VSquare: Győri Enikőt emlegetik kormányközelből magyar EU-biztos-jelöltként

2024. április 23. – 15:27

Másolás

Vágólapra másolva

Az Orbán-kormányhoz bekötött források még mindig Győri Enikőt emlegetik, mint akit valószínűleg az Európai Bizottság leendő magyar biztosának jelölnek, írja a VSquare keddi cikke. A szerző, Panyi Szabolcs információi alapján már februárban is a fideszes európai parlamenti (EP-)képviselő tűnt a legesélyesebbnek, hogy az uniós kvázikormány magyar tagjának jelöljék, de szerinte Bóka János EU-ügyekért felelős miniszter is versenyben van.

Az Európai Bizottság a júniusi EP-választás után újjáalakul. Minden uniós ország egy-egy tagot küld a testületbe. A nemzeti kormányok választhatnak, hogy kit küldenének. A cikk nem tér ki rá, de az sem kizárt, hogy Győri és Bóka mindketten jelöltté váljanak: 2019-ben Ursula von der Leyen – aki most is a legesélyesebbnek tűnik az Európai Bizottság vezetésére – egy nő és egy férfi nevét is kérte. (A legtöbb tagállam eleget tett a kérésnek, de Magyarországról csak egy-egy férfit mondtak be a kétkörösre húzódó folyamatban.)

Győri Enikő először 2009-től lett fideszes EP-képviselő, de nemsokára hazajött EU-ügyi államtitkárnak – azelőtt, hogy Magyarország 2011 első felében először vezette a tagállami miniszterekből álló Tanácsot. Innen Szijjártó Péter külügyminiszterré válásával szinte egyszerre, 2014-ben mentették fel, hogy madridi nagykövet legyen, majd 2019 óta ismét EP-képviselő.

Bóka János már a mostani, 2024 második felében esedékes magyar tanácsi elnökség kulcsfigurája. Győrihez hasonlóan egy évvel az elnökség kezdete előtt nevezték ki, de egy önálló EU-ügyi minisztérium élére. A VSquare-nek Bókát „ideiglenes” kormánytagnak nevezték, „akármit is jelentsen ez”. (Hasonló információ a Telexhez is eljutott.) A VSquare cikke megjegyzi, hogy az év végéig tartó elnökség akár akadály is lehet a jelöltséghez (várhatóan már ősszel szavazna az EP az Európai Bizottságról), de emelheti is a politikai profilját. A korábban még SZDSZ-es képviselő mellett dolgozó Bókáról bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

A lap úgy tudja, hogy Orbán Viktor a versenyképességért felelős posztot szeretné megszerezni a leendő magyar biztosnak, bár a VSquare szerzője kevés esélyt lát erre (a téma a magyar elnökség alatt is fontos lesz). A leendő bizottsági elnök osztja be, hogy melyik biztos milyen területért felelne. Figyelembe veheti, hogy az adott kormány mit szeretne, de egy EP-s meghallgatás után, a képviselők ajánlása alapján a jelölt akár más portfóliót kaphat vagy az elnök új nevet kérhet. Az EP hivatalosan nem szedethet ki egyes jelölteket vagy nyúlhat bele a portfóliójukba, de jelzi a véleményét, és meg kell szavaznia a teljes testületet – azaz ha figyelmen kívül hagyják az ajánlásait, buktathatja az egész Európai Bizottság kinevezését.

  • A mostani magyar biztos, Várhelyi Olivér többek között egy hülyézős megjegyzése miatt került szembe az EP-vel és valószínűleg a palesztin támogatások körüli kommunikációs szerencsétlenkedés sem javítaná az esélyeit, ha ismét őt jelölné a kormány.
  • Várhelyi eleve második körös jelölt volt, mert 2019-ben az elsőnek megnevezett Trócsányi Lászlónál összeférhetetlenségi problémákat vetettek fel a parlamenti „állásinterjúján”.
  • 2014-ben Navracsics Tibor portfóliójából vették ki az EP véleménye alapján az uniós állampolgárságot.
  • Nem csak Orbán-kormányok alatt volt hasonlóra példa: 2004-ben Kovács Lászlónak is területet cseréltek, miután sok bírálat érte az EP-meghallgatásán.

A VSquare-nek

  • Szlovákiából a 2009 óta az Európai Bizottságban ülő Maroš Šefčovičot,
  • Csehországból a tavaly köztársasági elnökségért induló Danuše Nerudovát,
  • Lengyelországból Radek Sikorski külügyminisztert emlegették leginkább lehetséges biztosjelöltnek. A cikk a még nem létező védelempolitikai portfólióra tippeli Sikorskit, a poszt létrehozását von der Leyen korábban beígérte.

Címlapkép: Alain Rolland / Európai Parlament / Európai Unió

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!