Izraeli védelmi miniszter: A háború után a palesztinok irányítják Gázát

2024. január 4. – 10:03

frissítve

Izraeli védelmi miniszter: A háború után a palesztinok irányítják Gázát
Izraeli katonák bevetésen a Gázai övezetben egy 2024. január 3-án közzétett fényképen – Fotó: Izraeli Védelmi Erők / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A jemeni húszi lázadók által indított felfegyverzett, legénység nélküli vízi jármű robbant fel néhány mérföldre a Vörös-tengeren közlekedő amerikai hadihajóktól és kereskedelmi hajóktól – közölte csütörtökön az amerikai haditengerészet közel-keleti műveleteinek parancsnoka, de arra nem tért ki, hogy a víz felszínén közlekedő távirányított hajó megsemmisülését hiba okozta-e, vagy az amerikai erők lőtték-e ki.

Most első alkalommal vetettek be az Irán támogatását élvező húszik ilyen katonai eszközt, vagyis USV-t (unmanned surface vessel), amióta november közepén elkezdték a jemeni partok közelében hajózó kereskedelmi hajók elleni támadásokat.

Először 2023. október 19-én jelentette az amerikai haditengerészet, hogy a USS Carney romboló a Vörös-tenger felett lelőtt négy robotrepülőt és több drónt, amelyek a jemeni partoktól Izrael irányába tartottak. Hogy hogyan került veszélybe a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonala, arról ebben a cikkben olvashatnak részletesen.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter kijelentette, hogy nem lesz izraeli civil jelenlét a Gázai övezetben, és a háború befejezése után palesztin szervek irányítják a területet.

Galant azt mondta, hogy a Hamász nem fogja többé ellenőrizni Gázát, Izrael pedig fenntartja magának a műveleti szabadságot. Idézték őt:

„A Gázai övezet lakói palesztinok, ezért palesztin szervek lesznek az irányítók, azzal a feltétellel, hogy nem lesznek ellenséges akciók vagy fenyegetések Izrael állam ellen” – idézte a Reuters a minisztert.

(via Guardian)

Az izraeli hadsereg (IDF) a ciszjordániai Nur-Samsz menektülttábort kutatta át Tulkarem városában, és katonai tevékenység gyanúja miatt több mint 120 ember őrizetbe vettek.

Az IDF közlése szerint három házat leromboltak, köztük egy olyat, amely a Tulkarem Brigádok egyik tagjáé volt. Ez a fegyveres csoport a palesztin Fatah egyik szárnya.

„Az IDF-erők más izraeli biztonsági erőkkel együtt folytatják tevékenységüket a terrorizmus visszaszorítására irányuló átfogó hadműveletben a menasei Nur al-Samsz menekülttáborban” – írta a Reuters a hadsereg közleményét idézve.

A Wafa palesztin hírügynökség jelentése szerint a Palesztin Hatóság elnökének szóvivője elítélte Izrael hadműveletét. A szóvivő szerint a műveletek nem szolgálják biztonságot és a stabilitást, és kontrollálhatatlanná teszik a helyzetet.

Előbb egy gázai családi házban, majd egy kórházban tartották fogva a lányaival, míg novemberben az ideiglenes tűzszünetben el nem engedték, mondta egy szabadon engedett túsz a CNN-nek.

A 34 éves Asher arról beszélt, október 7-én egy óvóhelyen bújtak el a kibucukban, amikor a Hamász fegyveresei rájuk törtek. Az apja ekkor kirohant az óvóhely elé, hogy a fegyveresek azt higgyék, csak ő van az óvóhelyen, a többieket pedig ne lássák meg. A terv nem vált be, őket is felfedezték. Amikor a fegyveresek tüzet nyitottak, Ashert a hátán találták el, a 2 éves lányát a lábán. Az 5 éves lányát nem érte találat. Anyját agyonlőtték. Ezután cipelték el őket Gázába.

Tizennégy ember meghalt csütörtök reggel a Gázai övezet partjainál, a Hán Júnisztól nyugatra fekvő Al-Mawasira mért csapásban – közölte a Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium.

A minisztérium szerint kilenc gyerek is volt azok között, akiket egy házra mért izraeli légicsapás ölt meg.

A Palesztinai Vörös Félhold Társaság (PCRS) nevű segélyszervezet közölte, hogy legalább egy ember meghalt és hatan megsebesültek egy izraeli csapásban, amely a székhelyük ötödik emeletét érte Hán Júniszban. Két nappal ezelőtt a PRCS szerint öt ember halt meg egy ugyanezt a komplexumot ért csapásban.

Az IDF a CNN-nek azt mondta, hogy felülvizsgálja az akkori eset részleteit.

(CNN)

A libanoni Hezbollah csoport közölte, hogy újabb négy tagja halt meg egy légicsapásban Naqoura faluban. A libanoni állami média szerint izraeli támadás történt.

A libanoni állami Nemzeti Hírügynökség szerint izraeli repülőgépek bombáztak egy háromemeletes házat a faluban, amely teljesen megsemmisült. A támadásban kilenc civil is megsebesült.

Izrael nem erősítette meg, hogy felelős lenne a csapásért.

Izrael és a Hezbollah már hónapok óta folytat tűzharcot Libanon déli határán. A Times of Israel szerint a háború októberi kezdete óta megölt Hezbollah-tagok száma már több mint 150-re emelkedett.

(BBC)

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön a Közel-Keletre utazik, és többek között Izraelben is megáll – közölte egy meg nem nevezett magas rangú amerikai tisztviselő a Reuters és az AFP hírügynökségekkel.

A névtelensége megőrzése mellett nyilatkozó tisztviselő azt mondta, hogy Amos Hochstein amerikai diplomáciai megbízott is Izraelbe utazik, hogy megpróbálja csillapítani az ország és a Hezbollah közötti feszültséget. Blinken csütörtök este indul, és több fővárosba, valamint Izraelbe is ellátogat. Ez lesz az amerikai külügyminiszter negyedik közel-keleti válságkezelő útja – mondta a tisztviselő, de további részleteket nem közölt.

Az útra azután kerül sor, hogy egy feltételezett izraeli csapás megölte a Hamász egyik vezetőjét Bejrút külvárosában, és félő, hogy ez tovább eszkalálja a konfliktust Izrael és a palesztinok között. „Senkinek sem áll érdekében, a térség egyetlen országának sem, a világ egyetlen országának sem, hogy ez a konfliktus a jelenleginél tovább eszkalálódjon” – mondta Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerdán.

A helyzetet pedig még feszültebbé teszi, hogy szerdán két robbanás is volt a Forradalmi Gárdát vezető egykori iráni tábornok, Kászim Szulejmáni kermáni síremlékénél. Az iráni tisztviselők által terrortámadásnak minősített robbanásokban több mint 90-en meghaltak. Egyelőre egyetlen szélsőséges csoport sem vállalta magára a támadást. Teherán az Egyesült Államokat és Izraelt hibáztatja a támadásért, de Washington visszautasította a két ország érintettségére vonatkozó feltételezéseket.

(Guardian)

Szerdán lemondott az amerikai oktatási minisztérium egyik vezető tisztségviselője. Tariq Habash a lemondásában Joe Biden elnök gázai konfliktus kezelésével kapcsolatos álláspontjára hivatkozott, ami szerinte a kormányzaton belüli nézeteltérések legújabb jele – írja a Reuters.

„Nem hallgathatom el, hogy ez a kormányzat szemet huny az ártatlan palesztin életek ellen elkövetett atrocitások felett, amit vezető emberi jogi szakértők az izraeli kormány népirtó kampányának neveztek” – írta az oktatási miniszternek címzett felmondási levelében.

Habash palesztin–amerikai származású, Biden elnöksége elején nevezték ki az Oktatási Minisztérium különleges titkárává.

Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő szerdán azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem figyelt meg olyan cselekményeket Gázában, amelyek népirtásnak minősülnek.

  • A húszi lázadók megint ballisztikus rakétákat lőttek ki a Vörös-tenger déli részénél;
  • Az amerikaiak szerint Izrael hajtotta végre azt a csapást, ami megölte a Hamász magas rangú vezetőjét Libanon fővárosában, Bejrútban;
  • A libanoni kormány tárgyalt a Hezbollahhal, hogy meggyőzzék őket, ne válaszoljanak Izrael bejrúti csapására;
  • A szervezet vezetője, Hasszán Naszrallah arról beszélt, hogy Izraelnek súlyos árat kéne fizetnie egy Libanon elleni háborúért;
  • Eközben két robbantás is történt a legendás iráni tábornok, Kászim Szulejmáni halálának negyedik évfordulójának alkalmából tartott a libanoni Kermánban tartott megemlékezésen, melyben 95-en meghaltak, 211-en pedig megsérültek;
  • A Times of Israel arról írt, hogy az izraeli kormány újabb ötlete szerint Kongóba kellene áttelepíteni gázai menekülteket;
  • Az IDF bejelentette, hogy egy elrontott rajtaütésben életét vesztette egy izraeli túsz.

A szerdai eseményeket ide kattintva nézhetik vissza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!