Kiáll Salvini mellett a fideszesek EP-frakciója, de nem tudta napirendre vetetni az ügyét

2024. szeptember 17. – 16:55

Másolás

Vágólapra másolva

Amit látunk, az arról győz meg minket, hogy a világ a feje tetejére állt, mert büntetik a határvédelmet, ami tagállami kötelezettség – jelentette ki kedden Gál Kinga az Európai Parlamentben. A Fidesz-KDNP delegációjának elnöke, a Patrióták Európáért (PfE) első alelnöke azon a konferencián beszélt erről, amelyet a frakcióhoz tartozó olasz Liga politikusa, Matteo Salvini ügyéről rendeztek. Salvinire – aki a tervek szerint pénteken Budapestre látogat – az olasz ügyészség pár napja hat év börtönbüntetést kért emberrablás és hivatali hatalommal való visszaélés vádja miatt, mert még belügyminiszterként megakadályozta, hogy egy menedékkérőket mentő civil hajó kikössön a partjaiknál.

Gál hangsúlyozta: kiállnak Salvini mellett és teljes szolidaritásukról biztosítják. Felemlegette, hogy nemrég a magyar kormány is „példátlan büntetést” kapott az EU bíróságától. Kezdeményezték, hogy Salvini ügye a plenárison is legyen téma, de „ezzel nem tudott együtt élni” a baloldal – utalt arra, hogy a frakció hiába kérte, hétfőn 102 igennel és 279 nemmel leszavazták az eset megvitatásának napirendre tűzését. (Nem ez volt az első ilyen alkalom, júliusban a Donald Trump elleni merényletet próbálták sikertelenül a plenáris elé vinni.)

Paolo Borchia, az olasz Liga képviselője szerint sok tudósítás nem volt pontos az esetről. A migrációs politika, amit többek között Salvini kezdeményezésére vezettek be, csökkentette a Földközi-tengeren meghaltak számát. Kettős mércével vádolta az olasz igazságügyet, mert szerinte több mint egy tucatnyi hasonló eset történt, amikor nem Salvini volt a belügyminiszter, mégsem emeltek vádat.

Nem az olasz igazságügy dolga, hogy politikai tetteket ítéljen meg, amiket egy legitim kormány hozott, mondta Jean-Paul Garraud a francia Nemzeti Tömörüléstől. Így a bírók kormányává válnánk, ha büntetik őt, azt politikailag a választóknak kell megtenniük. Sérelmezte azt is, hogy személy szerint Salvini ellen emeltek vádat, holott a kormányoknak kollektív a felelőssége, ennyi erővel szerinte az egész olasz kormány ellen el lehetne járni.

Harald Vilimsky az Osztrák Szabadságpárttól az európai terrortámadásokat sorolva kijelentette: az illegális migránsok betörtek a kontinensre, a Salvinihez hasonló politikusok pedig elég bátrak voltak ahhoz, hogy fellépjenek ez ellen.

Jorge Buxadé Villalba a spanyol Voxtól úgy vélte, hogy a migránsok luxushotelekbe érkeznek, a civil szervezetek pedig eurószázmilliókat kapnak. Ezeket az embereket rabszolgaként használják, de ők a szabadságot védik, fel kell venni a harcot a maffiával és a tagjait küldeni a börtönbe. Az EU-nak kell eldöntenie, ki valódi menekült és ki nem, utóbbiakat pedig vissza kell küldeni.

A menekültek többsége férfi és csaló, jelentette ki Tom Vandendriessche. A Flamand Érdek képviselője szerint az EU támogatja a civil szervezeteket, amelyek segítik a migrációt, és köszönetet mondott Salvininek. Az új uniós menekültügyi szabályokkal szemben az ausztráliaihoz hasonló rendszert szeretett volna és legalizálni az érkezők azonnali visszaküldését (pushback).

„Mind Salvinik vagyunk” – jelentette ki António Tânger. A Chega EP-képviselője szerint Portugáliában hamarosan a migránsok kerülnek többségbe, bár évszázadokig egy többnemzetiségű birodalmat építettek, és mindent átadunk, amit évszázadokig építettünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!