Leadta az EP-ajánlásokat a baloldali pártszövetség, hivatalos a DK által dominált lista

Leadta az EP-ajánlásokat a baloldali pártszövetség, hivatalos a DK által dominált lista
Három jelölt és egy asztalnyi ajánlás Fotó: Demokratikus Koalíció Facebook-oldala (screenshot)

Másolás

Vágólapra másolva

Leadta az EP-választáson való induláshoz szükséges aláírásokat a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség. Az ellenzéki formáció három politikusa, Dobrev Klára a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője, Tüttő Kata, a DK-MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselőjelöltje és Barabás Richárd, a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke közös Facebook-videóban mutatta be, hogy a szükséges 20 ezer helyett 60 ezer ajánlást gyűjtöttek össze. Ez a mennyiség a politikusok szerint a „bizonyíték arra, hogy egyre többen támogatják Magyarországon az erős, szociális és zöld Európa létrehozását. Egyre többen vagyunk, akik kompromisszumok nélkül akarjuk leváltani az Orbán-rendszert, és nem kérünk a Fideszből sem Orbánnal, sem Orbán nélkül”.

Az ajánlások leadáával egyidőben nyilvánossá vált közös lista is, melyet a három baloldali párt márciusi megállapodása alapján a Demokratikus Koalíció dominál. A lista első négy helyén DK-s politikus található: Dobrev Klára, Molnár Csaba, Vadai Ágnes és Rónai Sándor; az ötödik helyre került a szocialista Tüttő Kata, a hatodik helyen megint csak egy DK-s politikus, Gréczi Zsolt áll, és csak a hetedik helyre került a Párbeszéd jelöltje, Barabás Richárd.

Az elmúlt hetek közvélemény-kutatásaialapján ez a felosztás azt is jelentheti, hogy az elvileg közös listáról kizárólag a Demokratikus Koalíció jelöltjei jutnak EP-mandátumhoz.

A lista leginkább elvi támogatást kifejező, bejutásra esélyetelen helyein ismert baloldali arcok is felbukkannak: a 15. helyen szerepel például a Párbeszéd országgyűlési képviselője, Szabó Tímea, a 16. helyen Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős egykori biztosa, a 19-en Kálmán Olga, a 40-en Veres János ex-pénzügyminiszter, és az 51. helyre odafért még Lendvai Ildikó is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!