Óriási jogi győzelmet aratott Donald Trump: nem tilthatják el az államok az elnökjelöltségtől

Legfontosabb

2024. március 4. – 18:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság egyhangúlag úgy döntött, hogy Colorado állam nem zárhatja ki Donald Trumpot az elnökválasztási versenyből. Ez a döntés gyakorlatilag azt jelentheti, hogy elszállt Trump riválisainak legfőbb reménye arra, hogy jogi úton akadályozzák meg az újbóli elnökjelöltté válását – írja a Hill.

Colorado állam legfelsőbb bírósága még decemberben döntött úgy, hogy eltiltja Trumpot az indulástól a republikánus előválasztáson. Arra hivatkoztak, hogy az Egyesült Államok alkotmánya szerint nem indulhat közhivatalért, aki az állam elleni lázadásban vett részt, márpedig Trump szerintük felbujtóként részt vett a Kapitólium 2021-es ostromában, ami az értelmezésük szerint egy lázadás volt.

Ahogy az a kongresszusi meghallgatásokból – köztük az exelnök legbelsőbb bizalmasainak eskü alatt tett vallomásaiból – kitűnik, a „lázadás szítása” nem éppen megalapozatlan vád a híveit a Capitolium megrohanására és a 2020-as elnökválasztás eredményeinek elszabotálására biztató Donald Trump ellen. Trump szerint azonban az embereknek demokratikusan kell dönteni arról, hogy ki legyen az elnök, az ő kizárása az előválasztásból pedig káoszt okozna.

Nem sokkal Colorado után Maine államban is hasonló döntés született, majd Illinois-ban is. Michiganben és több más allamban azonban már akkor ellentétes döntést hozott az állam legfelsőbb bírósága. Trump január elején fellebbezett az elmarasztaló döntések ellen.

A coloradói döntésben hivatkozott alkotmánykiegészítés eredetileg a Konföderáció polgárháborús veresége után született, és a konföderációs tisztségviselők visszaszivárgását volt hivatott megakadályozni. A coloradói döntés volt az első alkalom, hogy a 14. kiegészítés 3. szakaszát arra használták, hogy egy elnökjelöltet kizárjanak a szavazólapról. Az AP beszámolója szerint a rendelkezést olyan ritkán alkalmazták eddig az amerikai történelemben, hogy az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága még soha nem hozott döntést róla.

A szövetségi legfelsőbb bíróság most kimondta: a kongresszus kizárólagos hatásköre a szóban forgó alkotmánykiegészítés alapján kizárni egy jelöltet, az egyes államoknak ehhez nincs joguk.

A szövetségi legfelsőbb bíróság kilenc bírájából hármat Trump nevezett ki az elnöksége alatt. A testületben 6–3 arányban többségben vannak a konzervatív bírák, tehát közülük legalább kettőnek kellett volna átszavazni ahhoz, hogy Trumpot eltiltsák az indulástól. Ez már előre valószínűtlennek tűnt, és végül nem is következett be. Bár egyhangú döntés született, a három liberális és az egyik konzervatív bíra különvéleményt írt fogalmazott meg: abban ők is egyetértettek, hogy az egyes államok egyoldalúan nem zárhatnak ki egy jelöltet, szerintük azt már nem a legfelsőbb bíróságnak kellett volna eldöntenie, hogy erre kizárólag a kongresszusnak van-e joga.

Trump republikánus elnökjelöltté válása előtt ezzel egy nagy akadállyal már kevesebb van, kritikusai még az ellene folyó büntetőügyekben bízhatnak, de ezekről sem valószínűsíthető, hogy elvennék tőle a lehetőséget. Aki viszont egyre valószínűbb, hogy nem veszi el, az az utolsó állva maradt republikánus vetélytársa, Nikki Haley, aki, bár Washington DC-t behúzta Trumppal szemben, már csak matematikailag esélyes a győzelemre. A verseny a héten a szuperkeddel el is dőlhet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!