Rubik Ernő nem hitte, hogy bárkit is érdekel majd a Rubik-kocka, mert túl nehéznek tartotta

2024. április 28. – 13:12

Másolás

Vágólapra másolva

A Rubik-kocka feltalálásának 50. évfordulója alkalmából a Daily Mail interjút készített a 79 éves Rubik Ernővel, akinek a találmányából 500 millió darab kelt el az elmúlt fél évszázadban. A mára már multimilliomossá vált feltaláló kétlaki életet él, Budapest és Spanyolország között ingázik a feleségével, akivel négy gyereket neveltek fel.

Rubik Ernő 1974-ben alkotta meg a világhírűvé vált, színes bűvös kockát azért, hogy segítsen megérteni a geometriát a budapesti Iparművészeti Főiskolán tanuló építész hallgatóinak. Az interjúban Rubik azt mondta, úgy vélte, hogy a kocka túl bonyolult, így álmában sem gondolta volna, hogy valaha világszerte több százmillió darabot adnak el belőle.

Eleinte nem volt egyszerű olyan céget találni, aki legyártotta volna a találmányát, ezért a Rubik-kockát csak 1978-ban kezdték el árusítani Magyarországon. Rubik úgy emlékszik, először ötezer darabot gyártottak le belőle. Ezután jöhetett a nemzetközi piac. „Nem volt könnyű a vasfüggönyön túlra eljuttatni, de végül bemutatták Amerikában is” – tette hozzá az egykori építész professzor, aki sosem tartotta magát anyagiasnak.

Az interjúban arról beszélt, hogy az ő családjában sosem volt központi téma a pénz, valószínűleg azért sem, mert az 1950-es évek Magyarországán nem ment olyan jól a Rubik család sorsa. „Nem gondolok a pénzre, csak ha a bankba kell menjek” – tette hozzá a magyar feltaláló, aki 15 évesen kezdett el először „dolgozni”, amikor gimnáziumi osztálytársait kezdte el korrepetálni matematikából.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!