Jeffrey Epstein áldozatai összesen 25 milliárd forintnyi kártérítést kapnak a Deutsche Banktól

2023. május 18. – 13:10

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen 75 millió dollárt, azaz 25,8 milliárd forintot fog fizetni a német Deutsche Bank azoknak a nőknek, akik azzal vádolták meg a pénzintézetet, hogy közreműködött Jeffrey Epstein amerikai üzletember szexkereskedelmi hálózatának közvetett támogatásában, írja az MTI. Az ügyben megállapodás született a manhattani szövetségi bíróságon indított, csoportos keresetben szereplő követelésekről, Epstein vádlóinak ügyvédei szerdán késő este megerősítették a hírt, az ügyben még bírósági jóváhagyás szükséges.

David Boies, a felperesek egyik ügyvédje közleményében azt hangsúlyozta, hogy Epstein visszaélései nem történhettek volna meg sok befolyásos személy és intézmények együttműködése és támogatása nélkül. „Nagyra értékeljük a Deutsche Bank hajlandóságát arra, hogy szerepéért vállalja a felelősséget” – jelentette ki az ügyvéd.

A Deutsche Bank szóvivője, Dylan Riddle nem volt hajlandó kommentálni az értesüléseket, de hivatkozott egy 2020-as nyilatkozatra, amelyben a bank elismerte, hiba volt Epsteint ügyfélükként kiszolgálni. Azt is elmondta, hogy a Deutsche Bank azóta több mint 4 milliárd eurót fektetett be az ellenőrzések, az eljárás és a képzés megerősítésére, és több alkalmazottat állított a pénzügyi bűnüldözés szolgálatába.

Jeffrey Epsteint 2019-ben tartóztatták le szexuális célú, kiskorúak kárára elkövetett emberkereskedelem és a fenti céllal működtetett bűnszövetkezetben való részvétel vádjával. Azonban a milliárdos befektetőt 35 nappal később holtan találták New York-i cellájában. Bár Epstein halála után rögtön összeesküvés-elméletek kezdtek el keringeni az interneten, a hatóságok szerint öngyilkos lett.

Epstein korábbi szeretője, barátja és üzlettársa, a 61 éves Ghislaine Maxwell jelenleg egy floridai börtönben ül, őt tavaly júniusban ítélték 20 év börtönre, kiskorúak szexuális célú kereskedelme miatt. Maxwell azóta is ártatlannak vallja magát, a családi hátteréről, Epsteinnel eltöltött éveiről és későbbi életéről itt írtunk bővebben.

Maxwell egyébként megkérdőjelezi annak a fotónak a hitelességét, amin Virginia Giuffre és András yorki herceg látható, és ami az ügy egyik szimbólumaként bejárta világsajtót. Maxwell azt állította, soha nem látta az eredeti fotót, csak egy fénymásolatot, és meg van győződve róla, hogy hamisítvány. András herceg egyébként korábban peren kívül egyezett meg az őt szexuális erőszakkal vádoló Virginia Giuffre-ral.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!