Publicus: A magyarok inkább Izrael pártján állnak, de nem tartják arányosnak a gázai pusztítást

2023. december 27. – 10:39

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a magyarok 87 százaléka elítéli a Hamász október 7-ei terrortámadását, csak az emberek alig egyharmada (36 százalék) tartja arányosnak Izrael pusztító válaszlépéseit – írja a Népszava a Publicus Intézet közvélemény-kutatása alapján.

A legtöbbek (70 százalék) szerint „az Izrael államot régóta elpusztítani akaró Hamász” robbantotta ki an gázai konfliktust, de az emberek kicsit kevesebb, mint egyharmada (27 százalék) „az önálló palesztin állam létrehozását akadályozó Izraelt” okolja.

A nagyobb befolyásra törekvő Iránt 31 százalék jelölte meg a konfliktus kirobbantójaként, míg az ukrajnai inváziójáról a figyelmet elterelni próbáló Oroszországot 17, az USA-t pedig 24 százalék.

A Publicus külön rákérdezett arra is, hogy „az önálló palesztin állam létrehozását akadályozó Izraelnek” mégis mekkora szerepe volt a háború indulásában. 61 százalék szerint nagy, (27 százalék), de legalábbis valamennyi közük (34 százalék) van a dologhoz, míg a megkérdezettek 41 százaléka még így sem ért azzal egyet, hogy a Hamász csak „egy ilyen támadással irányíthatta rá a figyelmet a palesztinok feledésbe merülő elnyomására”. Ebben nem volt nagy különbség, az emberek egyharmada (36 százalék) szerint egyetértett az állítással.

A válaszokból látszik, hogy a magyarok többsége Izraelt támogatja, de ez nem azt jelenti, hogy mindenben egyetértenének Benjámin Netanjahu kormányával. Majdnem az emberek fele azt mondta, hogy szerintük nem vagy inkább nem (28 és 17 százalék) arányos Izrael válaszlépése 36 százalék szerint viszont igen vagy inkább igen.

A többség (53 százalék) szerint nem számít antiszemitizmusnak, ha valaki bírálja az izraeli kormányt, és 65 százalék felelősnek tartja Netanjahuékat, amiért nem vették komolyan a Hamász támadásának előkészítéséről szóló titkosszolgálati jelentéseket. 63 százalék egyetértett azzal, hogy „Izrael átfogó offenzívát indított a Hamász teljes felszámolására”.

A magyarok kétharmada (67 százalék) nem tartja elfogadhatónak, hogy a palesztinokat végleg elűzzék a Gázai övezetből, de itt már megjelenik a pártállások közötti különbség: az ellenzéki beállítottságú válaszadók 14 százalékkal többen utasították el a palesztinok elüldözését, mint a kormánypártiak (75 százalék a 61-gyel szemben).

A magyar kormány évek óta retteg a migránsáradatoktól, és ez már az emberekre is átragadt. 57 százalék szerint várható, hogy „palesztinok tömegei menekülnek majd Európába” (a Fidesz-KDNP szavazók 22 százalékkal nagyobb arányban válaszoltak erre igennel), és az igennel válaszolók 82 százaléka szerint „emiatt jelentősen felerősödik az iszlám terrorizmus Európában”. Bár a többség Izraelt támogatja, csak 35 százalék gondolja azt, hogy békésebb lesz a régió, mint korábban, 38 százalék szerint viszont nem így lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!