Január elsején nyilvánosságra kerülhet Jeffrey Epstein lehetséges bűntársainak névsora

2023. december 19. – 22:40

Másolás

Vágólapra másolva

Jeffrey Epstein lehetséges bűntársainak és vádlóinak neve fog kiderülni, miután egy New York-i szövetségi bíró elrendelte, hogy 2024. január 1-jén több száz bírósági dokumentumot hozzanak nyilvánosságra – írta az ABC News.

Az iratok részei annak a polgári peres eljárásnak, amely szerint Epstein egykori szeretője, Ghislaine Maxwell elősegítette Virginia Giuffre szexuális zaklatását és kizsákmányolását. Loretta Preska bírónő január 1-jére tűzte ki a nyilvánosságra hozatalt, így mindenkinek, aki tiltakozik a neve nyilvánosságra hozatala ellen, van még ideje kifogást emelni.

A dokumentumokból nem derül ki egyértelműen, hogy egy bizonyos személy miért került kapcsolatba Giuffre perével, de várhatóan több mint 150 személyt azonosítanak majd. A hamarosan nyilvánosságra kerülő akták még több részletet felfedhetnek Epstein New Yorkban, Új-Mexikóban, az Amerikai Virgin-szigeteken és máshol folytatott lánykereskedeleméről.

A milliárdos amerikai üzletembert, Jeffrey Epsteint 2019-ben tartóztatták le szexuális célú, kiskorúak kárára elkövetett emberkereskedelem és ezzel a céllal működtetett bűnszövetkezetben való részvétel vádjával. Epsteint 35 nappal később holtan találták a New York-i cellájában. A halála után rögtön összeesküvés-elméletek kezdtek el keringeni az interneten, de a hatóságok szerint öngyilkosság történt.

Epstein korábbi szeretője, barátja és üzlettársa, a 61 éves Ghislaine Maxwell jelenleg egy floridai börtönben ül, őt tavaly júniusban ítélték 20 év börtönre, kiskorúak szexuális célú kereskedelme miatt. Maxwell azóta is ártatlannak vallja magát. Maxwell családi hátteréről, Epsteinnel eltöltött éveiről és későbbi életéről itt írtunk bővebben.

Az ügy eddigi legismertebb érintettje II. Erzsébet fia, András yorki herceg, akit Giuffre azzal vádolta meg, hogy 17 éves korában három alkalommal is megerőszakolta őt. András végül több mint 12 millió fontot, azaz nagyjából 5 milliárd forintnak megfelelő összeget fizetettet Giuffre-nek, miután peren kívül megegyeztek. A Deutsche Bank pedig összesen 75 millió dollárt fizetett azoknak a nőknek, akik azzal vádolták meg a pénzintézetet, hogy közreműködtek Epstein szexkereskedelmi hálózatának közvetett támogatásában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!