Az európai szélsőjobb szívesen látná a soraiban a Fideszt

2024. február 1. – 15:14

Másolás

Vágólapra másolva

A német AfD európai parlamenti képviselője, Gunnar Beck azt nyilatkozta az Euractivnak, hogy szívesen látnák a Fideszt a frakciójukban (Identitás és Demokrácia), ha a magyar kormánypárt felvételt kérne a júniusi választások után. Beck a szélsőjobbhoz sorolt ID alelnöke is egyben.

A francia Jean-Paul Garraud is támogatná, hogy ID-tag legyen a Néppártól (EPP) már 2021. márciusban távozó Fidesz, és ő kiemelte, hogy erős a baráti szál Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a francia elnökválasztáson alulmaradó Jean Marine Le Pen között.

Az olasz Matteo Salvini egy szerdai interjúban azt mondta, hogy az ID tovább növekedhet néhány új emberrel. „Új delegációkkal és új országokkal, új mozgalmakkal állunk kapcsolatban.”

Orbán tavaly decemberben úgy foglalt állást, hogy örömmel csatlakozna az Európai Konzervatívok és Reformerekhez (ECR), de az ID pártcsalád is közel áll a Fideszhez. Az ECR és a Fidesz a szavazások 74,1 százalékában egyébként is ugyanazon az állásponton voltak.

A Bloomberg korábban úgy értesült: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök azt szeretné, ha Orbán Viktor elállna az Ukrajnának küldendő támogatás útjából, hogy az általa vezetett ECR pártcsalád felvegye a Fideszt tagjai közé.

Orbán a december közepi EU-csúcson megvétózta a közös költségvetés emelését és Ukrajna további támogatását a költségvetésen belül, de a csütörtöki rendkívüli csúcson mind a 27 EU-tagország állam- és kormányfője beleegyezett az 50 milliárd eurós, négy évre szóló támogatási csomagba. Orbán többek között Melonival, Michellel, Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral is egyeztetett a csúcs hivatalos kezdése előtt.

Később arról beszélt, hogy két dolgot sikerült kiharcolniuk: „kitárgyaltunk egy ellenőrző mechanizmust, amely garantálja a pénzek ésszerű felhasználását, és garanciát kaptunk arra, hogy Magyarország pénze nem kerülhet Ukrajnába. Hosszú tárgyalás után ezt elfogadtuk”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!