Letartóztatták Vietnám leggazdagabb és legtitokzatosabb üzletasszonyát

2022. október 8. – 10:22

Letartóztatták Vietnám leggazdagabb és legtitokzatosabb üzletasszonyát
A gyorsan épülő Ho Si Minh-város a Saigon folyó partján. Fotó: Nhac Nguyen / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A vietnámi jegybank azzal nyugtat, hogy a letartóztatás nem veszélyezteti a vietnámi bankrendszert.

Érdekli, hogy miként élnek a vietnámi szupergazdagok? Truong Mỹ Lan, a 65-67 éves (a titokzatos üzletasszonynak még a születési éve sem egyértelmű) kínai születésű, de vietnámi milliárdos elsősorban ingatlanbefektetéseiről volt ismert. Ám, mint a hölgy kiterjedt üzleti birodalmát és mesés gazdagságát bemutató (vietnámi nyelven olvasható) cikk is ismerteti, a lányának akkor éppen 35 millió dolláros (7 milliárd forintos) ingatlant vásárló nő érdekeltségeit, valójában egy három bank összefonódásával létrejött pénzügyi csoport mögött is őt sejtik.

Igen ám, de mint azt a Reuters is írja, pénzügyi csalások miatt most letartóztatták az ingatlanmágnást. Mindezt október 8-án, szombaton közölte a vietnámi rendőrség, hozzátéve, hogy az ország évek óta harcol a korrupció ellen és fokozza a pénzügyi visszaélések elleni küzdelmet.

Gyors felemelkedés

Vietnámban az üzleti életnek két központja van, a 9 milliós Ho Si Minh-város (az egykori Saigon) és a főváros, a 8 milliós Hanoi. Mivel az ország amolyan kínai utat járt be, vagyis központilag irányított, vadkapitalista, de mégis pártirányítású gazdasága van, gyors növekedéssel, a problémák is hasonlók. Hiszem emlékezhetünk a korrupció és az ingatlanbuborék Kínában is gondot okoz mostanában.

Trương Mỹ Lan cége , a Van Thinh Phat Holdings Group, amelynek a milliárdosnő volt az elnöke, állítólag illegális kötvényeket bocsátott ki, hogy a 2018-2019-es időszakban többmilliárd dong (sok tízmillió dollárt) gyűjtsön be befektetőktől. Pontos kárértéket nem tudni, hiszen

„további vizsgálat folyik a csalások tisztázására”

– közölte az illetékes minisztérium.

Szabálytalanságok

A Reuters emlékeztet rá, hogy Vietnám a közelmúltban egy sor nagy horderejű vállalati vizsgálatot indított, ezeket letartóztatások is követték, vezető tőzsdei brókereket, ingatlanfejlesztőket, de még a szabályozó hatóságnál dolgozó korrupt hivatalnokokat is lecsuktak.

Ebben az ügyben is ez történt, az elnöknő mellett három másik személyt (a pénzügyi vezérigazgató-helyettest, egy asszisztenst és egy brókert) is letartóztattak, akiket azzal vádolnak, hogy részt vettek Lan ügyleteiben.

Állítólag akkor is szabálytalanságok történtek, amikor a cég állami tulajdonú földterületeket vásárolt.

A Lan küszöbön álló letartóztatásáról szóló pletykák a közösségi médiában a hét elején már elindultak, és ezekben a pletykákban a Saigon Joint Stock Commercial Bank (SCB) is szerepelt, mert Lan és a bank közötti sokak által feltételezett, de nem publikus kapcsolat állhat fent. 2011 végén Vietnámban három bank, az SCB, a De Nhat és a Vietnam Tin Nghia egyesült, mindegyik mögött a most letartóztatott nő bukkant fel.

A vietnami központi bank szombaton gyorsan meg is nyugtatta az SCB betéteseit, hogy pánikra nincsen ok, figyelemmel kíséri az ottani helyzetet.

Egy kalandos élet

A kínai-vietnami üzletasszony és milliárdos nem először szerepel botrányokban. A Truong My Lan család Vietnám egyik leggazdagabb családja. Lan férje, Eric Chu Nap Kee is neves üzletember, ő inkább a hongkongi ingatlanpiacon üzletel. A kiterjedt család ismert üzletemberek, katonák, de még énekesnők is vannak, a 67 éves nőnek már az unokái is felnőttek.

Lannak az elmúlt négy évtizedben előbb egyre terebélyesedő étterem- és szállodalánca volt, de a cég később egyre inkább az ingatlanpiacon terjeszkedett, hatalmas plázákat, lakóparkokat, kikötőket épített.

A VTP Group Holdingsnál Lan asszony a részvények 80 százalékát birtokolja, aminek az értéke a letartóztatás előtt 5000 milliárd dongnak (ez nagyjából 100 milliárd forint) felelt meg, de mivel hasonló méretű cégből négy-öt is volt a birodalmában, nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy dollárban is milliárdos volt.

Volt némi előzmény

Lan egyszer már majdnem szakított Vietnámmal. 2014 elején azzal vádolták meg, hogy egymillió dollárral akart megvesztegetni egy főhadnagyot, hogy egy kikötőt megszerezhessen. Ezért 2014 közepén Truong My Lan és 9 másik családtagja egyidejűleg lemondott a vietnami állampolgárságáról, de később ezt a lemondást visszavonták. Ezt az ügyet akkor megúszta, ahogy

annak sem lett eddig igazi következménye, hogy az asszony neve vastagon felbukkant a Panama iratokban.

Amikor ugyanis oknyomozó újságírók nemzetközi csoportja adatokat tett közzé Brit Virgin-szigetekbeli ügyletekről ,Chu Nap Kee Eric és Truong My Lan üzelmei is feltárultak..

Most azonban súlyosabbnak tűnik a helyzete, a letartóztatással együtt a Legfelsőbb Népi Ügyészség házkutatást is tartott a Van Thinh Phat Group elnökének lakóhelyén és munkahelyén is és a hatóságok a vagyonelemeit is zárolták. A kezdeti nyomozás eredményei megállapították, hogy a vádlott csalást követett el, amikor 2018 és 2019 között törvénysértő kötvényeket bocsátott ki.

Akárhogy is végződik az ügye, Lan asszony munkája már látható lesz Ho Si Minhben, hiszen az ú projektje volt a Union Square luxusáruház, a Sherwood Residence, a Sterling Residence, vagy a Lambert Residence luxusnegyedek, ahogyan az An Dong Commercial Hotel is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!