Nem engedte ki Irán a szülőket, hogy átvegyék az EP-től halott lányuk Szaharov-díját

2023. december 12. – 16:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


A Nobel-békedíj után egy nappal az Európai Parlament is az iráni nők szabadságáért való küzdelmét elismerve adta át a Szaharov-díjat, amelyet idén az iráni „Nők, Élet, Szabadság” mozgalom kapott, és az áldozat, akinek halála elindította a mozgalmat: a helytelennek tartott kendőviseletért előállított, majd a kihallgatás alatt szerzett sérüléseibe belehalt 22 éves Mahszá Zsiná Amíni.

A kurd származású Amínit – a 88 milliós Irán lakosságának tizedét kurdok adják 24 százalék azeri mellett, a perzsák csak a lakosság felét teszik ki – 2022 szeptemberében állította elő a síita teokratikus rendszer erkölcsrendészete. Három nappal később halt meg egy teheráni kórházban, a hatóságok tagadták, hogy bántalmazás okozta volna a halálát. Amíni sorsa azonban beindította az 1979-es iszlám forradalom óta a nők elnyomását is célzó rendszer elleni tiltakozásokat. Erről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

A díjat Amíni családja vette volna át, ám a szülők és a nő testvére útlevelét a hatóságok a repülőtéren elkobozták, így Strasbourgban Száleh Níkbaht ügyvéd, Mahszá Zsiná Amíni családjának képviselője, valamint Afszún Nadzsafi és Merszedeh Sáhínkár iráni nőjogi aktivisták vették át, akik 2023-ban kényszerültek arra, hogy elhagyják hazájukat.

A díj „tisztelgés az összes bátor és rendíthetetlen iráni nő, férfi és fiatal előtt, akik a fokozódó nyomás ellenére folytatják a harcot a jogaikért és a változásért. Az Európai Parlament hallja és támogatja Önöket. Nincsenek egyedül!” – idézte az EP közleménye a keddi átadóról Roberta Metsolát, az EP elnökét.

Amíni édesanyja az iráni hatóságok rá vonatkozó kiutazási tilalma miatt csak írásos üzenetet tudott küldeni, amelyet az ügyvéd olvasott fel: „Zsiná gyásza örökkévaló számomra, és halhatatlan az emberek számára az egész világon. Szilárdan hiszem, hogy az ő neve, Jeanne d'Arc neve mellett, a szabadság szimbóluma marad. Az örök Zsiná szülőhelyéről tolmácsolom Önöknek én és családom végtelen háláját, és remélem, hogy szilárdan és büszkén kiállnak döntésük mellett. Reméljük, egyetlen hang sem fog félni a szabadság kimondásától”.

Az átadón megjelent nőjogi aktivisták maguk is részt vettek az Amíni halála után kirobbant tüntetéseken. Afszún Nadzsafi 22 éves húgát az egyik tüntetésen agyonlőtték. Nővére azóta azért küzd, hogy nyilvánosságra hozza húga meggyilkolásának körülményeit. Iránban 25 év börtönbüntetés vár rá a kormány elleni tüntetésre való felbujtás vádjával – ismertette az EP közleménye.

Merszedeh Sáhínkárt két éve szemen lőtték, látását jobb szemére elvesztette. Otthoni kezelése alatt is szigorú megfigyelés alatt állt. 2023 márciusában utazott el Iránból, azóta külföldről igyekszik felhívni a nemzetközi nyilvánosság figyelmét az Iránban tapasztalható, államilag támogatott erőszakra.

A gondolatszabadságért járó Szaharov-díjat az Európai Parlament 1988-ban alapította. Az Andrej Szaharov szovjet tudósról és politikai disszidensről elnevezett díjjal évről évre olyan személyeket és szervezeteket tüntet ki, akik, illetve amelyek sokat tettek az emberi jogok és az alapvető szabadságok védelméért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!