Budapestre jön Matteo Salvini

2024. szeptember 16. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

Facebook-posztban köszönte meg Orbán Viktor kiállását Matteo Salvini, majd bejelentette, hogy pénteken Budapestre jön. Az olasz politikus Facebookon megosztotta Orbán szavait, aki hétfőn arról posztolt az X-en, hogy „Európa legbátrabb hazafiát” megbüntették, amiért megállítaná a migrációt. Orbán szerint folyamatosan büntetik azokat, akik megvédik a kontinenst. „Mi folyik itt? Matteo Salvini a hősünk!”, írta még.

A palermói ügyészség szeptember közepén hat év börtönbüntetés kiszabását kérte a korábbi belügyminiszterre, Olaszország jelenlegi miniszterelnök-helyettesére emberrablás és hivatali hatalommal való visszaélés vádja miatt. Salvini pere nagyjából három éve kezdődött meg a szicíliai Palermóban. A politikust azért vonnák felelősségre, mert 2019 nyarán majdnem három hétig nem engedélyezte az Open Arms spanyol civil szervezet hajóján Szicíliához érkezett illegális bevándorlók partraszállását.

Egy évvel később a parlament megvonta Matteo Salvini mentelmi jogát az Open Armsszal kapcsolatos eljárásban, amelyet egyebek mellett túszejtés, hivatali hatalommal való visszaélés, a nemzetközi konvenciók megsértése miatt indítottak ellene.

Matteo Salvini 2018-2019-ben volt Olaszország belügyminisztere, az Öt Csillag Mozgalom és a jobboldali Északi Liga kormánykoalíciója idején. Miniszterként keményen fellépett az olasz partokhoz érkező hajókkal szemben, több alkalommal megakadályozta azok kikötését, és követelte az Európai Uniótól, hogy enyhítsen az illegális bevándorlás kezelésével járó Olaszországra nehezedő terheken.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!