Maine is megtorpedózta Trump előválasztási részvételét

2023. december 29. – 06:28

Másolás

Vágólapra másolva

Maine államban felfüggesztették Donald Trump részvételét az elnökjelöltségről döntő előválasztáson, írja a CNN.

Shenna Bellows, a helyi közigazgatás demokrata párti vezetője hivatali hatáskörében döntött úgy, hogy eleget tesz a kérelemnek, amit korábbi politikusok nyújtottak be. A döntés ellen lehet fellebbezni, és ezt Trump stábja meg is fogja tenni.

Korábban Colorado állam legfelsőbb bírósága húzta le a listáról Trumpot, és ezzel kizárta őt az állam 2024-es elnökválasztási eljárásaiból. A végső szót majd a szövetségi legfelsőbb bíróságnak kell kimondania. Michigan államban szerdán úgy döntöttek, hogy részt vehet a procedúrában.

A kérvényezői ugyanarra az alkotmánykiegészítésre (a 14-re) hivatkoztak, ami minden olyan polgárt eltilt a közhivatal viselésétől, aki felesküdött az Egyesült Államok alkotmányára, majd pedig „felkelésben vesz részt” annak intézményei ellen.

Ez az alkotmánykiegészítés eredetileg a Konföderáció polgárháborús veresége után született, és a konföderációs tisztségviselők visszaszivárgását volt hivatott megakadályozni. Ahogy az a kongresszusi meghallgatásokból – köztük az exelnök legbelsőbb bizalmasainak eskü alatt tett vallomásaiból – kitűnik, a „felkelés szítása” nem éppen megalapozatlan vád a híveit a Capitolium megrohanására és a 2020-as elnökválasztás eredményeinek elszabotálására biztató Donald Trump ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!