Új rektort választottak az SZFE élére

2023. augusztus 28. – 15:16

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyedüliként pályázó Sepsi Enikő lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora

– tudta meg hétfőn a hvg.hu. Sepsi a Károli Gáspár Református Egyetem professzora, a református egyház által működtetett egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán a Művészettudományi és Szabadbölcsészet Intézet alapító vezetője, a Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégium alapító igazgatója. Szakterülete a modern és kortárs francia és magyar költészet, színháztudomány, fordítástudomány, vallástudomány (ezen belül a modern és kortárs misztika).

Sepsi Enikő – Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Sepsi Enikő – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A rektori pályázat kiírása Rátóti Zoltán egészségügyi okokból történt lemondása után vált szükségessé a 2020-ban a hallgatók és oktatók többségének tiltakozása ellenére alapítványi tulajdonba került egyetemen. A rektori pályázatot június 6-án 30 napos határidővel írták ki, azonban július 24-én ugyanazt a pályázatot újra megjelentették. A hvg.hu-nak nyilatkozó, a magyar felsőoktatás jelenlegi helyzetéről az Élet és Irodalomban nagy léptékű áttekintést publikáló Kenesei István nyelvészprofesszor állította, hogy Sepsi már a korábbi pályázatra is beadta a pályázatát, amelyben azt írta, helyreállítaná a rektor hagyományos szerepét. Ez azonban a kancellár jogköreinek leépítésével is együtt járt volna, ezért „Szarka Gábor kancellár vezetésével összefogtak ellene, és a szenátuson először leszavazták a pályázatát”. Csakhogy ez az ellenállás nem tetszett Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnöknek, és Kenesei szerint valószínűleg ez a konfliktus vezethetett Szarka Gábor kancellárnak a két kiírás között történt távozásához.

A Színművészeti tragédiája

A kormány 2020 nyarán döntött arról, hogy az ún. Színház- és Filmművészetért Alapítvány fenntartásába szervezi ki a 155 évig a magyar állam által működtetett Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Az alapítvány kuratóriumi elnöke a kormány kultúrharcát támogató Vidnyánszky Attila rendező lett, az alapítványba az egyetem egyetlen jelöltet sem delegálhatott, bekerültek viszont olajipari szakemberek, üzletemberek. Támogatásukkal pedig olyan emberek kaptak oktatói állást, mint például az egyetemükért kiálló hallgatókat alázó Hír TV-s műsorvezető. A hallgatók és oktatók nagy része tiltakozásba kezdett, majd többen otthagyták az intézményt. Az ellenállás szimbólumává vált Vas utcai épületet áprilisban adta el az SZFE vezetősége a református egyháznak.

Az SZFE helyzetéről és harcáról itt olvashat részletesen, a hallgatók és az oktatók pedig kameránk előtt meséltek arról, miért állnak ki az egyetem mellett:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!