A javasoltnál szigorúbb vészfékekről állapodtak meg az EU-ban az ukrán agrártermékekre

2024. március 20. – 06:13

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament szerda éjjel megállapodott a tagállami Tanáccsal arról, hogyan engedné további egy évig vámok nélkül az importot Ukrajnából, írja a képviselő-testület közleménye.

Az orosz invázió kezdete után az EU egy korábbi szabadkereskedelmi egyezmény kiterjesztésével úgy döntött, hogy korlátozás nélkül beengedi az ukrán agrártermékeket. Ukrajna több uniós szomszédja, köztük Magyarország kormánya piaci zavarokra hivatkozva egyoldalú tiltásokkal válaszolt, miután nem voltak elegen egy blokkoló kisebbség kialakításához. Az Európai Bizottság tavaly szeptemberig, ideiglenesen legalizálta a korlátozásokat, azóta pedig eljárás indítása nélkül hallgatólagosan eltűri. A magyar kormány februárban kicsit lazított: úgy döntött, beengedi az ukrán mézet. (A történet fordulatait legutóbb itt foglaltuk össze.)

A vám- és kvótamentes importot évente meg kell újítani. Az Európai Bizottság legutóbb már egy vészféket javasolt három termékre, amit a tagállami Tanács is elfogadott. Az Európai Parlament ugyanakkor a baromfi, a cukor és a tojás mellett több gabonafélére és a mézre is ki akarta terjeszteni a lehetséges korlátozást. A döntés felhatalmazná az Európai Bizottságot, hogy minden szükséges intézkedést elrendelhessen, ha az ukrán import miatt jelentős zavarok lépnének fel legalább egy uniós ország piacán, beleértve a vészféket is a különösen érzékeny mezőgazdasági termékekre. A képviselők szigorúbb határidőket is szabtak volna arra, hogy az Európai Bizottság fellépjen.

Az EP és a Tanács alkuja – amelyet hivatalosan meg kell még szavazniuk – részben elfogadta a parlamenti módosításokat az EP közleménye alapján. A vészféket a bizottsági javaslat három terméke mellett a zabra, a kukoricára, a darákra és a mézre is kiterjesztik. A búzánál – amit a képviselők szintén hozzá akartak adni a listához – a közlemény szerint – „szilárd elkötelezettséget” kaptak, hogy ha kell, az Európai Bizottság lépni fog. A 21 helyett 14 napon belül kell cselekednie, ha az átlagimport meghaladná 2022 és 2023 átlagát. Az Európai Bizottság a végső alkuval gyorsan cselekedhet és bármilyen, szükségesnek tartott intézkedést bevezethet, ha akár csak egy tagállamban is jelentős zavarokat lát, írja a közlemény.

Az utóbbi hónapokban részben az ukrán importra hivatkozva gazdatüntetések kezdődtek, amelyeket több párt, köztük a Fidesz is igyekszik meglovagolni a júniusi európai parlamenti választás előtt, erről bővebben itt írtunk.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!