Trumpot Michigan államban nem húzzák le a szavazólapról

2023. december 27. – 18:29

Másolás

Vágólapra másolva

Michigan államban nem függesztették fel Donald Trump részvételét az elnökjelöltségről döntő előválasztáson

– erősítette meg a tagállam legfelsőbb bírósága egy alsóbb szintű testület döntését, mely kizárta az exelnököt kizárására irányuló indítványokat. Colorado állam legfelsőbb bírósága egy hete alkalmatlannak nyilvánította Trumpot az elnöki pozíció betöltésére, és kizárta az állam 2024-es elnökválasztási eljárásáraiból. A demokrácia és jogállamiság elveinek frontális karamboljában természetesen a szövetségi legfelsőbb bíróságnak kell döntenie majd.

Mind Michigan, mind Colorado kérvényezői ugyanarra az alkotmánykiegészítésre (a 14-re) hivatkoztak, mely minden olyan polgárt eltilt a közhivatal viselésétől, aki felesküdött az Egyesült Államok alkotmányára, majd pedig „felkelésben vesz részt” annak intézményei ellen. Ez az alkotmánykiegészítés eredetileg a Konföderáció polgárháborús veresége után született, és a konföderációs tisztségviselők visszaszivárgását volt hivatott megakadályozni. Ahogy az a kongresszusi meghallgatásokból – köztük az exelnök legbelsőbb bizalmasainak eskü alatt tett vallomásaiból – kitűnik, a „felkelés szítása” nem éppen megalapozatlan vád a híveit a Capitolium megrohanására és a 2020-as elnökválasztás eredményeinek elszabotálására biztató Donald Trump ellen.

Az eltérő jogértelmezés az Axios szerint a két állam eltérő jogszabályaiból fakad; az ügyben korábban ítélkező alsóbb szintű bíróság is azt mondta ki, hogy a michigani jogszabályok alapján a bíróság nem jogosult egy politikai jelölt alkalmasságáról dönteni. Azonban érdemes megjegyezni, hogy a michigani legfelsőbb bíróság döntése kizárólag a jelenleg zajló előválasztásra korlátozódik, a testület maga hívta fel a figyelmet arra, hogy Trump elnökválasztáson való részvétele újabb jogértelmezést kívánhat meg.

Oregonon és Michiganen kívül 14 államban nyújtottak be olyan keresetet, melyek azt célozzák, hogy bíróság mondja ki Trump alkotmányos alkalmatlanságát az elnök jelöltségre, és ahogy azt fentebb említettük, az ügyben elkerülhetetlenül meg kell nyilvánulnia a szövetségi legfelsőbb bíróságnak is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!