Utolsó ellenfele is bedobta a törülközőt, Trump most már simán robog az elnökjelöltség felé

2024. március 6. – 16:14

Utolsó ellenfele is bedobta a törülközőt, Trump most már simán robog az elnökjelöltség felé
Nikki Haley a texasi Fort Worth-ben kampányol március 4-én – Fotó: Emil Lippe / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Eljött az ideje, hogy felfüggesszem a kampányomat” – jelentette be az amerikai előválasztások legsűrűbb napja, a március 5-i szuperkedd után Nikki Haley. A New York Times helyszíni tudósítása szerint borongós, esős nap virradt szerdán a dél-karolinai Charlestonra, ahol Nikki Haley kampányfőhadiszállása van. Értesüléseik szerint Haley az előző estét ott töltötte stábjával, az eredmények ellenére emelkedett hangulatban. Haley mindössze az aprócska északkeleti Vermontban tudott nyerni, ahol egyrészt a demokraták is szavazhattak a republikánusok előválasztásán, másrészt semmi jelentősége az őszi elnökválasztáson, mert stabilan demokrata állam.

„Azt akartam, hogy az amerikaiak hallathassák a hangjukat, ezt elértem” – összegezte mindent egybevetve kudarcba fulladt kampányát, amely arra azért elég volt, hogy feltárja Trump gyenge pontjait. Bár a bukott elnök kedden javarészt elsöprő győzelmeket aratott, Vermonton túl a novemberi választások csatatérállamaiban, Minnesotában, Virginiában és Észak-Karolinában gyengébben szerepelt. Az utóbbiban ugyan megszerezte a szavazatok háromnegyedét, de kimondottan gyengén szerepelt az elővárosokban és a mérsékelt választók között, ez pedig az őszi választáson akár döntő is lehet.

Haley beszédében ugyan gratulált Donald Trumpnak, aki szerinte „minden valószínűség szerint” a párt elnökjelöltje lesz, de kifejezetten nem biztosította támogatásáról.

A magyar idő szerint keddről szerdára virradó éjjel tartott amerikai szuperkedd, azaz a több mint tucatnyi államokban tartott előválasztások után letisztult a kép mindkét politikai oldalon. A demokratáknál kétség sem férhet Joe Biden jelöltségéhez, a túloldalon Donald Trump kis híján tarolt. Meg is lett a következménye a CNN szerint:

Trump eddigi fő ellenfele, Nikki Haley volt amerikai ENSZ-nagykövet bejelentette szerdán: kiszáll a választási versenyből.

A CNN korábban Haley terveinek ismerőire hivatkozva arról találgatott, hogy Haley nem Trump javára fogja bejelenteni a visszalépését, hanem arra szólítja fel az exelnököt, hogy érdemelje ki a nem rá szavazók bizalmát. Ezzel nyitva hagyhatja az utat, hogy később soroljon be Trump mögé.

A fent emlegetett szuperkedden 15 tagállamban szavazhattak az emberek arról, kit indítson a Republikánus Párt Joe Biden regnáló elnök ellen a novemberi elnökválasztáson. Trump 14-et behúzott ezek közül az államok közül. Haley pusztán a kicsiny északkeleti államot, Vermontot tudta megnyerni, illetve korábban a fővárosban, Washington D.C.-ben győzedelmeskedett. Mivel a folyamat végén az államok által delegált küldöttek szavaznak a jelöltről, Haley nem állt jól, Trump fényévekre elhúzott tőle.

Haley a Trumpot kihívó tucatnyi republikánus jelölt egyike volt még ősszel (amúgy cirka egy éve jelentette be indulását), kampányának kezdeti sikertelensége után a jó vitaszereplései és a mérsékelt riválisok kiesése a mezőny élbolyába repítették. A kampány során Haley külpolitikai tapasztalatára és (republikánus politikustársaihoz képest) mérsékelt kormányzói múltjára fektették a hangsúlyt. Ahogy az előválasztás egyik nagy esélyesének tartott floridai kormányzó, Ron DeSantis kampánya a földbe állt, Haley maradt az egyetlen komolyan vehető jelölt. Azon kevés induló egyike volt, aki beleállt a bírósági ügyekkel és őrült mondatokkal sújtott Trumpba, miközben sorra léptek vissza a további jelöltek.

Az előválasztási naptár első helyszínén, Iowában Trump sima győzelmet aratott, DeSantis és Vivek Ramaswamy üzletember visszaléptek. A következő előválasztásra, New Hampshire-re csak Haley és Trump maradt állva Chris Christie korábbi New Jersey-i kormányzó hátralépésével. Haley kampánystábja bizakodó volt, ugyanis látszott a törés, miszerint Trumpot inkább az ultrakonzervatív, vidéki, vallásos szavazók, Haley-t az elővárosi, diplomás, mérsékeltebb választók támogatták. Ez utóbbiból sok volt New Hampshire-ben, ráadásul a szavazás is nyílt volt (akár demokrata érzelműek is voksolhattak), Haley mégis kikapott. Ahogy a további államokban is így történt, még Dél-Karolinában is, amit évekig vezetett.

Haley azonban azt kommunikálta, kitart, becsatornázza azokat, akik nem akarnak Trump vs. Biden újrameccselést, illetve hogy ő jobban el tudná verni Bident, mint Trump. Ez nem jött be, ugyan két számjegyű eredményeket ért el százalékban, de rendre kikapott, a szuperkedd se volt kivétel. A szuperkedd után mondhatni hangos volt a csend körötte, nem állt ki nyilatkozni, nem küldött értelmezhető közleményt, nem kommunikált a folytatásról.

Innentől, hogy Donald Trump egyedül maradt a republikánus oldalon, minden más csak formalitás lesz.

Ahogy korábban írtuk, a republikánus elnökjelöltséghez 1215 küldött támogatására lesz szüksége Trumpnak a júliusi jelölőgyűlésen. Matematikailag tehát kedden még nem tudta bebiztosítani a győzelmét – ha közel is került hozzá 893 delegáltjával –, de hamarosan ez a pillanat is eljöhet. Két hét múlva, március 19-én Floridában is előválasztást tartanak, márpedig Kalifornia és Texas után Florida adja a harmadik legnépesebb delegációt a jelölőgyűlésre, az ott megszerezhető 125 – illetve az ugyanazon a napon tartott ohiói, illinois-i, arizonai és kansasi előválasztásokon még megszerezhető 225 küldöttel már elérheti a bűvös számot.

Kicsoda Nikki Haley?

Ahogy korábbi cikkünkben bemutattuk, Nikki Haley, eredeti nevén Nimarata Nikki Randhawa pandzsábi szikh bevándorlók gyerekeként látta meg a napvilágot 1972-ben. Már tinédzserként dolgozott szülei családi vállalkozásában, és miután számvitelt tanult a Clemson Egyetemen, ott is folytatta a munkát. 1996-ban férjhez ment Michael Haley-hez, aki később a Nemzeti Gárda tagjaként szolgált, majd Afganisztánban is bevetették.

2004-ben Haley bekerült a dél-karolinai képviselőházba, ahol hagyományos republikánus programmal, azaz adócsökkentéssel, a bevándorlási szabályozás szigorításával és az abortusz korlátozásával kampányolt. 2010-ben elindult a masszívan republikánus állam kormányzói székéért, amelyet az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom támogatásával el is nyert. Amikor 2011-ben hivatalba lépett, történelmet írt mint Dél-Karolina első női és első etnikai kisebbségi kormányzója.

Újraválasztása után 2017-ben lemondott tisztségéről, hogy Donald Trump elnöksége alatt az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete lehessen. Haley az ENSZ-ben többek között azzal szerzett hírnevet, hogy gyakran bírálta a szervezetet, amiért szerinte az elfogult Izrael ellen. Szintén az ő nevéhez fűződik az USA tagságának visszavonása az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából.

Haley-t sokáig a párt egyik legígéretesebb politikusának tartották. Azonban ahogy sok más klasszikus konzervatívnak, neki sem tett jót az elmúlt időszak, amikor intervencionista külpolitikájával és liberális gazdaságpolitikájával nem igazán illett bele a Trump-féle populista hullámba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!