A Fidesz az EP-ben vészféket rakna az ukrán méz importjára is, amit a kormány korlátlanul beenged

2024. március 13. – 22:45

Másolás

Vágólapra másolva

Az európai parlamenti képviselők szerdán jóváhagyták a Moldovára vonatkozó kereskedelmi liberalizációs intézkedések megújítását, de módosították az Ukrajnára vonatkozó javaslatot a gazdák védelmének érdekében.

Előbbit elég sima szavazással, 459 igennel, 65 nem és 57 tartózkodás mellett elintézték. Az indoklás szerint a háború Moldovának is gondokat okoz, mert a kivitele nagyban függ az ukrán tranzitútvonalaktól.

Ukrajnánál nem volt ennyire egyszerű a helyzet. Az orosz invázió kezdetét követően az EU egy korábbi szabadkereskedelmi egyezmény kiterjesztésével az agrártermékeket is beengedte. Ukrajna több uniós szomszédja, köztük Magyarország kormánya piaci zavarokra hivatkozva egyoldalú tiltásokkal válaszolt. (A történet fordulatait legutóbb itt foglaltuk össze.)

A korlátozásmentes importról szóló döntést időnként meg kell újítani, és az Európai Bizottság legutóbb már egy vészféket javasolt három termékre. Az Európai Parlament ugyanakkor a szerdai döntésével a baromfi, a cukor és a tojás mellett több gabonafélére és a mézre is kiterjesztené a lehetséges korlátozást. A döntés felhatalmazná az Európai Bizottságot, hogy minden szükséges intézkedést elrendelhessen, ha az ukrán import miatt jelentős zavarok lépnének fel legalább egy uniós ország piacán, beleértve a különösen érzékeny mezőgazdasági termékekre vonatkozó vészféket is. A szabadkereskedelmi intézkedések feltétele, hogy Ukrajna tiszteletben tartsa a demokratikus elveket, az emberi jogokat és a jogállamiságot, valamint folyamatos erőfeszítéseket tegyen a korrupció és a szervezett bűnözés ellen.

A végszavazáson 347-en szavaztak igennel 117 képviselő ellenében és 99 tartózkodás mellett. A voksoló magyar képviselők közül a Momentum és a DK támogatta, a Fidesz elutasította a javaslatot, a Jobbik és a KDNP tartózkodott.

A nagyobbik kormánypártból Győri Enikő szégyenletesnek nevezte, hogy a magyar ellenzék „egyes képviselői, így Cseh Katalin és Donáth Anna a magyar gazdák érdekeivel szemben”, a Magyarországnak kiemelt fontosságú termékek védelme ellen szavazott.

Frissítés: A jegyzőkönyv alapján a mézet és gabonaféléket a védett termékek közé beillesztő módosítócsomagra a Momentum nemet, a többi szavazó magyar képviselő – a DK-ból, a Fideszből, a Jobbikból és a KDNP-ből – igent mondott, így Győri Enikő valószínűleg erre és nem a végszavazásra utalt.

A fideszes képviselő azt is felháborítónak tartotta, hogy a témáról kezdeményezett plenáris vita ötletét hétfőn egységesen elutasították a magyar ellenzék jelenlévő képviselői.

„Nemzeteken és pártokon átívelő összefogással sikerült elérnünk, hogy a korlátlan behozatal alól védelmet élvező termékek listáját kiszélesítsük. A baromfin, a tojáson és a cukron felül a búza, az árpa, a zab, a kukorica és a méz is védelmet élvezne a túlzott ukrán behozatallal szemben”

– nyilatkozta. Utóbbi terméket a magyar kormány eredetileg egyoldalúan kitiltotta, de februárban úgy döntött, mégis beengedi. A Magyar Mézkiszerelők Egyesülete arról beszélt, hogy az ukrán méz behozatali tilalma nem jelent előnyt a magyar méhészeknek, a kereskedőknek viszont káros. Az Agrárminisztérium azzal indokolta a döntést a Világgazdaságnak, hogy a magyar termelők versenyhátrányát kívánják csökkenteni.

A mostani szavazással az Európai Parlament visszaküldte az ukrán tervezetet a szakbizottságához, hogy egyezkedjen a tagállamokkal, amelyek változtatás nélkül elfogadták az eredeti javaslatot, így csak három terméket védenének. A jelenlegi ukrán vám- és kvótafelfüggesztés július 24-én magától lejár, így addig kell megegyezni a hosszabbításról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!