Trump megtarthatja a golfklubjait, de a hallgatási pénz ügyében közeleg a pere

Legfontosabb

2024. március 31. – 20:51

Trump megtarthatja a golfklubjait, de a hallgatási pénz ügyében közeleg a pere
A Trump National Golf Club Westchester egy részlete 2024. március 22-én – Fotó: Michael M. Santiago / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump sikeresen és megerőltetés nélkül megnyerte a republikánus előválasztást, stábja épp izzítja a novemberi elnökválasztásra kicsúcsosodó kampányt, és próbálja újjászervezni az alapos tisztogatáson átesett pártszervezetet, melynek társelnöke ma már Lara Trump, az exelnök menye. Azonban a republikánus politikusnak nemcsak Joe Bidennel kell megvívnia csatáját, több bírósági eljárás is folyik ellene.

A hét elején egy New York-i bíróság több százmillió dollárral mérsékelte a Trump-cégbirodalom értékével való manipuláció miatti büntetést, amivel az exelnök elkerülte ingatlanjai lefoglalását. Tíz nap haladékot is kapott, hogy a csökkentett, de így is 64 milliárd forintnyi biztosítékkal a jövő hét végéig előálljon.

De közben egy másik peres eljárásban a bíró hét eleji döntése azt jelenti, hogy ha nem sikerül valahogy további halasztást elérnie, április 15-én ő lesz az Egyesült Államok történelmének első elnöke, aki büntetőper kezdetével bíróság elé áll.

170 milliárd helyett 64 milliárd

Az exelnök nyakába hivatalából való dicstelen távozása óta összesen négy büntetőpert akasztottak, melyekbe az ügyészek összesen 91 vádpontot sűrítettek bele. Ahogy arról részletesen írtunk, Trump a 2020-as elnökválasztásnak a Capitolium ostromában kicsúcsosodó elcsalási kísérletéhez köthető vádakat saját mentelmi jogának visszamenőleges és radikális kiterjesztésével is próbálja lerázni magáról.

Közben azonban az ellene indított polgári perekben óriási kártérítésekre kötelezték: januárban a bíróság kimondta, hogy csaknem 30 milliárd forintnyi dollárt kell megfizetnie az őt szexuális zaklatással vádoló E. Jean Carroll újságíró rágalmazása miatt. Február közepén pedig egy New York-i bíróság még Trump anyagi lehetőségeihez mérve is súlyos pénzbírságot akasztott a nyakába, mivel

családi cégcsoportja évtizedeken át tudatosan és következetesen becsapta a hitelezőit egyes ingatlanjainak értékének túlbecsülésével, hogy a meghamisított dokumentumok alapján kedvezőbb feltételekkel juthasson hitelekhez.

Ez a pénzbüntetés eredetileg a kamatokkal együtt 464 millió dollárra (kb. 170 milliárd forintra) rúgott; mellékbüntetésként pedig Trumpot 3, két felnőtt fiát pedig 2-2 évre eltiltotta bármilyen New Yorkban működő cég vezetésétől – beleértve a Trump Organizationt is. Trump jogászai már az ítélet után jelezték, hogy a fellebbezés mellett több mint harminc cégtől kértek ajánlatot a büntetés fedezetét biztosító kötvényről, azonban sehol nem fogadták el fedezeteként a Trump-céghálózat ingatlanjait; a Carroll-ügyben kifizetett 83 millió dollár fedezeteként felvett 92 millió dollárnyi kötvénnyel viszont megcsappant a vállalatbirodalom pénztartaléka.

A hasonló perekben azért van szükség kötvényvásárlásra, hogy ha jogerőssé válik a kártérítési kötelezettség, akkor meglegyen a pénz annak kifizetésére. A kötvények ezen típusára a pénzintézetek ritkán fogadnak el ingatlant fedezetként, ugyanis az ingatlanok értékesítése hosszabb időbe is beletelik, ráadásul értékük is ingadozó. A kötvényekért a pénzintézetek jókora jutalékot számolnak fel; Trumpnak például a 464 millió dollárnyi büntetés fedezetére 557 millió dollárnyi kötvényt kellett volna vásárolnia, melyhez még hozzájött volna 20 millió dollárnyi illeték.

Szegény gazdag

Jól mutatja azt, hogy egy Trump szintjén milyen relatív is a „vagyon” fogalma, hogy miközben a hétfői enyhítéssel a politikus lényegében a csődtől menekült meg, kedden már a Bloomberg arról írt, hogy számításaik szerint bekerült a világ 500 leggazdagabb embere közé, miután saját közösségi platformjának, a Truth Socialnek tőzsdei előkészületeivel hirtelen 2 milliárd dollárnyi részvénnyel lett gazdagabb (mivel a platform részvényeit lényegében politikai adományként vásárolják a Trump-támogatók, ezért értéke is igencsak illékony). Ez azt jelentette, hogy egyik cégcsoportja, a Trump Media & Technology Group összeolvadt a Digital World Acquisition Corppal.

Trump tehát hiába ül hat és fél milliárd dollárra becsült vagyonon, a pereihez szükséges pénztartaléka nagyon is véges.

A kötvények beszerzésének kudarca azzal fenyegetett, hogy az erre kiszabott határidő lejárta után a hatóságok elkezdték volna lefoglalni Trump egyes, New York államban található vagyontárgyait. Letitia James New York-i államügyész például már március elején elkezdte előkészíteni a Westchesterben található Trump National Golf Club lefoglalását és értékesítését. Az ingatlanok lefoglalása azonban a Trump-cégcsoport szövevényes szerkezete miatt valószínűleg további jogi bonyodalmakhoz vezetne, szóval a pénzügyi veszteségnél nagyobb lenne az eljárásból fakadó presztízsveszteség.

Márpedig a presztízsszempontok a november 5-i elnökválasztás közeledtével egyre fontosabbak, bár a Trumpot érintő jogi eljárások egyelőre az exelnök támogatottságát nem befolyásolták, sőt a republikánus törzsszavazókat kifejezetten mozgósítják a kampánystábja által „boszorkányüldözésnek” minősített eljárások. Trump kampánystábja szokásához híven a kötvényvásárlás fenyegető határidejét is felhasználta arra, hogy támogatóiból „Vegyétek le a mocskos kezeiteket a Trump-toronyról!”-szerű szlogenekkel újabb adományokat csikarjon ki, csakhogy a szövetségi választási szabályok szerint kampányadományokat kötvényvásárlásra nem lehet felhasználni.

Közben viszont az elmúlt hónapok több felmérése azt mutatja, hogy egy Trump elleni jogerős ítélet (még ha jelen esetben egy polgári perről is van szó) komoly elidegenítő hatással bírna egyes választókra. A közvélemény-kutatások összesítése alapján egy büntetőeljárásban hozott elmarasztaló ítélet a mostani kiegyenlített álláshoz képest akár 5-6 százalékpontot is számíthat Bidennek országosan, és a demokrata párti elnök oldalára sodorhatja az elnökválasztás szempontjából döntő jelentőségű, jelenleg kis mértékben Trump-fölényt mutató ún. csatatérállamokat is.

Donald Trump bírósági előkészítő ülésen 2024. március 25-én – Fotó: Spencer Platt / Reuters
Donald Trump bírósági előkészítő ülésen 2024. március 25-én – Fotó: Spencer Platt / Reuters

Ezek a politikus sikerei üzletemberi imázsát is megtépázhatják, de az elmúlt évtizedben hiába bizonyosodott be számos alkalommal, hogy a másodgenerációs ingatlanbefektető Trump lényegében egyetlen igazán sikeres üzleti terméke a saját imázsa, ezek a leleplezések nem voltak érdemi hatással politikai megítélésére.

Az ingatlanfoglalási blamázs ráadásul hétfő óta már kevésbé tűnik fenyegetőnek, miután a kötvények bemutatásának napján egy New York-i fellebbviteli bíróság 175 millió dollárra, kb. 64 milliárd forintra csökkentette a kártérítési összeget, melynek biztosítására ráadásul Trump az említett további 10 nap haladékot is megkapta. Az exelnök a jelenlétében lefolytatott tárgyalást szokásától eltérően nem használta ki politikai tirádákra, a bíróság döntését tömören és visszafogottan úgy kommentálta, „megtiszteltetésnek veszi”, hogy a biztosíték összegét letétbe helyezheti.

Úgy tűnik, áprilisban irány a bíróság

Azonban ugyancsak hétfőn kiderült, hogy Trumpnak egy másik, szintén New Yorkban zajló eljárásban hamarosan bírósági tárgyalásra kell készülnie. A Stormy Daniels pornósztárnak a 2016-os kampány során kifizetett hallgatási pénz ügyében ugyanis az állam fellebbviteli bírósága elutasította a politikus ügyvédjeinek indítványát, és április 15-re tűzte ki az első tárgyalási napot. Ez azt is jelenti, hogy ha nem sikerül valahogy további halasztást kiharcolnia Trump csapatának, akkor ebben az ügyben az elnökválasztásig várhatóan eldől, hogy elítélik vagy pedig felmentik Trumpot.

A szakértők szerint jogi értelemben egyáltalán nem lehengerlő vádirat Trumpnak inkább politikai kockázatokkal jár. Egyfelől ugyanis a médiában többször lesz arról szó, hogy a vádak szerint a saját kiadású Bibliát piacra dobó Trump egy pornósztárral csalta meg még sok évvel ezelőtt a pár hónapos Barron fiára otthon vigyázó feleségét. Másfelől pedig az a kétes dicsőségű elsőzés is sokszor elkerül, hogy miután ő volt az első exelnök, aki ellen vádat emeltek, Donald Trump az első amerikai elnök, aki egy büntetőügyben bíróság elé áll.

Ahogy arról a vádemelés idején részletesen írtunk, ez a per 2018 óta érlelődik, amikor is Trump egykori bizalmasa, kétes ügyeiben eljáró jogásza, Michael Cohen a megbízója érdekében elkövetett törvénytelenségek miatt rá váró börtönbüntetés enyhítése érdekében pentitóvá vedlett át, és a legszélesebb nyilvánosság – vagy ami az eljárás szempontjából fontosabb: Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész – előtt kiteregette egykori főnöke viselt dolgait. Bragg azután Cohen vallomásával és az ügyvéd perében bizonyítékként használt több ezernyi dokumentummal felfegyverkezve 34 vádpontot fogalmazott meg.

Trump a gyanú szerint okirat-hamisítást követett el és megszegte a szövetségi kampányfinanszírozási szabályokat, amikor Michael Cohenen keresztül hallgatási pénzt fizetett ki a Stormy Daniels művésznéven ismert Stephanie Cliffordnak azért, hogy a 2016-os választás előtt ne teregesse ki a Trumppal még 2006-ban folytatott afférját (ami a politikus tagadása ellenére szinte biztosan megtörtént). A vád szerint Trump ott követett el törvénysértést, amikor saját cégének pénztartalékából adta meg a Cohen által kifizetett 130 ezer dolláros hallgatási pénzt, ez ugyanis ebben a formában kampányköltségnek számít. És ami ennél komolyabb vád, hogy az átutalás nyomait igyekeztek kiradírozni a könyvelésből.

Donald Trump számos online és személyes csörtén van már túl a New York-i ügyésszel és magával a tárgyalást vezető bíróval is; az exelnök bizonyítékok bemutatása nélkül mindkettőjüket elfogultsággal vádolta meg.

Ugyan a tárgyalás az eredetileg tervezetthez képest néhány hét csúszással indulhat meg, azonban így is nagy lesz az időbeli átfedés a választási kampánnyal.

A másik három büntetőügyet sikerült egy időre parkolópályára állítania, miután a legfelsőbb bíróság tárgyalja majd, hogy egyáltalán el lehet-e ítélni egy volt elnököt; és egyelőre nem világos, hogy ezen ügyekben mikor indulhatnak meg a tárgyalások. Trump ügyvédjei egyebek mellett az esküdtszék befolyásoltságára hivatkozva és az ügyészséget vádolva a hallgatási pénz ügyében indított pert is igyekeztek ennél tovább elhalasztani, azonban egyelőre sikertelenül.

A Trump körül pezsgő jogi ügyek abból a szempontból is hatással lehetnek a kampányra, hogy átírják a kampány menetrendjét, extra megterhelést jelentenek a már 77 éves politikus számára. Ugyan a tényleges kampánykezdet előtt a 81 éves Biden enerváltsága, bakijai jobban feltűntek a választóknak, valójában Trump sem tűnik mindig sokkal fittebbnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!