Egy jelentés szerint Izrael régóta tudott a Hamász támadási tervéről, de nem hitték, hogy meg is tudják azt valósítani

2023. december 1. – 21:42

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg egy jelentés szerint több mint egy évvel az október 7-i véres terrortámadás előtt tudott a Hamász Izraeli elleni támadás tervéről – írja a New York Times.

A Hamász mintegy 40 oldalas, „Jerikó fal” kódnevű haditerve pontosan felvázolta azt a fajta támadást, amely a Hamász pusztító támadásai során több mint 1200 ember halálát okozta Izraelben.

A dokumentum nem határozta meg a támadás időpontját, de egy módszeres támadást írt le, amelynek célja a Gázai övezet körüli erődítmények lerohanása, izraeli városok elfoglalása és kulcsfontosságú katonai bázisok, köztük egy hadosztály főhadiszállásának megrohamozása.

A jelentés szerint a dokumentum széles körben ismert volt az izraeli katonai és hírszerzési tisztviselők között. Ők azonban túl ambíciózusnak ítélték a terveket, és mivel úgy ítélték, hogy az meghaladja a Hamász képességeit, nem is vették komolyan. A Hamász ugyanakkor megdöbbentő pontossággal követte a dokumentumban leírt tervezetet.

Az nem világos, hogy Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu vagy más magas rangú vezetők ismerték-e a dokumentum tartalmát.

Az izraeli hadsereg nem kívánta kommentálni a New York Times jelentését. „Az ilyen jellegű kérdéseket egy későbbi szakaszban vizsgáljuk meg” – írták a lap megkeresésére.

A jelentést ebben a cikkünkben részleteztük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!