyítésére.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője a Régens Zrt.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!