Az EP aggódik Orbán szlovák szövetségese miatt

2024. január 17. – 18:36

frissítve

Az Európai Parlament 496 igen szavazattal, 70 nem és 64 tartózkodás mellett elfogadta azt az állásfoglalást, amely megkérdőjelezi Szlovákia képességét a korrupció elleni küzdelemre és az uniós költségvetés védelmére, – amennyiben elfogadják a büntető törvénykönyv Robert Fico ősszel hatalomra került kormánya által javasolt reformját.

A MEPWatch adatai alapján az állásfoglalást elutasítók között voltak a Fidesz képviselői, a KDNP-s Hölvényi György tartózkodott.

A szlovák miniszterelnök hétfőn járt Magyarországon. A találkozó után Orbán Viktor többek között arról beszélt: a két ország kormányának politikája „99 százalékban egy irányba mutat, mindkét országnak fontos a szuverenitás, nem örülünk a brüsszeli szuperállami kezdeményezéseknek, az illegális migrációt legitimálni akaró törekvéseknek”.

Az EP közleménye szerint a képviselőket aggasztja, hogy Szlovákiában indokolatlanul gyorsított eljárásban reformálják meg a büntető törvénykönyvet, megszüntetik a korrupciós ügyeket és súlyos bűncselekményekkel foglalkozó különleges ügyészséget.

Bűn és büntetlenség

Az állásfoglalás arra utal, hogy 2023. december 6-án Robert Fico új kormánya eljárást indított az ország büntető törvénykönyvének átalakítására, a súlyos bűncselekmények büntetési tételének csökkentésére és a Speciális Ügyészség feloszlatására. A kormányt azzal is vádolták, hogy célzott személyi változásokat hajtott végre a szlovák rendőrségen és a nyomozóknál. Zuzana Čaputová köztársasági elnök kijelentette, hogy megvétózza a törvényt, az Európai Ügyészség pedig arra figyelmeztetett, hogy egyes változtatások veszélyeztethetik az Európai Unió pénzügyi érdekeinek hatékony védelmét és korrupcióellenes keretrendszerét.

A képviselők úgy vélik, ezek a változások veszélyeztetik az igazságszolgáltatási eljárások integritását és aláássák az EU csalás elleni küzdelmét. Felszólítják a szlovák kormányt, hogy vizsgálja felül a javaslatait, amelyekkel módosítaná a szabályokat a visszaéléseket bejelentő személyekre, mivel azok visszamenőlegesen megszüntethetik a védelmet. A képviselők hangsúlyozzák, hogy minden büntetőjogi reformnak biztosítania kell a folyamatban lévő büntetőügyek folytatását és az új ügyek hatékonyságát.

Az EP arra kéri a pozsonyi kormányt, hogy akadályozza meg a visszaélést a szabállyal, ami lehetővé teszi a főügyésznek, hogy megtagadja a büntetőeljárás lefolytatását. A testületet aggasztják a tervek, amelyek aláássák a civil mozgásteret és korlátozzák a nem kormányzati szervezetek munkáját.

A képviselők aggódnak a szlovák rádió és televízió (RTVS) tervezett átalakítása miatt is, és „sajnálatukat fejezik ki” Fico miniszterelnök és több kormánytisztviselő azon döntése miatt, hogy többé nem beszélnek a kulcsfontosságú médiaorgánumokkal. Követelik, hogy vessenek véget a magánszemélyek és a média képviselői elleni verbális támadásoknak, amelyek a múltban hozzájárultak egy olyan környezet kialakulásához, ami olyan erőszakos bűncselekményekhez vezetett, mint Ján Kuciak újságíró és párja, Martina Kušnírová meggyilkolása.