Trump fölényesen nyert, de Nikki Haley nem adja fel

Legfontosabb

2024. február 25. – 02:00

Trump fölényesen nyert, de Nikki Haley nem adja fel
Donald Trump Henry McMaster dél-karolinai kormányzó és Pamela Evette kormányzóhelyettes gyűrűjében az állam fővárosában Columbiában. Fotó: Win McNamee/Getty Images/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az előrejelzéseknek megfelelően Donald Trump fölényesen megnyerte a Republikánus párt idei harmadik előválasztását, a dél-karolinait. A CNN és az AP az urnazárás után már az előzetes közvélemény-kutatások és az exit-pollok alapján kihirdette győzelmét. Nikki Haley azonban a veresége ellenére is versenyben marad, legalábbis kampányfőnöke, Betsy Ankney szerint jelentős összegeket terveznek elkölteni a szuperkedden szavazó államokban.

Szuperkedd idén március 5-re esik, Aznap 13 államban, köztük a legnépesebbekben, Texasban és Kaliforniában előválasztást, további három államban kaukuszt tartanak a republikánusok. Trump két hétre rá akár már matematikailag is bebiztosíthatja elnökjelöltségét.

A szavazatok 92 százalékának feldolgozása alapján Trump 60,1 százalékon, Haley 39,3 százalékon áll. Trump másfél százalékkal alul, Haley 5 százalékkal felülteljesítette az előzetes várakozásokat. Ezt Haley kampánystábja akár sikerként is felfoghatja.

Hogyan tovább?

Trump nyerte az első, New Hampshire-i előválasztást is, és tulajdonképpen a másodikat is. Ez utóbbit Nevadában tartották, ahol a helyi republikánus párt valójában a saját szervezésű kaukuszán osztotta le az elnökjelölő-gyűlés delegáltjait az azon egyedüliként elinduló Donald Trumpnak. A tét nélküli előválasztáson Trump el se indult, de végső soron mégis ő nyert, mert egyetlen talpon maradt riválisa egyszerre bámulatos és példátlan módon csak második helyen végzett: a legtöbb választó inkább az „egyik sem” opciót jelölte be szavazólapján.

Dél-Karolinában se voltak kedvezők az előjelek Haley számára. Hiába volt ő egykor az állam kormányzója, a New Yorker helyszíni riportja szerint valójában a kormányzóságot is kívülállóként, a helyi republikánus elit ellenében nyerte el, mely most fel is sorakozott Donald Trump mögött. Az se kedvezett Haley-nek, hogy a dél-karolinai előválasztás zárt, azon csak a republikánus párt regisztrált szavazói vehetnek részt. A republikánusok körében Trump toronymagasan vezet, Haley-nek némi esélye csak azokban az államokban van, ahol függetlenek és akár demokraták is átszavazhatnak a republikánusok előválasztásán.

Mindazonáltal a New York Times szerint Haley már kedden, a dél-karolinai Greenville-ben tartott kampányeseményén egyértelművé tette, hogy az eredménytől függetlenül is versenyben marad. De hogy miért? „Egyesek szerint csak azért maradtam versenyben, hogy alelnök lehessek. Azt hiszem, ezt azóta sikerült tisztáznunk” – utalt arra, hogy az elmúlt hetekben már nemcsak Trump gúnyolódott rajta, hanem ő is viszonozta az ellenséges érzelmeket.

Párttársai így most inkább azt gyanítják, hogy talán arra számít, Trumpot utoléri az igazságszolgáltatás. A bukott elnök ellen négy büntető eljárás is folyamatban van, ha csak egyben is elítélik a novemberi választás előtt, nem indulhat. Ez esetben Haley lehet a B-terv, Joe Biden kihívója. Mások szerint talán ennél is hosszabb távon tervez. Ha Trump nyerne, újabb ciklusa után már nem indulhatna többször az elnökségért. Ha pedig másodjára is kikap, akkor talán a hívei is belátják, hogy a Republikánus Pártnak új emberre van szüksége az elnöki hatalom visszaszerzéséhez. Vagyis talán már a párt jövőbeni vezérének szerepére játszik.

Nikki Haley. Fotó: Justin Sullivan / 2024 Getty Images / AFP
Nikki Haley. Fotó: Justin Sullivan / 2024 Getty Images / AFP

Haley ezekre a spekulációkra is kitért keddi kampányrendezvényén. „Ha hamus okokból indultam volna, már rég visszaléptem volna” – mondta. Közeli barátai szerint valóban inkább az állhat a háttérben, hogy Haley sosem adja fel – hiszen egész eddigi karrierjében esélytelenként ért el sikereket. Most viszont kevés jele van annak, hogy bárhol nyerhet. A nevadai előválasztás óta az Amerikai Virgin-szigeteken tartottak egy kaukuszt, ahol Haley meglepetésgyőzelemben reménykedett, de 48 ponttal kikapott. Az országos közvélemény-kutatások átlagában Trump 61 százalékponttal vezet előtte a republikánus versenyben.

Talán nem véletlen, hogy Donald Trump a választás napján Dél-Karolina helyett a CPAC washingtoni konferenciájára utazott, ahol beszédében ki se ejtette Haley nevét. A rendezvényen „az Egyesült Államok következő elnökeként” konferálták fel, beszédében pedig kormányprogramot hirdetett, és Joe Bidenre koncentrált, a republikánus előválasztást épp csak megemlítette beszéde legelején és legvégén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!