Órákkal a Hamász támadása előtt figyelmeztették az izraeli hadsereg vezetőit, mégsem tettek semmit – állítja egy izraeli tévécsatorna

2023. december 4. – 23:49

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli 12-es tévécsatorna szerint az ország katonai vezetése a Hamász október 7-i akciója előtt már tudhatott arról, hogy a palesztin szervezet fegyveresei támadást fognak indítani. Néhány napja a New York Times írt arról, hogy az izraeli hadsereg már egy éve megszerezte a Hamász támadásáról szóló haditervet.

A 12-es csatorna szerint egy izraeli hírszerző már tavaly júliusban összeállított egy prezentációt, amin bemutatta, hogyan akarhatja a Hamász Gázából lerohanni Izraelt. Az általuk közzétett képen 20 palesztin egység támadási iránya látszik. A prezentáció szerint a fegyvereseket olyan technikusok kísérnék, akik az izraeliek által felállított kerítés és az izraeli védelmi rendszer áttörésén dolgoznának.

A Hamász terveit ábrázoló 2022-es prezentáció – Forrás: 12-es tévécsatorna, képernyőfotó.
A Hamász terveit ábrázoló 2022-es prezentáció – Forrás: 12-es tévécsatorna, képernyőfotó.

Szintén a 12-es csatorna szerint október elsején az izraeli hadsereg gázai hadosztályának parancsnoka egy helyzetjelentést kért a csapataitól, amely megállapította, hogy erőteljesen megnőtt a gázai fegyveres csoportok gyakorlatainak intenzitása. Akkor azt látták, hogy hat Hamász-zászlóalj hetente egyszer vagy kétszer gyakorlatozott. A 12-es csatorna szerint az izraeli parancsnok arra jutott, hogy a Hamász gazdasági érdekei inkább annak az irányába mutatnak, hogy a mozgolódás elcsendesedik és megegyeznek Izraellel.

A 12-es csatorna információi szerint az október 7-re virradó éjjel az izraeli hadsereg gázai határnál lévő egységei és az izraeli titkosszolgálat is olyan jeleket érzékelt, amelyek egy azonnali palesztin támadásra utaltak. Éjjel fél négykor ezért fel is keltették Herzi Halevi izraeli vezérkari főnököt, majd 5-kor tartottak egy megbeszélést a hadsereg más parancsnokaival.

A csatorna szerint Halevi ezen egyrészt elrendelte, hogy szóljanak az izraeli légierőnek, másrészt viszont arra utasította a beosztottjait, hogy ellenőrizzék a Hamász előkészületeiről szóló információkat, hátha azok mégsem igazak. Ezen a hajnali megbeszélésen semmilyen, a védelem előkészítéséről szóló parancsot nem adtak ki. Korábban számos olyan információ napvilágot látott, amely szerint Izrael vezetése tudott az október 7-i támadás előkészítéséről.

(Times of Israel)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!