WHO: A betegségek a légicsapásoknál is több áldozatot követelhetnek Gázában

2023. december 4. – 06:49

frissítve

WHO: A betegségek a légicsapásoknál is több áldozatot követelhetnek Gázában
Izraeli légicsapásban lerombolt ház mellett áll egy palesztin férni a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júniszban, 2023. december 4-én – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hírfolyamunk a gázai-izraeli háborúról.

  • Izrael az éjszaka folyamán folytatta a gázai bombázásokat, a jelentések szerint a csapások egyik célpontja a déli területen fekvő Hán Júnisz.
  • Izrael azt állítja, hogy egy légicsapásban megölte az október 7-i rajtaütések egyik parancsnokát.
  • IDF: 200 terrorista célpontra mért csapást az izraeli hadsereg a Gázai övezetben.
  • Libannból lőtték az IDF állásait Izrael északi, Libanonnal közös határánál, három katona megsérült.
  • Az izraeli hadsereg veszélyesnek minősítette Gáza legnagyobb délre tartó útját.

Az izraeli 12-es tévécsatorna szerint az ország katonai vezetése a Hamász október 7-i akciója előtt már tudhatott arról, hogy a palesztin szervezet fegyveresei támadást fognak indítani. Néhány napja a New York Times írt arról, hogy az izraeli hadsereg már egy éve megszerezte a Hamász támadásáról szóló haditervet.

A 12-es csatorna szerint egy izraeli hírszerző már tavaly júliusban összeállított egy prezentációt, amin bemutatta, hogyan akarhatja a Hamász Gázából lerohanni Izraelt. Az általuk közzétett képen 20 palesztin egység támadási iránya látszik. A prezentáció szerint a fegyvereseket olyan technikusok kísérnék, akik az izraeliek által felállított kerítés és az izraeli védelmi rendszer áttörésén dolgoznának.

A Hamász terveit ábrázoló 2022-es prezentáció – Forrás: 12-es tévécsatorna, képernyőfotó.
A Hamász terveit ábrázoló 2022-es prezentáció – Forrás: 12-es tévécsatorna, képernyőfotó.

Szintén a 12-es csatorna szerint október elsején az izraeli hadsereg gázai hadosztályának parancsnoka egy helyzetjelentést kért a csapataitól, amely megállapította, hogy erőteljesen megnőtt a gázai fegyveres csoportok gyakorlatainak intenzitása. Akkor azt látták, hogy hat Hamász-zászlóalj hetente egyszer vagy kétszer gyakorlatozott. A 12-es csatorna szerint az izraeli parancsnok arra jutott, hogy a Hamász gazdasági érdekei inkább annak az irányába mutatnak, hogy a mozgolódás elcsendesedik és megegyeznek Izraellel.

A 12-es csatorna információi szerint az október 7-re virradó éjjel az izraeli hadsereg gázai határnál lévő egységei és az izraeli titkosszolgálat is olyan jeleket érzékelt, amelyek egy azonnali palesztin támadásra utaltak. Éjjel fél négykor ezért fel is keltették Herzi Halevi izraeli vezérkari főnököt, majd 5-kor tartottak egy megbeszélést a hadsereg más parancsnokaival.

A csatorna szerint Halevi ezen egyrészt elrendelte, hogy szóljanak az izraeli légierőnek, másrészt viszont arra utasította a beosztottjait, hogy ellenőrizzék a Hamász előkészületeiről szóló információkat, hátha azok mégsem igazak. Ezen a hajnali megbeszélésen semmilyen, a védelem előkészítéséről szóló parancsot nem adtak ki. Korábban számos olyan információ napvilágot látott, amely szerint Izrael vezetése tudott az október 7-i támadás előkészítéséről.

(Times of Israel)

Az Egyesült Államok folytatja a diplomáciai egyeztetéseket az Izrael és Hamász közötti tűzszünet felújítása, a túszok kiszabadítása és gázai segélyek növelése érdekében – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója hétfőn.

Jake Sullivan szerint az elnök, a külügyminiszter, és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója szoros kapcsolatban maradtak az izraeli vezetésen kívül Katar vezetőivel, és az egyiptomi kormánnyal annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljanak a Hamászra. A tűzszünet hétvégi megszakadásáért Washington a Hamászt teszi felelőssé, amely nem hajlandó további nőket elengedni, akik a korábbi fogoly-megállapodás értelmében arra jogosultak lettek volna.

Matthew Miller külügyi szóvivő pedig közölte, hogy az Egyesült Államok támogatja az ENSZ vizsgálatot a Hamász által izraeli nők és lányok ellen október 7-én elkövetett szexuális erőszak részleteinek felderítésére.

(MTI)

2,5 millió dollárt adományoz az UNICEF gázai munkájára Abel „The Weeknd” Tesfaye, az ENSZ Világélelmezési Programjának jószolgálati nagykövete – írja a Variety. Ez 4 millió adag ételt jelent, ami nagyjából 173 ezer palesztin kétheti ellátmánya. A pénzt az énekes az XO Humantiarian Fund nevű jótékonysági alapjából adományozza.

A háború október 7-ei indulása óta a Világélelmezési Program már 764 ezer palesztinnak küldött ételt. A háború előtt a Gáza övezetben nagyjából 2,2 millióan éltek. Csak a múlt heti tűzszünet során 121 ezer emberhez jutottak el. Az ételcsomagokban van friss kenyér, datolyaszeletek, konzervételek, liszt, tészta, paradicsomszósz és olaj.

The Weeknd 2021 októbere óta szolgál a Világélelmezési Program nagyköveteként, és már 1,8 millió dollárt rakott saját vagyonából a jótékonysági alapjába, ami gyűjtésekkel már 5 millió dollárt gyűjtött össze, amiből 2,5 millió etiópiai nőknek és gyerekeknek küldött ételcsomagokra adományozott. A 2024-es turnéja során minden eladott jegy után egy dollárt adományoz majd az XO Humanitarian Fundba.

Minden internetes és kommunikációs szolgáltatást lekapcsoltak a Gázai övezetben – írja a BBC. Ezt a régió legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója, a Paltel jelentette be, és a NetBlocks internetfigyelő is azt írja, hogy szinte teljes az internetes kimaradás Gázában.

Korábban a Paltel az jelentette, hogy Gázavárosban és az övezet északi felén nincs internet. Most azt írták, hogy az egész területen nincs szolgáltatás, méghozzá azért, mert elvágták a fő optikai útvonalakat.

A Hamász október 7-ei támadása óta rendszeresen nincs internet és/vagy áram a régióban, a támadás utáni napokban Izrael a vizet és az áramot is elzárta.

Vasárnap késő este egy izraeli légicsapás lerombolt egy lakótömböt Rafahban, a Gázai övezet déli határánál található városban. Helyi lakosok a Reutersnek azt mondták, több mint egy tucat ember halt meg a támadásban, köztük több gyerek. A Reuters tudósítója tanúja volt annak is, ahogy egy kisgyerek testét szabadították ki a romok alól.

Helyiek kutatnak a rafahi lakóház romjai között 2023. december 4-én – Fotó: Mohammed Salem / Reuters Helyiek kutatnak a rafahi lakóház romjai között 2023. december 4-én – Fotó: Mohammed Salem / Reuters
Helyiek kutatnak a rafahi lakóház romjai között 2023. december 4-én – Fotó: Mohammed Salem / Reuters

„Aludtunk és azt hittük, biztonságban voltunk, mert azt mondták nekünk, hogy ez egy biztonságos terület. De fél tizenegy körül lerombolták az egész háztömböt” – mondta a Reutersnek a ház egyik lakója.

A libanoni Hamász közleményt adott ki, amelyben felszólította a fiatal palesztinokat, hogy csatlakozzanak a „nagy al-Aksza Özönvíz” előörseihez, utalva ezzel az október 7-i támadásokra. A nyilatkozat a támadás során „elért eredmények” folytatására és a palesztin nép győzelmére szólít fel.

A Hamászt az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és az Európai Unió terrorista szervezetként tiltotta be. Október 7-én 1200 embert ölt meg Dél-Izraelben, többségében civileket, és 240 embert ejtett túszul – akik közül néhányat azóta szabadon engedtek.

(BBC)

Az izraeli hadsereg (IDF) arab nyelvű szóvivője felszólította a gázai civileket, hogy ne használják a Gázai övezet északi részét a délivel összekötő Szala al-Din út egyik szakaszát.

Szala al-Din Gáza legnagyobb délre tartó útja, amit eddig gázaiak ezrei használtak arra, hogy a heves támadásoknak kitett északi területekről délre – például az azóta szintén támadás alá vett Hán Júniszba – meneküljenek. Az IDF most arról tájékoztatta a civileket, hogy

a terület csatatérré változott, és rendkívül veszélyes.

Az IDF közlése szerint lehetővé teszik a civil lakosság számára, hogy a Hán Júnisztól északra fekvő területekről a tengerparti úton haladjanak dél felé. Az IDF korábban felszólította a Hán Júnisz környékén élőket is, hogy meneküljenek délre.

(BBC)

Gázában több halálos áldozatot követelhetnek a betegségek és a szétesett egészségügyi infrastruktúra, mint a bombák és rakéták – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Margaret Harris, a WHO szóvivője úgy fogalmazott: „Előbb-utóbb több ember fog meghalni betegségekben, mint amennyi a bombázások miatt, ha nem vagyunk képesek újra felépíteni az egészségügyi rendszert, és biztosítani az élet alapfeltételeit: élelmet, vizet, gyógyszereket és természetesen üzemanyagot a kórházak működtetéséhez”.

Dr. Barry Levy, a Tufts Egyetem Orvosi Karának adjunktusa, a „From Horror to Hope: A háború egészségügyi hatásainak felismerése és megelőzése” című könyv szerzője szerint a legtöbb háborúban sokkal több ember betegszik meg és hal meg a konfliktus közvetett egészségügyi hatásai miatt, mint a bombák, golyók és más fegyverek közvetlen hatásai miatt.

Ezeket a közvetett hatásokat főként az élelmet, vizet, menedéket és egészségügyi ellátást biztosító polgári infrastruktúra pusztulása, valamint a kényszerű kitelepítések okozzák.

A zsúfolt életkörülmények, a tiszta víz hiánya, a közegészségügyi szolgáltatások, például a védőoltások és a betegségkitörések megfékezésére irányuló intézkedések csökkentése, valamint a fokozott alultápláltság miatt könnyebben terjednek és súlyosabb hatásokkal járhatnak az olyan betegségek, mint a kolera, a kanyaró, a tuberkulózis és a koronavírus.

Az izraeli támadások miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerült palesztinok az al-Nasszer kórházban 2023. december 3-án – Fotó: Abed Zagout / Anadolu / Getty Images
Az izraeli támadások miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerült palesztinok az al-Nasszer kórházban 2023. december 3-án – Fotó: Abed Zagout / Anadolu / Getty Images

A harcok újraindulása óta a dél-gázai Hán Júnisz lett az izraeli támadások fő célpontja. A városba rengetegen menekültek a Gázai övezet északi részéről, emberi jogi szervezetek attól tartanak, hogy a térség hamaroson „kifogy” a biztonságos helyekből. A város al-Nasszer nevű kórháza már most túlterhelt, az Unicef helyi képviselője „háborús övezetnek” nevezte az egészségügyi intézményt.

(CNN, BBC)

Tizenhárom ember megsérült a Jeruzsálemtől északra, Ciszjordánia területén lévő Kalandia menekülttáborban egy izraeli katonai rajtaütés során – jelentette a a Palesztin Vörös Félhold Társaság nevű segélyszervezet.

A szervezet szerint a sérültek közül nyolcan lőtt sebeket szenvedtek, és kórházba szállították őket. A területről készült videófelvételeken összecsapások láthatóak izraeli katonák és fiatal palesztinok között.

(CNN)

Három izraeli katona megsebesült Izrael északi, Libanonnal közös határánál – közölték hétfőn az Izraeli Védelmi Erők (IDF). „Az éjszaka folyamán több aknavetőgránátot lőttek ki Libanonból az IDF állásai felé Shtula térségében. Három IDF-katona könnyebben megsérült, kórházba szállították őket”.

Egy katona áll a libanoni Hezbollah által végrehajtott támadásban megsemmisült autó mellett az észak-izraeli Kibbutz Manarában – Fotó: Jalaa Marey / AFP
Egy katona áll a libanoni Hezbollah által végrehajtott támadásban megsemmisült autó mellett az észak-izraeli Kibbutz Manarában – Fotó: Jalaa Marey / AFP

„Később több lövedéket lőttek ki egy IDF-állás felé az észak-izraeli Yiftah kibuc területén. Válaszul az IDF tüzérsége csapást mért a tűzforrásokra” – közölte az IDF.

Közben a libanoni állami hírügynökség több határ menti település közelében koncentrált izraeli ágyúzásról számolt be. A hírügynökség jelentése szerint több határ menti falut izraeli repülőgépek is támadtak.

(CNN)

Recep Tayyip Erdoğan török elnök az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) egyik isztambuli bizottságának ülésén tartott beszédében azt mondta, Gáza palesztin föld, és mindig is a palesztinoké lesz, Benjámin Netanjahut pedig háborús bűnösként fogják bíróság elé állítani Izrael Gázai övezetben zajló offenzívája miatt. A török elnök ismét „Gáza mészárosaként” hivatkozott az izraeli miniszterelnökre.

Erdoğan már november végén is arról beszélt, hogy Benjámin Netanjahu Gáza mészárosaként írta be a nevét a történelemkönyvekbe; tetteivel kockára teszi a világ zsidóságának biztonságát, a „Gázában elkövetett gyilkosságokkal” erősíti a nemzetközi antiszemitizmust.

A két ország kapcsolatai a Hamász október 7-i terrortámadása, majd az arra adott izraeli katonai válasz után kerültek mélypontra. Izrael elővigyázatosságból már a háború kezdetén visszahívta törökországi diplomatáit, majd Ankara is hazarendelte a tel-avivi követség munkatársait.

(Guardian)

Izrael úgy folytatta szárazföldi offenzíváját és légicsapásait, hogy „nem tett megfelelő óvintézkedéseket a civilek védelmére” – jelentette ki Sari Bashi, a Human Rights Watch programigazgatója a BBC műsorában. A jogvédő szerint az izraeli hadsereg nem figyelmezteti elég hatékonyan a gázai civileket, és úgy utasítja őket, hogy „utazzanak biztonságos helyre”, hogy a Gázai övezet lassan kifogy a biztonságos helyekből.

„Azt mondták az embereknek, hogy meneküljenek, de nincs olyan biztonságos hely, ahová mehetnének, és nincs is biztonságos út, ami odavezetne” – mondta. Bashi szerint az elégtelen tájékoztatást jelzi, hogy az IDF QR-kóddal ellátott szórólapokon és közösségi médiás posztokon keresztül tájékoztatja a lakosságot. A kód egy folyamatosan frissülő térképre vezetné a civileket, hogy lássák, milyen irányokba tudnak menekülni a lakóhelyükről, de a folyamatos áramkimaradásokkal és internethiánnyal küzdő gázaiak ezt aligha tudják használni.

Bashi állítása szerint az izraeli hadsereg azokra a területekre is légicsapásokat mér, amelyeket korábban biztonságos evakuációs útvonalakként jelöltek meg.

A Palesztina Vörös Félhold Társaság a humanitárius szervezet tagjai sérülteket szállítanak a Nasszer kórházba a Hán Júniszt ért izraeli légicsapásokat követően 2023. december 4-én – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
A Palesztina Vörös Félhold Társaság a humanitárius szervezet tagjai sérülteket szállítanak a Nasszer kórházba a Hán Júniszt ért izraeli légicsapásokat követően 2023. december 4-én – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

James Elder, az ENSZ gyermekvédelmi szervezetének, az Unicefnek a szóvivője is aggodalmát fejezte ki a Gázai övezet déli részén zajló izraeli katonai akció miatt. „A legmagasabb szintekről érkezett a nagyon határozott üzenet, hogy ami északon történt – az a borzalom, amit az emberek ott elszenvedtek – nem történhet meg délen. Nos, abszolút ez történik” – mondta Elder. Becslése szerint „minden tizedik percben bombák hullanak”, az emberek kimerültek és nem érzik biztonságban magukat.

Az ENSZ becslései szerint eddig 1,8 millió gázai lakos kényszerült elhagyni lakóhelyét.

(BBC, BBC)

Az izraeli hadsereg (IDF) helyzetjelentést adott ki, amelyben azt írja, „a szárazföldi csapatok továbbra is a Gázai övezetben tevékenykednek, párhuzamosan a Hamász mintegy 200 terrorista célpontjára mért izraeli légicsapásokkal”.

A jelentésben az áll, hogy:

  • az IDF csapatai csapást mértek egy Beit Hanoun-i iskolában található terrorista központra, ahonnan támadásokat indítottak az izraeli csapatok ellen.
  • A táborban két alagútakna is volt, a járatokban robbanóanyagokat és fegyvereket találtak.
  • A IDF rakétákat, aknavetőgránátokat és fegyvereket szállító járművekre is csapást mért.
  • Az IDF egy olyan katonai infrastruktúrára is csapást mért, amit arra terveztek, hogy páncéltörő rakétákkal ejtse csapdába az izraeli csapatokat.
  • Az IDF egy fegyverraktárra is csapást mért.
  • Az éjszaka folyamán az izraeli haditengerészet számos Hamász terrorista célpontra mért csapást. A célpontok között voltak a Hamász tengeri erőihez tartozó megfigyelőállások, a gázai kikötőben lévő terrorista infrastruktúra, és a Hamász laktanyái.

Az IDF állításait független hírforrás nem ellenőrizte.

A Hamász által felügyelt gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint október 7-e óta legalább 15 523 palesztin, köztük 6600 gyermek halt meg izraeli katonai akciókban, és további 41 316-an megsebesültek. A hivatal szerint legalább 6800 embert eltűntként tartanak nyilván. Ezeket az adatokat sem tudta független hírforrás igazolni.

(Guardian)

Az izraeli hadsereg visszautasította azt a nemrégiben megjelent jelentést, amely szerint előzetes tudomása volt a Hamász határon túli támadási terveiről.

A New York Times (NYT) december 1-jén számolt be arról, hogy egy jelentés szerint az izraeli hadsereg több mint egy évvel az október 7-i véres terrortámadás előtt tudott a Hamász Izrael elleni támadás tervéről. A cikk a jelentés alapján azt állította, széles körben ismert volt az izraeli katonai és hírszerzési tisztviselők között a Hamász mintegy 40 oldalas, „Jerikó fal” kódnevű haditerve,, amely pontosan felvázolta azt a fajta támadást, amely október elején több mint 1200 ember halálát okozta Izraelben. Az izralei tisztviselők viszont a Hamász képességeihez képest túl ambíciózusnak ítélték a terveket, és nem vették komolyan. A jelentést ebben a cikkünkben részleteztük.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) először nem akarta kommentálni a NYT cikkét, pár nappal később az X-en mégis reagáltak. „Nevetséges, hogy bármilyen összeesküvés-elméletet próbálnak népszerűsíteni” – közölte Jonathan Conricus, az IDF szóvivője a közösségi platformon közvetített sajtótájékoztatón.

„Természetesen kategorikusan tagadom, hogy ez bármilyen szándékkal történt volna”.

Azt viszont elismerte, hogy október 7-én „az IDF nem tudta azt nyújtani, amit kellett volna – vagyis a védelmet és a biztonságot – az izraelieknek”, ezért a hadsereg átfogó felülvizsgálatot fog végezni, amint legyőzte a Hamászt – ígérte. „A szakmai vizsgálat mindent aprólékosan át fog nézni. A végére járunk annak, hogy mi történt, hogyan történt, és hogyan lehet megelőzni”.

(BBC)

Az IDF és az ISA hírszerzési értesülései nyomán az IDF egyik vadászgépe egy támadás során megölte Haitham Khuwajarit, a Hamász Shati zászlóaljának parancsnokát – jelentette be az Izraeli Védelmi Erők és az Izraeli Biztonsági Ügynökség közös közleményben.

„Az ő parancsnoksága alatt hajtottak végre rajtaütéseket izraeli területre a Hamász terroristái október 7-én a Dél-Izraelben történt invázió és mészárlás során” – írták még.

A közlemény szerint Khuwajarai „a Hamász erőinek egyik parancsnoka volt, amelyek az IDF katonái ellen harcoltak a Shati térségben”. Az IDF november közepén vette át az ellenőrzést a Gázai övezet északi részén található al-Shati menekülttábor felett. (CNN)

Izrael az éjszaka folyamán folytatta a gázai bombázásokat, a jelentések szerint a csapások egyik célpontja a déli területen fekvő Hán Júnisz volt, ahonnan a háború első heteiben sok palesztin menekült el Izrael parancsára.

Az al-Dzsazíra azt írja, hogy a kora reggeli órákban intenzív bombázás érte a város keleti részét. Izraeli rajtaütésekről számoltak be a terület északi részéről is, Gáza város al-Shujaiya és al-Tuffah nevű negyedeiből. Izrael úgy tartja, hogy a Hamász vezetése Hán Júniszban székel, így a város adott területein és környékén élő embereket költözésre utasította.

Izraelből kilőtt rakéták világítják meg az eget a Gázai övezet déli részén fekvő Han Júnisz felett 2023. december 3-án – Fotó: Said Khatib / AFP
Izraelből kilőtt rakéták világítják meg az eget a Gázai övezet déli részén fekvő Han Júnisz felett 2023. december 3-án – Fotó: Said Khatib / AFP

„A megszállás azt mondja, hogy menj erre a területre, aztán lebombázzák” – mondta egy özvegy az Associated Pressnek. „A valóság az, hogy Gázában nincs biztonságos hely. Embereket ölnek északon. Embereket ölnek délen.”

Az Unicef szóvivője, James Elder az X-en számolt be a jelenlegi helyzetről. Tájékoztatása szerint vasárnap késő este „egy újabb heves támadásról számoltak be Hán Júniszban”. Ez volt „a háború legsúlyosabb bombázása most Gáza déli részén” – mondta. (Guardian)

  • A brit légierő is segít túszokat keresni a Gázai övezetben.
  • Macron feltette a kérdést: Van, aki szerint lehetséges a Hamászt teljesen elpusztítani?
  • Az ENSZ szerint már 1,8 millió gázai máshol tartózkodik, mint ahol a lakhelye van.
  • Az izraeli hadsereg állítása szerint a Hamász ötszáz járatát semmisítette meg.
  • A pápa szerint fájdalmas és súlyos, hogy megszakadt a tűzszünet.
  • Újabb orosz csoport tudta elhagyni a Gázai övezetet.
  • Izrael szerint már 10 ezer légitámadást hajtottak végre Gázában.
  • A gázai áldozatok 70 százaléka gyerek és nő, közölte a Hamász vezette egészségügyi minisztérium.
  • Egy amerikai hadihajót és kereskedelmi hajókat is támadás ért a Vörös-tengeren.
  • A jemeni húszik vállalták magukra a vörös-tengeri kereskedelmi hajók elleni támadásokat.
  • Izrael a Gázai övezet egészére kiterjeszti hadműveletét.
  • Az izraeli belbiztonság főnöke azt mindta, hogy kiiktatják a Hamász vezetőit Libanonban, Törökországban, Katarban is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!