Hiába jelölte a Fidesz és a Mi Hazánk EP-frakciója is, mégse Musk kapja idén a Szaharov-díjat

2024. október 17. – 12:46

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön közzétette a három továbbjutó listáját a Szaharov-díjra. A külügyi és fejlesztéspolitikai szakbizottságokban ülő képviselők titkos választása alapján az esélyesek között maradt a venezuelai ellenzék vezetője és elnökjelöltje, María Corina Machado és Edmundo González. Őket a legnagyobb, jobbközép frakció, az Európai Néppárt, valamint az euroszkeptikus ECR indította a díjért. Versenyben maradtak az izraeli és palesztin békeszervezetek, amiket a szocialisták és a liberálisok közösen díjaznának, valamint egy azeri korrupcióellenes aktivista, akinek a zöldek adnák az elismerést.

A lista szűkítése azt jelenti, hogy kiesett többek között Elon Musk, akit a fideszes alapítású Patrióták Európáért, valamint a Mi Hazánkkal létrejött Szuverén Nemzetek Európája is jelölt.

Muskot már tavaly is jelölte az Identitás és Demokrácia (ID) nevű frakció. Ebből júliusra egy képviselő kivételével mindenki átlépett a Patrióták Európáért csoportjába, és az új frakció az azóta megszűnt ID székházába költözött be. Az ID-ből már a júniusi EP-választás előtt kizárták az Alternatíva Németországnak nevű pártot, ez adja a képviselők felét a Szuverén Nemzetek Európája frakcióban.

A gondolatszabadságért járó Szaharov-díjat az Európai Parlament 1988-ban alapította. Az Andrej Szaharov szovjet tudósról és politikai disszidensről elnevezett díjjal évről évre olyan személyeket és szervezeteket tüntet ki, akik, illetve amelyek sokat tettek az emberi jogok és az alapvető szabadságok védelméért. Tavaly az iráni „Nők, Élet, Szabadság” mozgalom kapta a díjat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!