Lemondott Szarka Gábor, az alapítványosított SZFE kancellárja

2023. július 14. – 21:30

Másolás

Vágólapra másolva

Távozik Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja – közölte az intézményt fenntartó alapítvány az Indexszel. A közleményből nem derül ki, miért távozik Szarka, de azt leírják, hogy szerintük: „elévülhetetlen érdemei vannak a modellváltás sikeres lebonyolításában és az egyetem működésének stabilizálásában.” Nemrég az SZFE rektora is lemondott.

A kormány 2020-ban nyújtotta be a parlamentnek az SZFE alapítványosításáról szóló törvényt, amit még akkor el is fogadtak. Az alapítvány élére Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját nevezték ki. A Vidnyánszky Attila elnökölte kuratórium közben Vonderviszt Lajos helyére Szarka Gábor lövész ezredest, Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter volt kabinetfőnökét nevezte ki kancellárnak.

Az egyetem oktatói és diákjai ezután több mint egy éven keresztül tiltakoztak az intézmény új vezetése ellen, elfoglalták az egyetem főépületét, és Szarkát egy ideig be sem engedték oda. A konfliktus vége az lett, hogy az új vezetés elfoglalta az egyetemet, míg a korábbi oktatók és diákok nagy része FreeSZFE néven egy párhuzamos intézményt hozott létre. Az erről szóló híreink itt olvashatóak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!