Jövő hétre csúszik, hogy kiderüljön, újra a magyar biztost jelölik-e az EU-bővítés felelősének

2024. szeptember 10. – 14:24

Másolás

Vágólapra másolva

A tervekkel ellentétben nem e hét szerdán, hanem csak egy hét múlva ismerteti az új Európai Bizottság összetételét Ursula von der Leyen, írja az EUrologus és a Politico.

Az Európai Bizottság elnöke augusztus 30-ig várta a kormányoktól, hogy megnevezzék, kit küldenének az országuk nevében az uniós testületbe. Itt minden tagállam egy-egy taggal képviselteti magát, de az elnök egy nő és egy férfi jelölését kérte azoktól, akik lecserélnék az eddigi biztosukat, hogy az előző öt évhez hasonlóan nagyjából biztosíthassa a nemi egyensúlyt. A legtöbben viszont egyszerűen figyelmen kívül hagyták a kérést és túlsúlyba kerültek a férfiak.

A bizottsági elnök osztja be, hogy kit milyen területre jelöl. Nem mindegy, hogy valaki olyat kap, ahol erősek az EU jogkörei, mint a gazdasági ügyek, vagy olyat, ami alapvetően nemzeti kézben van, mint az oktatás és a kultúra.

Von der Leyen a korábbi hírek szerint erősebb posztok felajánlásával próbálta győzködni a kormányokat. Előbb a románok, majd hétfőn a szlovének jelentették be, hogy nőre cserélnék a jelöltjüket. A Politico szerint az Európai Parlament (EP) sajtószolgálata és a bizottsági vezető szóvivő, Eric Mamer is megerősítette, hogy a jelölést csak pénteken erősíti meg a szlovén parlament. A bizottsági elnök viszont már szerdán egyeztetett volna EP-frakciók vezetőivel, utána jelentette volna be, kinek mit adna. A Politico szerint a találkozó jövő hét keddre csúszik.

Von der Leyen azért egyeztet a képviselő-testülettel, mert az EP-nek teljes Európai Bizottságot meg kell szavaznia egyben, előtte pedig nyilvánosan meghallhatja a jelölteket. Utána az EP többsége jelezheti, ha nem elégedett valaki személyével vagy azzal, hogy milyen területet szánnak neki és emiatt az egész biztosi testület sem számíthatna a bizalmára.

Korábban is rendszeresen akadtak fenn jelöltek ezen a szűrőn. Így járt például 2014-ben Navracsics Tibor, akinek kicsit csonkítottak a felelősségi körén, és 2019-ben Trócsányi László, akit le is cseréltek Várhelyi Olivérre. A magyar kormány annak ellenére jelölte ismét Várhelyit, hogy bővítési és szomszédságpolitikai biztosként öt év alatt számos botrányba keveredett. Így valószínűtlennek tűnik, hogy ismét ugyanazt a fontos porfóliót osszák rá, ráadásul jó eséllyel másik jelöltet is kérhet az EP. (Arról, hogy mi állhat a jelölése mögött, itt írtunk bővebben.)

A meghallgatások a Politico korábbi cikke szerint már eleve csúsztak, csak október közepén tartják a remélt szeptember helyett, így a lap forrásai azzal számoltak, hogy legjobb esetben is csak decemberben léphet hivatalba az új Európai Bizottság. A magyar kormánynak ez azért rossz hír, mert meg kellene egyeznie a most ügyvivő üzemmódban működő testülettel a feltételességi jogállamisági eljárás végéről, hogy – a szükséges törvények elfogadása, hivatalos bizottsági értékelés és a miniszteri Tanács jóváhagyása után – december közepén ne veszítsen végleg nagyjából egymilliárd eurót.

Címlapkép: Emilie Gomez / Európai Parlament / Európai Unió

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!