Izraeli belbiztonsági főnök: Kiiktatjuk a Hamász vezetőit Libanonban, Törökországban, Katarban is

2023. december 3. – 09:06

frissítve

Izraeli belbiztonsági főnök: Kiiktatjuk a Hamász vezetőit Libanonban, Törökországban, Katarban is
Az Izrael által szombaton lebombázott Hamad lakótelep a Gázai övezetben lévő Hán Juniszban – Fotó: Mahmud Hams / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • A brit légierő is segít túszokat keresni a Gázai övezetben.
  • Macron feltette a kérdést: Van, aki szerint lehetséges a Hamászt teljesen elpusztítani?
  • Az ENSZ szerint már 1,8 millió gázai máshol tartózkodik, mint ahol a lakhelye van.
  • Az izraeli hadsereg állítása szerint a Hamász ötszáz járatát semmisítette meg.
  • A pápa szerint fájdalmas és súlyos, hogy megszakadt a tűzszünet.
  • Újabb orosz csoport tudta elhagyni a Gázai övezetet.
  • Izrael szerint már 10 ezer légitámadást hajtottak végre Gázában.
  • A gázai áldozatok 70 százaléka gyerek és nő, közölte a Hamász vezette egészségügyi minisztérium.
  • Egy amerikai hadihajót és kereskedelmi hajókat is támadás ért a Vörös-tengeren.
  • A jemeni húszik vállalták magukra a vörös-tengeri kereskedelmi hajók elleni támadásokat.
  • Izrael a Gázai övezet egészére kiterjeszti hadműveletét.
  • Az izraeli belbiztonság főnöke azt mindta, hogy kiiktatják a Hamász vezetőit Libanonban, Törökországban, Katarban is.

Egy amerikai romboló ma több drónt is lelőtt a Vörös-tengeren, miközben kereskedelmi hajóknak nyújtott segítséget. A húszik által ellenőrzés alatt tartott jemeni területről rakétákat indítottak a hajók ellen – közölte az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM).

Fotó: Us Navy / Reuters
Fotó: Us Navy / Reuters

„Vasárnap négy támadás történt három különböző kereskedelmi hajó ellen, amelyek a Vörös-tenger déli részén, nemzetközi vizeken haladtak. Az Arleigh-Burke-osztályú USS Carney romboló válaszolt a hajók segélyhívásaira és segítséget nyújtott nekik. Lelőtt három drónt, amelyek a USS Carney felé tartottak” – áll a közleményben.

Az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Shin Bet vezetője az állami Kan televízióban vasárnap nyilvánosságra hozott felvételeken a következőket mondta:

„A kabinet kitűzött elénk egy célt, hogy iktassuk ki a Hamászt. Mi pedig eltökéltek vagyunk, hogy ezt megtegyük, ez a mi Münchenünk” – utal ezzel a felvételen Ronen Bar az 1972-es müncheni olimpiai merényletekért felelős terroristák meggyilkolására irányuló, éveken át tartó izraeli hadműveletre.

„Minden helyszínen, Gázában, Ciszjordániában, Libanonban, Törökországban, Katarban, mindenkit kiiktatunk. Bele fog telni néhány évbe, de ott leszünk, hogy megtegyük”.

Bar elismerte, hogy a hírszerző ügynökség kudarcot vallott a Hamász október 7-i támadása előtt, de állítása szerint már levonta a tanulságokat. A Shin Bet vezetője szerint az Izrael elleni fenyegetések az elmúlt évben „példa nélküliek”, közülük sokról nem is tud a nyilvánosság.

Az izraeli hadsereg a radikális iszlamista Hamász ellen indított hadműveletét kiterjeszti a Gázai övezet egészére – jelentette be vasárnap este Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője Tel-Avivban. „Az IDF (izraeli védelmi erők) kiterjeszti szárazföldi műveletét a Hamász központjai ellen szerte a Gázai övezetben Az erőink szemtől szembe kerülnek a terroristákkal és végeznek velük” – mondta Hagari. Egyben közölte, hogy a délen folytatott műveletek „nem lesznek kevésbé erőteljesek” az északiaknál.

Hagari kiemelte a szárazföldi erők a légierőtől kapott támogatás fontosságát, mivel a terrorista központok, fegyvergyártó létesítmények, az alagutak és rakétakilövő helyek elleni légicsapások korlátozzák a szárazföldi műveletet fenyegető veszélyeket. „Erőteljesen lecsapunk minden olyan fenyegetésre, amely a területünk ellen irányul” – mondta.

Az izraeli sajtó vasárnap arról számolt be, hogy csapataik a Gázai övezet déli részén is harcolnak és több lakónegyedben is kiköltözésre szólították fel a civileket. A palesztin térség északi részéből százezrek menekültek az izraeli hadművelet elől délre. A helyi palesztin lakosok azt mondják, hogy már nincs hova menekülniük az elszigetelt övezetben. (MTI / CNN)


Az Irán által támogatott jemeni húszik azt állítják, hogy ők intéztek támadást két hajó ellen a jemeni partoknál. Közlésük szerint az „izraeli” hajók a gázai háború miatt váltak célpontjukká, ezért az egyiket rakétával, a másik hajót pedig drónnal támadták meg. A két hajó izraeli kötődését nem tudták igazolni. A Pentagon korábban azt közölte, hogy az amerikai haditengerészet egy hajóját és több kereskedelmi hajót is támadás ért.

Egy amerikai hadihajót és több kereskedelmi hajót is támadás ért a Vörös-tengeren – közölte a Pentagon. „Tudomásunk van a USS Carney elleni és más kereskedelmi hajók elleni támadásokról szóló jelentésekről, és amint lesz bővebb információnk, közölni fogjuk – tették hozzá. A Pentagon az Egyesült Királyság által közölt hírre reagált, miszerint dróntámadásról kaptak jelentést a Báb el-Mandeb tengerszorosból.

A USS Carney – Fotó: Felix Garza / AFP
A USS Carney – Fotó: Felix Garza / AFP

A Pentagon ugyan nem nevezte meg a feltételezett támadókat, de korábban Jemenből indított drónok miatt szólították fel óvatosságra a térségben tartózkodó hajókat. Novemberben egy Izraelhez köthető teherhajót foglaltak el a húszi fegyveresek, előtte ballisztikus rakétákkal és drónokkal támadták Izraelt.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint október 7-e óta 15523 palesztin halt meg, valamint 41416 ember megsebesült. A minisztérium nem közli, hogy az áldozatok közül hányan fegyveresek és hányan civilek, de azt igen, hogy az áldozatok 70 százaléka gyerek és nő.


Az Izraeli Védelmi Erők szerint már 10 ezer olyan légitámadást hajtottak végre a Gázai övezetben, amit a szárazföldi csapataik irányítottak. Az IDF arról ír, hogy ennek köszönhetően sikerült megsemmisíteniük terroristákat, azok otthonait, alagutakat, fegyverraktárakat és még sok minden mást is.

Herzi Halevi altábornagy, az IDF vezérkari főnöke szerint „nagyon-nagyon szoros és magas színvonalú” az együttműködés a szárazföldi erők és a légierő között, ami segített hatékonnyá tenni a műveleteket.

Orosz állampolgárokból és családtagjaikból álló, 133 fős csoport hagyta el a Gázai övezetet a rafahi határátkelőn keresztül -- írja az MTI.

A kimenekített embereket a tárca kairói munkacsoportjának központjában szállásolták el, ahol az ellátás mellett orosz pszichológusoktól és orvosoktól kapnak támogatást, továbbá segítséget a hivatalos eljárások intézésében.

A minisztérium eddig 761 embert, köztük 360 gyermeket szállított el légi úton Oroszországba.

Betegséges miatt Ferenc pápa helyett a Vatikán egyik munkatársa olvasta fel az első adventi hétvégére szánt beszédét, amiben fájdalmasnak és súlyosnak nevezte, hogy a Gázai övezetben megszakadt a tűzszünet – írja az MTI.

A pápa képe egy vatikáni kivetítőn – Fotó: Tiziana Fabi / AFP
A pápa képe egy vatikáni kivetítőn – Fotó: Tiziana Fabi / AFP

„Ez halált, pusztítást és nyomorúságot jelent” – hangoztatta Ferenc pápa, aki az izraeli túszok szabadon engedését, valamint a gázai lakosság megsegítését szorgalmazta. „Remélem, hogy mind, akik érintettek ebben, amilyen hamar csak lehetséges, új megállapodást tudnak kötni a tűzszünetről” – fogalmazott a pápa.

A betegsége miatt a pápa nem tudott személyesen részt venni az ENSZ klímakonferenciáján Dubajban, de beszédében elhangzott, hogy a csúcsot figyelemmel követi. „A klímaváltozás konkrét politikai változásokat igényel” – üzente.

Az izraeli védelmi erők (IDF) saját közlése szerint nyolcszáz olyan járatot talált a Gázai övezetben, amik a Hamász alagútjaihoz vagy bunkereihez vezettek.

Az IDF ezekből ötszázat meg is semmisített, volt, amit berobbantottak, és olyan is volt, amit betemettek a szárazföldi műveletek október 27-i kezdete óta.

A Guardian felhívja a figyelmet, hogy a statisztikát nem erősítették meg független források.

Az ENSZ humanitárius hivatala (OCHA) szerint legalább 160 palesztin áldozatot követeltek két különböző izraeli támadás szombaton: egy alkalommal egy hatemeletes házat lőttek Dzsabalia menekülttáborban, a másik pedig Gázaváros egy háztömbjének bombázása volt.

Az OCHA jelentése szerint mindkét támadás előtt röplapokat szórtak az izraeliek a területekre, és elrendelték a lakosság evakuálását.

Az OCHA adatai szerint nagyjából 1,8 millió ember, azaz a Gázai övezet lakosságának 75 százaléka most máshol tartózkodik a területen belül, mint a lakhelye. A hivatal megemlítette, hogy nehéz pontos statisztikát szerezni.

(Guardian)

Emmanuel Macron francia elnök a dubaji COP28 klímacsúcson beszélt arról, hogy ha Izrael célja az, hogy teljesen megsemmítse a Hamász terrorszervezetet, akkor a háború tíz éven keresztül fog tartani.

„Azt hiszem, hogy eljutottunk arra a pontra, hogy az izraeli hatóságnak sokkal pontosabban meg kell határozniuk a célt” – mondta.

Fotó: Waleed Zein / 2023 Anadolu / AFP
Fotó: Waleed Zein / 2023 Anadolu / AFP

Macron azt a kérdést is feltette, hogy egyáltalán mit jelent a Hamász teljes megsemmisítése, és van-e olyan, aki szerint ez lehetséges. A francia elnök ezzel Benjámin Netanjahu szombat esti beszédére reagált, amiben az izraeli miniszterelnök arról beszélt, hogy Izrael célja a terrorszervezet teljes elpusztítása.

Felderítő gépeket küld a brit légierő a Gázai övezetbe, hogy megtalálják a még mindig fogságban lévő, Izraelből elhurcolt túszokat.

A brit védelmi minisztérium vasánap úgy fogalmazott, hogy „a folyamatban lévő túszmentő tevékenység támogatására” a brit királyi légierő felderítő repüléseket hajt végre a Földközi-tenger keleti medencéjében – írja az MTI.

A minisztérium szerint a brit gépek Izrael és a Gázai övezet légterében is tevékenykednek.

Ezek a repülők nem hordoznak fegyverzetet, egyetlen feladatuk a túszok hollétének megállapítása – hangsúlyozza vasárnapi beszámolójában a brit védelmi tárca.

  • 400 izraeli rakéta csapódott be a Gázai övezetben szombaton.
  • Az izraeli kormányfő visszarendelte delegációját Katarból, így nincs fórum a Hamásszal való tárgyalásokhoz.
  • A csütörtökön összeomlott tűzszünet óta 193-an haltak meg a Gázai övezetben, szombaton egy lakótelep is megsemmisült izraeli bombáktól Hán Juniszban.
  • Az Egyesült Államok elnöke szerint túl sok ártatlan palesztin halt meg, még akkor is, ha egyébként Izrael igénye jogos az önvédelemre.
  • Hasonló szellemben nyilatkozott a francia elnök is, aki szerint a Hamász teljes felszámolása nem reális cél.
  • Netanjahu mindkettőjüknek üzenve közölte: a szárazföldi hadműveletek addig folytatódnak, amíg el nem érik céljukat: a túszok kiszabadítását és a Hamász terrorista rendszerének felszámolását.
  • A Financial Times szerint Izrael hosszú háborúval számol.
  • Az Egyesült Államok védelmi minisztere figyelmeztette Izraelt: nem nyerheti meg a városi harcokat, ha nem védi meg a palesztin lakosságot.

Indítjuk vasárnapi hírfolyamunkat a gázai-izraeli háborúról. A szombati híreket itt olvashatja el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!