A Hamász elengedte az 50 túszt, Izrael a 150 palesztin őrizetest

2023. november 28. – 08:34

Másolás

Vágólapra másolva

Teljesült az első megállapodás nyomán a negyedik nap végére a foglyok és túszok cseréje Izrael és a Hamász között – írta a Guardian. A fegyveres szervezet ötven túszt – gyerekeket, nőket időseket – engedett szabadon, így még csaknem 200 túsz lehet fogságban, bár azt nem tudni, mennyien vannak életben közülük. Az október 7-i támadáskor a Hamász 1400 izraelit ölt meg, sok túszt sebesülten és sok idős embert betegen hurcolt el. A Hamász korábban azt állította, hogy az izraeli válaszcsapásokban 50 túsz meghalt.

Családja köszönti a fogolycsere alkalmával kiszabadult palesztin fiatalt Ciszjordániában – Fotó: Fadel Senna / AFP
Családja köszönti a fogolycsere alkalmával kiszabadult palesztin fiatalt Ciszjordániában – Fotó: Fadel Senna / AFP

A négynapos – majd keddtől meghosszabbított – tűzszünetet hozó megállapodással hétfőig Izrael 150 palesztint – nőket és 19 év alatti fiatalokat – engedett el, akiket erőszakos, de nem halálos cselekményekkel vádoltak. Ezek között a rendőrök felé kődobálástól késes támadásig több bűncselekmény van.

Köztük vannak olyanok is, akiket határozatlan idejű előzetes letartóztatásban tartottak, ami bevett gyakorlat, az izraeli bíróságok jellemzően megadják erre az engedélyt, miközben a fogva tartást indokló bizonyítékokat nem kell nyilvánosságra hozni.

Izrael az utolsó csoporttal 33 embert – három kivételével nőket és 18 év alattiakat – engedett el, cserébe a hétfőn szabadon bocsátott 11 túszért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!