Ron DeSantis kiszáll a republikánus előválasztásból

2024. január 21. – 21:30

Ron DeSantis kiszáll a republikánus előválasztásból
Ron DeSantis floridai kormányzó egy dél-karolinai kampányeseményen – Fotó: Randall Hill / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Ron DeSantis floridai kormányzó vasárnap bejelentette, hogy kiszáll a 2024-es republikánus elnökjelöltségért folyó küzdelemből. Egy éve még úgy tűnt, ő lesz az, aki letaszíthatja Donald Trumpot a Republikánus Párt trónjáról. Azonban a kultúrharcos floridai kormányzónak nem sikerült igazán beindítania kampányát, és mostanra 55 százalékos hátrányba került a felmérésekben.

A hétfői iowai kaukuszon ugyan sikerült második helyen befutnia, de csak a szavazatok 21 százalékát szerezte meg Trump 51 százalékával szemben. A kilátások a következő előválasztásokra nézve azonban sokkal borúsabbak voltak.

A felmérések szerint DeSantis a soron következő New Hampshire-i és dél-karolinai előválasztáson is csak harmadik helyet ért volna el, mivel Nikki Haley korábbi dél-karolinai kormányzó és ENSZ-nagykövet mindkét államban népszerűbb nála.

A keddi, New Hampshire-i előválasztásra ráadásul megalázó vereséget jósoltak számára a közvélemény-kutatók.

A felmérések csupán 5 százalékos eredményt vetítettek elő a floridai kormányzónak, a FiveThirtyEight összesítése szerint. A politikus ennek szaladt elébe előválasztási kampánya felfüggesztésével.

Miután az elmúlt egy hétben DeSantis-on kívül Vivek Ramaswamy biotech-vállalkozó is kiszállt az előválasztásból, mostanra már csak Trump és Haley maradt versenyben. A floridai kormányzó kettejük közül Trump mögé állt be.

Az X-re feltöltött vasárnapi videójában DeSantis támogatásáról biztosította Donald Trumpot, és kritizálta Nikki Haley-t, akit a vállalati szféra bábjának nevezett. A videóban a konzervatív politikus arról beszélt, hogy nem maradt reális esély a győzelemre, így nem akarta, hogy támogatói felesleges áldozatokat hozzanak érte.

„Világossá vált számomra, hogy a republikánus előválasztáson résztvevő szavazók többsége újabb esélyt szeretne adni Donald Trumpnak”

– fogalmazott a floridai kormányzó.

Haley-nek jól jön DeSantis kiszállása, de nem lesz elég ahhoz, hogy utolérje Trumpot

Iowa után a New Hampshire-i előválasztáson is borítékolható Trump győzelme. Az északkeleti államban Haley Iowa előtt még egyszámjegyű különbségre tudta tornázni hátrányát a felmérésekben, de azóta ott is tovább erősödött Trump. A DeSantis kiszállása előtt készült felmérések szerint Trump 49 százalékra számíthat, míg Haley 34 százalékot érhet el.

Az exelnök ráadásul Haley „hazai pályáján”, Dél-Karolinában még nagyobb győzelemre számíthat. Ott ugyanis jelenleg 36 százalékos az előnye a FiveThirtyEight összesítése szerint.

Azt egyelőre nehéz megállapítani, hogy DeSantis kiszállása melyik jelöltnek kedvez majd inkább. A floridai kormányzó Trump-kritikus szavazói minden bizonnyal Haley mögé sorolnak majd át, azok viszont, akik populista „gender- és woke-ellenes” politikája miatt követték őt, valószínűleg Trumpra fogják leadni voksaikat mostantól, nem pedig a mérsékeltebb Haley-re.

Haley jelenleg 12 százalékos országos támogatottsága garantált, hogy nőni fog a következő hetekben. Azonban csodának kéne történnie ahhoz, hogy a március 5-i szuperkeddig ledolgozza 50 százalékos hátrányát Trumppal szemben.

Az elnökválasztási kampány jelenlegi állását és egy esetleges újabb Biden–Trump összecsapás kilátásait vizsgáló elemzésünket itt olvashatják.

Kultúrharcos sikerek után történelmi kampánykudarc

DeSantis kormányzói intézkedéseivel hétről hétre sikerült bekerülnie az országos és nemzetközi hírekbe. Kormányzósága eddigi öt éve alatt DeSantis egyebek mellett genderháborúba keveredett a Disney-vel, agymosás vádja miatt matektankönyveket tiltott be, és bevándorlókat csempészett a demokraták által vezetett Massachusetts egy gazdagok lakta szigetére. Ezekkel a döntéseivel pedig gyorsan az amerikai jobboldal kultúrharcos sztárja lett

Miután a 2022-es félidős választásokon rengeteg Trump által támogatott jelölt elbukott, DeSantis viszont a várakozásokon felüli előnnyel őrizte meg kormányzói székét, sokan őt kiáltották ki a Republikánus Párt új arcának, aki véget vethet az exelnök uralmának a párton belül.

DeSantis azonban végül fél évet várt, hogy hivatalosan is bejelentse, hogy kihívja Trumpot. Ez alatt az idő alatt viszont sikerült összeszednie egy nagyjából 30 százalékos hátrányt a töretlen népszerűségű exelnökkel szemben, akinek szavazótáborát aktivizálták az ellene indított vádemelések.

A floridai kormányzó kampánystartja ráadásul katasztrofálisan sikerült. A techmágnás Elon Muskkal tartott közös Twitter-bejelentkezése előbb lefagyott, aztán megakadt, majd teljesen lehalt.

DeSantis kampánya pedig az azt követő 8 hónapban sem talált magára, és ősz végére a kezdeti 30-40 százalékos támogatottsága 12 százalék körülire esett be. Ahonnan a kampányhajrá során sem sikerült kimásznia.

Azt nem lehet megmondani, ebben mekkora szerepe volt DeSantis kirívóan rossz kampányrajtjának, kínos közszerepléseinek vagy a különböző vádemeléseket követően a Trump mögötti összezárásnak. Az viszont biztos nem segített, hogy Trump valóságos szőnyegbombázást indított a kormányzó ellen, akit gazdasági konzervativizmusa mellett magassága és bizarr pudingevési szokásai miatt is támadott.

Ron DeSantis egy New Hampshire-i kampányeseményen decemberben – Fotó: Faith Ninivaggi / Reuters
Ron DeSantis egy New Hampshire-i kampányeseményen decemberben – Fotó: Faith Ninivaggi / Reuters

Az is igaz azonban, hogy DeSantis nehéz helyzetből indult, mert egyszerre kellett volna egyesítenie a mereven Trump-ellenes republikánusokat azokkal a trumpista szavazókkal, akik nyitottak lettek volna arra, hogy egy, az exelnökhöz hasonló populista politikusra voksoljanak. Ez pedig túl nagy kihívásnak bizonyult számára.

De, mint az az elmúlt 10 hónap során egyértelművé vált, még ha sikerült is volna egyesítenie a két szavazói csoportot, az se lett volna semmire sem elég. A Republikánus Párt továbbra is Donald Trump pártja, és jó darabig az is fog maradni. Addig biztosan, amíg el nem ítélik, de könnyen lehet, hogy azután is.

DeSantis csúfos kudarca pedig egyértelműen jelzi, hogy a 2020-as választási vereség, és a Trump ellen indított négy vádemelés – és az ezek kapcsán az exelnök által felépített „párhuzamos valóságok” – hatására olyan szintre emelkedett a Trump-kultusz a republikánus szavazók körében, hogy a még Trumpénál is jobbosabb és populistább politika önmagában nem elég ahhoz, hogy megtörje a republikánus szavazók Trump-imádatát.

DeSantis eddigi karrierjéről és bukdácsoló kampányáról, valamint Nikki Haleyről, Trump egyetlen talpon maradt kihívójáról előválasztási beharangozónkban olvashatnak bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!