A Norvég Alap még több pénzt ad az EU-nak, de Magyarország így is kimaradhat belőle

2023. december 19. – 11:00

Másolás

Vágólapra másolva

Félmilliárd euróval többet ad a következő hétéves költségvetésben az EU-nak Norvégia, Izland és Liechtenstein, ám könnyen lehet, hogy a Norvég Alapon és az EGT Alapon keresztül érkező, 3,26 milliárd eurós összegből ismét nem részesül Magyarország, miután a magyar kormány lassan tízéves vitát folytat a Norvég Alappal a magyar részt érintő pénzek elosztásáról – derült ki a Népszava cikkéből.

A forrás pénzt biztosít az EU 15 tagországának azok fejlettségétől és népességétől függő mértékben. Az előző hétéves ciklusban Magyarországnak 214 millió euró (77 milliárd forint) jutott volna az akkor 2,8 milliárdos keretből, erről azonban a kormány inkább lemondott, miután nem sikerült elérnie, hogy az összegnek a civil társadalmi célokra és szervezetekre vonatkozó részét a kormány oszthassa el, ne pedig a feladattal megbízott Ökotárs Alapítvány. Az alapítvánnyal 2014-ben szemben házkutatást is tartottak hűtlen kezelés gyanújával, ám a bíróság egy évvel később kimondta, hogy az eljárás törvénysértő volt. A hűtlen kezelés gyanúja sem volt megalapozott, az eljárást is megszüntették.

A vita rendezésének híján lehetséges, hogy a kormány ismét inkább ellehetetleníti ezeknek a pénzeknek az eljutását Magyarországra, így elvágva több civil szervezetet a lehetséges forrásoktól. Az Ökotárs több ezer pályázatra biztosított forrást a Norvég Alapból, a kormány szerint elfogult módon. A liberális-sorosista hálózatok képét felfestő kormánynak a következő költségvetési ciklusban is érdeke lehet távol tartani a pénzektől szerinte egyébként is ideológiailag elfogult szervezeteket, különösen a „külföldi finanszírozással” „a választói akaratot befolyásolni szándékozó” szervezetekről beszélő, homályos megfogalmazásokkal teli, így bárki ellen bevethető szuverenitásvédelmi törvény elfogadása után. A törvényt a kormány nem titkoltan a „baloldal” ellen veti be – a kormány előszeretettel sorol oda mindenkit, aki nem lojális a kormányhoz, beleértve a civil szervezeteket és a független sajtót is.

A törvény szövege szerint nem érinti a sajtót, de a fideszes politikusok rendszeresen beszélnek „guruló dollárokról” és az abból pénzelt „baloldalhoz köthető médiumokról”, legutóbb Orbán Viktor is szóba hozta a sajtót a törvénnyel kapcsolatban.

A Telex kiemelten kezeli a sajtószabadság veszélyeztetésének ügyét. A szuverenitásvédelmi törvény része ennek a folyamatnak, ezzel kapcsolatban az alábbi cikkeinket javasoljuk:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!