New York Times: Az izraeli hadsereg már egy éve ismerte a Hamász haditervét, de nem vette azt komolyan

2023. december 1. – 21:26

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg egy jelentés szerint több mint egy évvel az október 7-i véres terrortámadás előtt tudott a Hamász Izraeli elleni támadás tervéről – írja a New York Times.

A Hamász mintegy 40 oldalas, „Jerikói fal” kódnevű haditerve pontosan felvázolta azt a fajta támadást, amely a Hamász pusztító támadásai során több mint 1200 ember halálát okozta Izraelben. A dokumentum maga egy Korán-idézettel kezdődik: „Lepd meg őket a kapun keresztül. Ha így teszel, biztosan győzni fogsz”. Ugyanezt a mondatot a Hamász október 7. óta több ízben is visszhangozta videóiban és nyilatkozataiban.

A dokumentum nem határozta meg a támadás időpontját, de egy jól kidolgozott stratégiát írt le. A szöveg rakétatámadásokról is szólt, amelyek célja, hogy eltereljék az izraeli katonák figyelmét, valamint az Izraelt és a Gázai övezetet elválasztó határkerítés mentén végrehajtott dróntámadásokról is írtak benne. A dokumentumban felvázolt egyik legfontosabb cél egy izraeli katonai bázis lerohanása volt Re'imben – ezt a célkitűzést a Hamász teljesítette is október 7-én.

A tervezet fontos információkat tartalmazott az izraeli katonai erők elhelyezkedéséről, kommunikációs csomópontokról és más érzékeny információkról is. Mindez kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy a Hamász hogyan szerezte meg ezeket az információkat, és hogy voltak-e szivárogtatások az izraeli biztonsági szervezeten belül.

Tavaly, nem sokkal a dokumentum megszerzése után az izraeli hadsereg gázai hadosztályának tisztviselői, akik a gázai határ védelméért felelősek, úgy vélték, hogy a Hamász szándékai nem világosak. „Még nem lehet megállapítani, hogy a tervet teljes mértékben elfogadták-e, és hogyan fog megnyilvánulni” – állt egy katonai értékelésben.

Júliusban, mindössze három hónappal a támadások előtt, a 8200-as egység, az izraeli hírszerző ügynökség egyik tapasztalt elemzője arra figyelmeztetett, hogy a Hamász egy intenzív, egész napos gyakorlatot hajtott végre, amely hasonlónak tűnt a tervezetben leírtakhoz. A Times magazin által szemlézett

titkosított e-mailek szerint azonban a Gázáért felelős részleg egyik ezredese lesöpörte az aggodalmakat, és teljesen elképzelt szcenáriónak titulálta azt.

Az elemző több emailben is megpróbálta meggyőzni az érintett tisztviselőket, hogy a Jerikó-tervezet nem kitaláció, hanem a Hamász valóságos háborús stratégiája. „Ez egy háború kirobbantására kidolgozott terv. Nem csak egy falu elleni rajtaütésről van szó” – írta egy emailben. Az ezredes azonban azt mondta, hogy egyelőre várjanak.

A tisztviselők, akik ismerték a tervezet tartalmát azért sem tartották annak megvalósulását reálisnak, mert úgy vélték, hogy a Hamász nem lenne képes egy ilyen kaliberű támadás megindítására. Holott a terrorszervezet korábban jelentősen megnövelte a haderejét.

A dokumentumban foglalt célkitűzések túl merészek voltak, ezért könnyű volt őket alábecsülni – nyilatkozták a New York Times-nak izraeli tisztviselők. Ráadásul a csoport ekkoriban tárgyalásokat folytatott a palesztinok izraeli munkavállalásának engedélyezéséről, amit az izraeli tisztviselők annak jeleként értékeltek, hogy a Hamász nem háborúra törekszik. A terrorszervezet viszont „megdöbbentő pontossággal követte” a dokumentumban leírtakat.

Az izraeli hadsereg nem kívánta kommentálni a New York Times jelentését. „Az ilyen jellegű kérdéseket egy későbbi szakaszban vizsgáljuk meg” – írták a lap megkeresésére. Az nem világos, hogy Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu vagy más magas rangú vezetők ismerték-e a dokumentum tartalmát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!