Az izraeli hadsereg tagadja, hogy tudott volna a Hamász támadási tervéről

2023. december 4. – 08:53

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg visszautasította azt a nemrégiben megjelent jelentést, amely szerint előzetes tudomása volt a Hamász határon túli támadási terveiről.

A New York Times (NYT) december 1-jén számolt be arról, hogy egy jelentés szerint az izraeli hadsereg több mint egy évvel az október 7-i véres terrortámadás előtt tudott a Hamász Izrael elleni támadás tervéről. A cikk a jelentés alapján azt állította, széles körben ismert volt az izraeli katonai és hírszerzési tisztviselők között a Hamász mintegy 40 oldalas, „Jerikó fal” kódnevű haditerve,, amely pontosan felvázolta azt a fajta támadást, amely október elején több mint 1200 ember halálát okozta Izraelben. Az izralei tisztviselők viszont a Hamász képességeihez képest túl ambíciózusnak ítélték a terveket, és nem vették komolyan. A jelentést ebben a cikkünkben részleteztük.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) először nem akarta kommentálni a NYT cikkét, pár nappal később az X-en mégis reagáltak. „Nevetséges, hogy bármilyen összeesküvés-elméletet próbálnak népszerűsíteni” – közölte Jonathan Conricus, az IDF szóvivője a közösségi platformon közvetített sajtótájékoztatón.

„Természetesen kategorikusan tagadom, hogy ez bármilyen szándékkal történt volna”.

Azt viszont elismerte, hogy október 7-én „az IDF nem tudta azt nyújtani, amit kellett volna – vagyis a védelmet és a biztonságot – az izraelieknek”, ezért a hadsereg átfogó felülvizsgálatot fog végezni, amint legyőzte a Hamászt – ígérte. „A szakmai vizsgálat mindent aprólékosan át fog nézni. A végére járunk annak, hogy mi történt, hogyan történt, és hogyan lehet megelőzni”.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!