A Hamász fogságában lévő két magyar túsz közül az egyik biztosan életben van

2023. november 28. – 08:32

frissítve

A Hamász fogságában lévő két magyar túsz közül az egyik biztosan életben van
A még fogságban lévő izraeli túszok fotói a Tel-Avivban – Fotó: Liebe Blekh / Middle East Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Harmadszor megy Antony Blinken a Közel-Keletre.
  • Elképzelhető, hogy néhány gázai túsz nem a Hamász fogságában van.
  • Két izraelfiatal i túsz a szabadulásukkor tudták meg, hogy édesanyjuk halott.
  • A WHO szerint Gázában több áldozata lehet a betegségeknek, mint a bombázásoknak.
  • Izraeli katonák sérültek meg egy tűzharcban Gáza északi részén.
  • A két magyar túsz közül az egyik biztosan életben van.
  • 12 túsz – köztük tíz izraeli és két külföldi állampolgár szabadult kedd este.


Az izraeli hadsereg közlése szerint a kedd este elengedett 12 túsz átesett egy gyors orvosi vizsgálaton az IDF egy dél-izraeli gyűjtőpontján, ahonnan helikopterrel kórházba viszik őket.

Az izraeli kormány által közzétett képen az látható, amint két kiszabadult túsz, Mia és Gabriela Lemberg az első kivizsgálás után telefonálnak a családjuknak.

Az izraeli hadsereg szerint kedd délután három robbanószerkezetet robbantottak fel egységei közelében, a Gázai övezet északi részének két pontján. Izrael szerint ezzel a Hamász megsértette a műveleti szünet feltételeit, írja a BBC.

Az IDF azt állítja, hogy az egyik helyszínen katonáikra tüzet nyitottak, akik viszonozták azt. Az incidensek során több izraeli katona is könnyebb sérülést szenvedett. Állításuk szerint egységeik a műveleti szünet kereteinek megfelelő pozíciókban helyezkedtek el.

A Hamász elismerte Izrael állításait az incidensről, ám szerintük arra azért került sor, mert Izrael megsértette a tűzszüneti megállapodást. Abu Obeida, a Hamász fegyveres szárnyának szóvivője azt mondta, hogy elkötelezettek a tűzszünet mellett. Sürgette a közvetítőket, hogy gyakoroljanak nyomást Izraelre, hogy tartsa be a megállapodás összes feltételét „a földön és a levegőben”.

A Vöröskereszt sikeresen átadta a Hamász által elengedett 12 túszt.

„Semleges közvetítői szerepünknek köszönhetően tudtuk végrehajtani ezt a műveletet” – jelentette a Vöröskereszt.

Izrael megerősítette, hogy a Hamász 12 túszt átadott a Vöröskeresztnek, hogy Izraelbe szállíthassák őket. „A Vöröskereszttől kapott információk alapján 12 túsz – köztük tíz izraeli és két külföldi állampolgár – úton van izraeli terület felé” – áll az IDF közleményében.

A katari külügyminisztérium szóvivője szerint a kiszabadult izraeli túszok között kilenc idősebb nő és egy tizenéves gyerek van. Az izraeliek egyike osztrák állampolgár is, ketten pedig izraeli-argentin állampolgárok. A külföldiek mindketten Fülöp-szigeteki állampolgárok. A túszokért cserébe 30 palesztin foglyot enged szabadon Izrael még ma.

A kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, hogy a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van és jelenleg is a Hamász terrorszervezet foglya – közölte Szijjártó Péter kedden. Öt magyar állampolgárságú túsz közül hármat szabadon engedtek az utóbbi napokban, miután a Hamász a tűzszünet alatt nőket és gyerekeket ad át fogolycsere keretében. Rajtuk kívül

két olyan, magyar állampolgársággal is rendelkező férfiról lehetett tudni, akik feltételezések szerint a terrorszervezet fogságában lehetnek.

A kormány nemrég értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, amelynek értelmében az érintettek egyike életben van, és továbbra is a Hamász tartja fogva. „Mindent megteszünk azért, hogy amennyiben lehetőség lesz már arra is, hogy a férfiak kiengedéséről beszéljünk, akkor ő is ott legyen azok között, akiket majd elengednek” – mondta Szijjártó.

Amennyiben nem javul gyorsan az egészségügyi helyzet a Gázai övezetben, többen halhatnak meg betegségek következtében, mint a bombázások miatt – figyelmeztetett kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A gázai egészségügyi hatóságoknak az ENSZ által megbízhatóként elfogadott adatai szerint eddig 15 ezer ember halt meg Izrael gázai légicsapásai következtében. Az áldozatok mintegy 40 százaléka gyerek, és félő, hogy a romok alatt további holttestek vannak.

„Előbb vagy utóbb azzal kell szembesülnünk, hogy ha nem tudjuk helyreállítani az egészségügyi rendszer működését, több ember fog meghalni betegségekben, mint a bombázásokbann” – mondta Margaret Harris, a WHO szóvivője Genfben. November elejére az ötévesnél idősebb gyermekeknél a szokásos esetszámnak több mint a százszorosára nőtt a hasmenések száma.

Tömegsírba temetik az al-Sifa kórházból elszállított holttesteket Hán Júniszban – Fotó: Mohammed Salem / Reuters
Tömegsírba temetik az al-Sifa kórházból elszállított holttesteket Hán Júniszban – Fotó: Mohammed Salem / Reuters

A lakóhelyüket elhagyni kényszerülők nem jutnak hozzá gyógyszerekhez, oltásokhoz, ivóvízhez, ételhez vagy megfelelő higiéniás körülményekhez. Emiatt sok csecsemő megbetegedett. A WHO tragédiának nevezte a Gázai övezet északi részén található es-Sifá Kórház összeomlását, és aggódik a kórház fogva tartott dolgozói miatt is, akiket az evakuáláskor vittek magukkal az izraeli erők. James Elder, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) szóvivője szerint az övezet kórházai tele vannak égési és lőtt sebektől szenvedő, valamint a tiszta víz hiánya miatt gyomor-bél hurut sújtotta gyermekkel. (MTI)

Szabadon engedte a Hamász az első ötven túszt az Izraellel kötött megállapodás alapján, ám van, akire a tragédia csak a szabadulás után csap le igazán. Azokról a fiatalokról van szó, akik most szembesülnek azzal, hogy szüleiket a fegyveresek október 7-én nem hurcolták el, hanem megölték.

Noam és Alma az egyike azoknak a fiataloknak, akik abban a hitben fogadták 50 nap után a szabadulásukat, hogy újra láthatják édesanyjukat. A szombaton kiszabadult testvéreknek azonban azzal a tragédiával kellett szembesülniük hogy anyjuk halott. „A nővéremet október 7-én megölték” – mondta a CNN-nek a gyerekek nagybátyja.

Amikor átjöhettek a határon, és a nagymamájukkal meg a bátyjukkal találkozhattak, az első hír, amelyet hallottak tőlük, az volt, hogy az anyjuk már nem él.

Noam és Alma Or – Fotó: Hostages and Missing Families Forum / Reuters
Noam és Alma Or – Fotó: Hostages and Missing Families Forum / Reuters

Édesapjukról nincs hír, csak remélik, hogy még fogságban van Gázában és élve kiszabadul.

A család Be'eri kibucban lakott. 1100 lakójából a Hamász 120 embert ölt meg. Az összesen 1400 ember halálát okozó mészárlásnak több nagy helyszíne volt, egyik a Nova Festival zenei rendezvénye, a másik Kfar Aza kibuc. A zenei fesztivál túlélőjének beszámolójáról itt, a Kfar Azában történtekről szóló helyszíni riportunkat itt olvashatja.

Az Izrael és a Hamász terrorszervezet között közvetítő Katar célja a tűzszünet újbóli meghosszabbítása, attól függően, hogy a Hamász képes lesz-e további túszokat elengedni. Azonban néhány túsz holléte továbbra is ismeretlen, miután október 7-én a Hamász mellett más csoportok is részt vettek az Izrael elleni támadásban és az emberek elrablásában. Katar korábban azt közölte, hogy legalább 40 fogva tartott nő és gyerek nem a Hamász fogságában van. Eközben a palesztin Iszlám Dzsihád szervezet azt állította, hogy ők 30 túszt tartanak fogva.

„Katar nem tudja megerősíteni a ma és holnap szabadon bocsátandó 20 túszon túl a még megmaradt túszok számát” – mondta Majed al Ansari, a katari külügyminisztérium szóvivője, miután hétfőn Izrael és a Hamász megállapodott a tűzszünet két nappal történő meghosszabbításáról.

Hans-Jakob Schindler, a Counter Extremism Project nevű kutatóintézet igazgatója a Sky Newsnak elmondta, hogy Gázában „jól fejlett csempészgazdaság” is működik. „Így lehetséges, hogy a túszok nem a Hamász vagy az Iszlám Dzsihád ellenőrzése alatt állnak, hanem ezek a bűnszervezetek tartják őket fogva” – tette hozzá.

(Sky News)

Harmadik útjára indul a Közel-Keletre Antony Blinken a Hamász október 7-i támadása óta. Az Egyesült Államok külügyminisztere Izraelbe, Ciszjordániába és az Egyesült Arab Emírségekbe látogat – írta a Guardian. A külügyminisztérium meg nem nevezett forrása szerint Blinken a Gázai övezetben a Hamász véres támadására adott izraeli katonai válaszcsapások nyomán kialakult humanitárius helyzet enyhítéséről, a térségben a civilek védelmének erősítéséről és a Hamász által elhurcolt túszok kiszabadításáról tárgyal.

Antony Blinken és Isaac Herzog izraeli elnök 2023. november 3-án Tel-Avivban – Fotó: Jonathan Ernst / Reuters
Antony Blinken és Isaac Herzog izraeli elnök 2023. november 3-án Tel-Avivban – Fotó: Jonathan Ernst / Reuters

Emellett arról tájékozódik, képes-e Izrael a Hamász fegyveres potenciáljának felszámolására, és tárgyalnak a független palesztin állam lehetőségeiről. Az út részét képezi az ENSZ Dubajban tartandó klímakonferenciája is.

Bár Izrael a Hamásztól visszakapott 50 izraeli túszért cserébe elengedett 150, különböző fokozatú őrizetest – főként 19 év alattiakat és nőket –, így is jelentősen nőtt az izraeli őrizetben lévő palesztinok száma azóta, hogy a Hamász október 7-én véres támadást hajtott végre, amelyet az izraeli hadsereg gázai válaszcsapásai követtek.

A Guardian által közölt ENSZ-adatok szerint 7200 palesztint tartottak fogva a megállapodás előtt Izraelben, köztük 250 gyereket – ez főként 16-18 éveseket, jóval kisebb részben 14-16 éveseket jelent – és 88 nőt.

A Guardian szerint október 7. óta 3260 palesztint, köztük 120 nőt és több mint 200 gyereket vettek őrizetbe, állítottak elő Izraelben – igaz, ebben benne vannak a néhány óráig tartó előállítások is.

Teljesült az első megállapodás nyomán a negyedik nap végére a foglyok és túszok cseréje Izrael és a Hamász között – írta a Guardian. A fegyveres szervezet ötven túszt – gyerekeket, nőket időseket – engedett szabadon, így még csaknem 200 túsz lehet fogságban, bár azt nem tudni, mennyien vannak életben közülük. Az október 7-i támadáskor a Hamász 1400 izraelit ölt meg, sok túszt sebesülten és sok idős embert betegen hurcolt el. A Hamász korábban azt állította, hogy az izraeli válaszcsapásokban 50 túsz meghalt.

Családja köszönti a fogolycsere alkalmával kiszabadult palesztin fiatalt Ciszjordániában – Fotó: Fadel Senna / AFP
Családja köszönti a fogolycsere alkalmával kiszabadult palesztin fiatalt Ciszjordániában – Fotó: Fadel Senna / AFP

A négynapos – majd keddtől meghosszabbított – tűzszünetet hozó megállapodással hétfőig Izrael 150 palesztint – nőket és 19 év alatti fiatalokat – engedett el, akiket erőszakos, de nem halálos cselekményekkel vádoltak. Ezek között a rendőrök felé kődobálástól késes támadásig több bűncselekmény van.

Köztük vannak olyanok is, akiket határozatlan idejű előzetes letartóztatásban tartottak, ami bevett gyakorlat, az izraeli bíróságok jellemzően megadják erre az engedélyt, miközben a fogva tartást indokló bizonyítékokat nem kell nyilvánosságra hozni.

Izrael az utolsó csoporttal 33 embert – három kivételével nőket és 18 év alattiakat – engedett el, cserébe a hétfőn szabadon bocsátott 11 túszért.

A hétfői híreket itt lehet elolvasni.

  • Két nappal meghosszabbították az eredetileg hétfőig tartó tűzszünetet, mindkét fél további túszokat enged szabadon a következő napokban;
  • A fegyverszünet kezdete óta tömegek indultak meg az ostromlott Gázai övezet északi részéről a déli részére. Korábban Izrael arra szólította fel a gázai lakosságot, hogy hagyják el az övezet északi részét.
  • Elon Musk Izraelbe látogatott, ahol Netanjahuval is találkozik. Ezen kívül meglátogatta a Kfar Aza kibucot, ahol a Hamász több izraeli lakost is meggyilkolt.
  • Megtörtént a túszcsere negyedik köre, amelynek részeként a Hamász két izraeli nőt és kilenc gyereket, Izrael pedig három palesztin nőt és 30 palesztin gyereket engedett szabadon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!