Netanjahu: Addig folytatjuk a szárazföldi műveleteket, amíg célt nem érünk

2023. december 2. – 22:45

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael egészen addig folytatja a Gázai övezetben indított hadműveleteit, amíg el nem éri célját, nyilatkozta szombaton Benjámin Netanjahu. Az izraeli kormányfő szerint az egyik cél továbbra is a túszok kiszabadítása- A Hamász október 7-én nagyjából 240 embert, köztök kisgyermekeket és időseket rabolt el, 110-et sikerült eddig kiszabadítani. Igaz, nem közvetlenül katonai akciókkal, hanem csütörtökig fenntartott tűzszünetért és palesztin foglyok szabadon engedéséért cserébe. A másik cél pedig, hogy „a Hamász ne tarthasson fenn terrorista rendszert”, idézte Netanjahut a CNN.

Mindez a kormányfő szerint nem lehetséges a szárazföldi hadműveletek nélkül. Netanjahu üzent az Észak-Izraelt Libanon déli részéről fenyegető Hezbollahnak is, kijelentve, hogy az izraeli erők egyidejűleg tudják biztosítani mindkét térséget. A libanoni síita szervezet egyre inkább aktivizálja magát északon, ez eszkalációhoz vezethet.

Netanjahu ezzel Kamala Harrisnak is üzent. Az Egyesült Államok alelnöke szombaton a dubaji klímacsúcson elismerte ugyan Izrael igényét az önvédelemre, de kritizálta az izraeli hadsereg akcióit, kijelentve, hogy „túl sok ártatlan palesztint öltek már meg”.

Nem sokkal korábban a francia elnök vonta kétségbe, hogy reális cél lehet a Hamász felszámolása – Netanjahu így Emmanuel Macronnak is válaszolt az izraeli hadműveletek folytatásáról szóló nyilatkozatával. A Financial Times bizalmas forrásokra hivatkozva arról írt, hogy Izrael hosszan tartó háborúval számol. A diplomáciai egyezkedésről Netanjahu egy időre láthatóan letett, miután a katari tárgyalóasztaltól visszarendelte saját delegációját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!