Biden három légicsapással állt bosszút a hétfőn megsérült három amerikaiért

2023. december 27. – 08:38

frissítve

Biden három légicsapással állt bosszút a hétfőn megsérült három amerikaiért
Palesztinok elhagyják otthonaikat a Gázai övezet középső részén lévő Bureij menekülttáborban, miután Izrael evakuációs felszólítást tett közzé 2023. december 26-án – Fotó: Majdi Fathi / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy arról írtunk, hétfőn egy Irán által támogatott iraki síita milícia kamikázedrón-támadást hajtott végre egy helyi amerikai támaszpont ellen; az akcióban három amerikai katonai is súlyosan megsérült. A történtekről tájékoztatott Joe Biden fél nappal rá válaszcsapásokat rendelt el, ezekről szerdára derült ki, hogy összesen három létesítmény ellen irányultak, és az akciókban a Kataíb Hezbollah nevű milícia „számos” embere életét vesztette. Korábban az iraki hatóságok élesen kritizálták az Egyesült Államokat, mivel szerintük a válaszcsapásban összesen egyetlen embert, és pont az iraki kormányerők katonáját sikerült lebombázni.

A Kataíb Hezbollah tagjai vállukon viszik végig Bagdad utcáin az amerikai légicsapásban meghalt Hasíd as-Sábi koporsóját Fotó: Ahmad Al-Rubaye / AFP
A Kataíb Hezbollah tagjai vállukon viszik végig Bagdad utcáin az amerikai légicsapásban meghalt Hasíd as-Sábi koporsóját Fotó: Ahmad Al-Rubaye / AFP

Annak ellenére, hogy a Hamász legfontosabb katonai támogatója, Irán hajlandó harcba szállni patronáltja védelmében, Teherán a hozzá köthető milíciákkal előszeretettel hajtat végre leginkább szimbolikus értékű akciókat Izrael, illetve iraki és szíriai amerikai támaszpontok ellen. Ebbe a trendbe illenek a libanoni Hezbollah (mára több száz halálos áldozattal járó) csetepatéi, a jemeni húszik vörös-tengeri akciói és az iraki milíciák rakétatámadásai is.

Gyorsan megérkezett Benjamin Netanjahu válasza arra, hogy a török elnök, Recep Tayyip Erdoğan egy videó miatt Hitlerhez hasonlította őt. Az izraeli miniszterelnök közleményében azt írta, a kurdokat lemészároló, a rezsimjével szemben kritikus újságírók bebörtönzésében világrekorder Erdoğan az utolsó, akinek moralitásról kellene papolnia nekik. Szerinte

„az IDF a legerkölcsösebb hadsereg a világon, amely a legalávalóbb, legbrutálisabb terrorszervezet ellen harcol, amely emberiség elleni bűncselekményeket követ el, miközben a török elnök dicséri és fogadja a magas rangú tagjait”.

Benny Gantz vezérkari főnök is reagált, ő elítélte a török elnök szavait, és azt mondta, ezek eltorzítják a valóságot és meggyalázzák a holokauszt emlékét. Szerinte a Hamász volt az, ami mészárlást követett el, ennek a fenyegetésnek az eltörlése pedig Izrael létezésének záloga.

(Guardian)

Ismét sarkos véleményt fogalmazott meg Benjamin Netanjahuról a török elnök, Recep Tayyip Erdoğan, aki a török állami hírügynökség beszámolója szerint ismét Hitlerhez hasonlította az izraeli kormányfőt. Erdoğan korábban is vont már ilyen párhuzamot, még 2014-ben mondta azt az akkori nagyobb gázai konfliktus kapcsán, hogy Netanjahu életben tartja Hitler szellemét.

Erdoğan a jelenlegi konfliktus kitörése óta is élesen kritizálja az izraeliek által indított hadműveletet, korábban egyebek mellett terrorállamnak nevezte Izraelt és jelezte, hogy nemzetközi bíróság elé viszi a „gázai tömegmészárlás” ügyét. Netanjahut Gáza mészárosának nevezte, és azt mondta, háborús bűnösként fogják bíróság elé állítani. Azt is mondta, hogy szerinte „gyorsan megvalósítható a gázai tűzszünet, ha Amerika felhagy Izrael feltétel nélküli támogatásával”.

A minisztérium szóvivőjének közlése szerint a Hán Júniszban található al-Amal kórház környékét érte légicsapás szerdán. A Palesztin Vörös Félhold korábban azt közölte, hogy több tucatnyi ember sérült meg, miután légicsapás ért egy lakóházat egy kórház közelében.

A minisztérium legfrissebb, pénteki számai szerint legalább 21 100 ember halt meg Gázában a konfliktus kezdete óta, 55 243-an pedig megsérültek. A hivatalos közlés szerint csak az előző 24 órában 195 halottról és 325 sérültről lehet tudni.

A gázai áldozatokról szóló adatok a helyi egészségügyi minisztérium közlésein alapulnak. Mivel ez az intézmény is az övezetet vezető Hamász alá tartozik, ezért sokan vonják kétségbe az adatok hitelességét, azonban emberi jogi szervezetek szerint az elmúlt évtizedek gyakorlata azt mutatja, hogy a hivatalos veszteségadatok megfelelnek a valóságnak.

Jelen állás szerint az is valószínűnek tűnik, hogy még ennél is több lehet az áldozat, mert rengeteg embert tartanak nyilván eltűntként, akik nagy része valószínűleg romok alá szorult, és az egészségügyi intézmények elpusztítása is hozzájárult az áldozatszám növekedéséhez.

(Guardian)

Kétszáz, a Hamász terrorszervezet objektuma elleni légi, tengeri és szárazföldi támadással folytatódott a háború a Gázai övezetben az elmúlt napon – írja az (IDF) szóvivőjének közleménye alapján az MTI.

A Gázai övezet északi részén, ahonnan az izraeli katonákat lőtték, az épületek között terroristákat vettek észre, majd a légierő segítségével megölték őket. Az izraeli lövedékek további, másodlagos robbanásokat eredményeztek, jelezve, hogy a területen bombákat helyeztek el az IDF katonái ellen – közölte a szóvivő. Ezeken az információkat nem lehet független forrásból ellenőrizni, ahogy a továbbiakat sem.

Az IDF szerint egy izraeli egység két, egy járműbe beszálló palesztin fegyverest azonosított. A terroristák egy fegyverraktárnak használt épülethez hajtottak, amit repülőkkel lőttek szét az izraeliek.

A katonai szóvivő újabb három, a Gázai övezetben elesett izraeli katona halálát hozta nyilvánosságra szerda reggel. A szárazföldi harcok kezdete óta 164, a háború október 7-i kitörése óta 498 izraeli katona vesztette életét a harcokban a hadsereg közlése szerint.

Ciszjordániában folytatódott az izraeli hadsereg razziája kedd este Túl-Karm mellett a Núr as-Sámsz menekülttáborban. A katonák hat, terrortevékenységgel vádolt palesztint öltek meg tűzharcban, többeket közülük drónokkal. Azt nem tették hozzá, hogy a csapásban többen megsebesültek. Az IDF adatai szerint a háború kezdete óta több palesztint öltek meg Ciszjordániában, mint a 2002-es, a második palesztin intifádát, vagyis fegyveres felkelést felszámoló Védőfal hadműveletben.

Október 7-e óta legkevesebb 290, többségükben – az IDF szerint – terrortevékenységet végző palesztint öltek meg a mindennapos terrorellenes razziákban. Eközben több mint 2500 palesztint tartóztattak le Ciszjordániában, közülük 1300-at a Hamászhoz tartozás vádjával.

A terrorista-infrastruktúra felszámolása érdekében az izraeli katonák megsemmisítettek több tucat robbanóanyag-laboratóriumot és több ezer robbanószerkezetet, és elkoboztak több száz fegyvert.

Libanoni források szerint az izraeli hadsereg kedd este megtámadott az ország déli részén fekvő Bint Dzsbeilben egy házat, ahol hárman életüket vesztették. A libanoni síita Hezbollah milícia is bejelentett egy járműre célzott izraeli légicsapást al-Kalilában, Türosztól délre, ebben ketten haltak meg.

A Publicus Intézett készített a Népszava megrendelésére egy kutatást, ami szerint a magyarok többsége Izraelt támogatja, de nem is érzik arányosnak a Hamász október 7-ei terrortámadását megbosszuló, pusztító válaszlépéseket.

Emellett a legtöbbek szerint nem számít antiszemitizmusnak, ha valaki Benjámin Netanjahu kormányának döntéseit kritizálja, valamint sokan tartanak a Palesztinából érkező, lehetséges menekülthullámtól és a terrorizmus európai megerősödésétől. A kutatásról bővebben itt írtunk.

Hatan meghaltak és többen megsebesültek egy izraeli légicsapásban a ciszjordániai Nur Shams menekülttáborban – írja a palesztin vezetés közleménye alapján a Guardian.

A támadás helyi idő szerint szerda kora reggel történt, sérülteket a tulkaremi Thabet Thabet kormányzati kórházba szállították. A közlemény szerint a tábor környékén izraeli katonákat is bevetettek. Az izraeli hadsereg nem reagált a Guardian kérdéseire.

Ciszjordánia már korábban is veszélyes hely volt, de a Hamász október 7-ei támadása óta Izrael még agresszívabb a térségben. A gázai háború kezdete óta már 300-an haltak meg a másik palesztin területen. Volt, akivel izraeli katonák végeztek, másokkal viszont a szélsőséges telepesek.

  • Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Wall Street Journalban megjelent véleménycikkben írta meg, milyen előfeltételei vannak részükről a békekötésnek: a Hamász terrorszervezet elpusztítása; Gáza demilitarizációja; és a palesztin társadalom deradikalizációjának kezdete.
  • Hosszú háborúra készül az izraeli védelmi miniszter, a vezérkari főnök pedig azt mondta, hogy a Hamász elleni háború még „sok hónapig” folytatódni fog.
  • Izrael egy légicsapással meggyilkolta az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú tanácsadóját, aki régóta Szíriában élt.
  • Lemondásra szólította fel Netanjahut elődje, a most a parlamenti ellenzéket vezető Jaír Lapid.
  • A Hamász fennhatósága alatt álló gázai egészségügyi minisztérium szerint október 7. óta 20 915 ember halt meg az izraeli csapásokban a Gázai övezetben.
  • Az ENSZ a Gázai övezetért felelős humanitárius segélyezési koordinátort nevezett ki.
  • Robbanás történt kedden az izraeli nagykövetség közelében Indiában, Izrael óvatosságra szólította fel az Indiában élő állampolgárait.
  • Az USA húszi drónokat és rakétákat lőtt le a Vörös-tenger felett. A jemeni húszik fenyegetéséről itt írtunk részletesebben.

A keddi híreket itt olvashatják vissza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!