Netanjahu megírta, milyen feltételekkel kötnének békét

2023. december 26. – 08:54

Másolás

Vágólapra másolva

Egy, az amerikai Wall Street Journalban megjelent véleménycikkben írta meg Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, milyen előfeltételei vannak részükről a békekötésnek. A három kitétel:

  • a Hamász elpusztítása;
  • Gáza demilitarizációja;
  • és a palesztin társadalom deradikalizációjának kezdete.

A cikk azután jelent meg, hogy az amerikai kormány egyre nyíltabban kritizálja Izraelt, amiért szerintük túl sok civil hal meg a Gázai övezet ostromában. Emiatt egyre komolyabban nyomást gyakorolnak a Netanjahu-kormányra, hogy valamilyen módon fejezzék be a harcokat.

Netanjahu a cikkében részletesen válaszolt az őket ért kritikákra, és kifejtette, hogy szerinte ha nem pusztítják el a Hamászt, akkor az újra és újra meg fogja ismételni az október 7-i támadást. Ennek a megelőzésére az egyetlen eszköz a szervezet felszámolása, amihez szerinte be kell fejezni a háborút, emiatt pedig nem lehet fegyverszünetet kötni.

Netanjahu szerint ők a nemzetközi jognak megfelelően járnak el, és a civil áldozatok száma csak azért olyan magas, mert a Hamász rendszeresen emberi pajzsként használja a palesztin lakosságot. Szerinte ha ezekért az áldozatokért Izraelt hibáztatják, az csak felbátorítja a Hamászt és a hasonló terrorszervezeteket, hogy máshol is emberi pajzsként használják a civileket.

Netanjahu izraeli katonákkal december 25-én – Fotó: Avi Ohayon / Anadolu / AFP
Netanjahu izraeli katonákkal december 25-én – Fotó: Avi Ohayon / Anadolu / AFP

Netanjahu szerint a második világháború utáni Németország és Japán is képes volt deradikalizálódni, és szerinte erre Gáza is képes lesz. Ehhez viszont szükség van arra, hogy ezt Gáza vezetése is így gondolja, valamint hogy ennek megfelelően tanítsanak a gázai iskolákban.

A háború kitörése óta több mint húszezer palesztint öltek meg, a Gázai övezet lakosságának jelentős része nyomorog és éhezik. Kritikusok szerint Izrael etnikai tisztogatást hajt végre a palesztinok között, célja a lakosság terrorizálása és elűzése.

(WSJ)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!