Csinált egy bankot, hogy aztán korlátlanul lophasson tőle, most halálra ítélték Vietnám legkorruptabb üzletasszonyát

2024. április 11. – 16:15

Csinált egy bankot, hogy aztán korlátlanul lophasson tőle, most halálra ítélték Vietnám legkorruptabb üzletasszonyát
Truong My Lan az ítélethirdetésen 2024. április 11-én Ho Si Minhben – Fotó: STR / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön halálra ítélték Truong My Lan vietnámi üzletasszonyt – írja a BBC.

A kínai–vietnámi származású milliárdost 2022 októberében tartóztatták le pénzügyi csalások miatt. Akkor még nem lehetett tudni, pontosan milyen mértékű pénzügyi csalásról van szó, mára kiderült: elég nagyról.

A 67 éves üzletasszony nem született bele a gazdagságba. Piaci árusként kezdte, édesanyjával együtt kozmetikumokat árult a 9 milliós Ho Si Minh-városban (az egykori Saigon). Az 1980-as évek közepén aztán (a gazdasági reformok idejében) sok hozzá hasonló szerencsevadásszal együtt földeket és ingatlanokat kezdett el felvásárolni. A '90-es évekre már kiterjedt szálloda- és étteremláncokat tudhatott a magáénak.

Mi volt a baj ezzel? Lan szemszögéből sokáig semmi, az ország korrupciós helyzete szemszögéből viszont annál több. Vietnámban ugyanis – akkor még – az összes földterület állami tulajdonban volt, ezért a földhöz való hozzáférés az állami tisztviselőkkel való személyes kapcsolatokon múlt, ami a korrupció melegágyát jelentette. Lan ügyesen lavírozott ebben a közegben, a 2000-es évekre a Vietnám gazdasági motorjaként ismert város egyik legismertebb és legsikeresebb üzletasszonya lett, és egyre jobban terjeszkedett az ingatlanpiacon, hatalmas plázákat, lakóparkokat, kikötőket épített.

Számos kiváltságot is szerzett magának, így eshetett, hogy 2011-ben engedélyt kapott arra, hogy levezényelje három kisebb bank összeolvadását, és megalapítsa a Saigon Joint Stock Commercial Bankot (SCB).

Bár a vietnámi törvények tiltják, hogy egy magánszemély 5 százaléknál több részvényt birtokoljon egy bankban, mint kiderült,

Truong My Lan több száz fedőcégen és a meghatalmazottjaként eljáró személyeken keresztül valójában a SCB több mint 90 százalékát birtokolta.

Ez lehetővé tette számára, hogy a saját embereit ültesse a bank vezető pozícióiba, majd éveken keresztül tetemes mennyiségű hitelt vegyen fel a banktól, anélkül, hogy bárki kérdőre vonná, hogy mégis miből fogja visszafizetni.

Lan 10 év alatt több száz hitelt hagyatott jóvá az általa ellenőrzött fedőcégeknek. A felvett hitelek mennyiségét jól mutatja, hogy a Lan által felvett hitelek a bank összes hitelének 93 százalékát tették ki.

De összegszerűen sem hangzik rosszul: 44 milliárd dollárnyi (nagyjából 15,9 ezermilliárd forintnyi) hitelt vett fel.

És hogy mire költötte a rengeteg pénzt? Ho Si Minh legértékesebb ingatlanjaira, és persze a bankhivatalnokok bőkezű megvesztegetésére, hogy ne vizsgálják meg alaposan a hitelfelvételeit.

Szakértők szerint Truong My Lan látványos meggazdagodása és feltűnően határt nem ismerő ingatlanberuházásai a hatóság figyelmét is fel kellett, hogy keltsék. Szerintük azért folytathatta a gyakorlatot ennek ellenére is legalább tíz évig, mert nem ő volt az egyetlen, aki hasonló manőverekkel használta ki a vietnámi joghézagokat. „Ez egy általános gyakorlat, nem az SCB az egyetlen bank, amelyet így használtak fel. Talán a kormányzat is azért tévesztette szem elől, mert annyi hasonló eset van a piacon” – mondta a BBC-nek a szingapúri ISEAS Intézet vietnámi tanulmányi programjának vezetője. De persze az is benne van a pakliban, hogy Lant évekig védték befolyásos üzleti és politikai kapcsolatai.

Az ellene lefolytatott – a korábbi gyakorlatnál jóval látványosabb és nyilvánosabb eljárás – egyrészt a hatóságok korrupcióellenes harcát hivatott hirdetni, másrészt a Kommunista Párt tekintélyének megerősítését is szolgálja.

A hagyományosan szűkszavú kommunista hatóságok közlékenységének köszönhetően azt is lehet tudni, hogy az ügyben:

  • 2700 embert idéztek be tanúskodni, 10 államügyész és mintegy 200 ügyvéd vett részt az eljárásban;
  • Az összesen 6 tonna súlyú bizonyítékokat 104 dobozban tárolták;
  • Truong My Lannal együtt még nyolcvanöt embert állítottak bíróság elé.

Valamennyi vádlottat bűnösnek találták. Négyen életfogytiglani börtönbüntetést kaptak. A többiek 20 évtől három évig terjedő börtönbüntetést kaptak felfüggesztve. Truong My Lan férje és unokahúga kilenc, illetve 17 év börtönbüntetést kapott. Truong My Lant pedig halálra ítélték. Ez az első alkalom az országban, hogy egy nő gazdasági bűncselekményért kapta meg a legsúlyosabb büntetést. Lan minden vádat tagadott és még fellebbezhet az ítélet ellen.

Az ítélet szerint 27 milliárd dollárt kellene visszafizetnie, de az ügyészek szerint ez az összeg talán már soha nem térül meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!