Katar: További két nappal meghosszabbítják az Izrael és a Hamász közti tűzszünetet

2023. november 27. – 08:29

frissítve

Katar: További két nappal meghosszabbítják az Izrael és a Hamász közti tűzszünetet
Palesztinok izraeli tankok mellett, az izraeli hadsereg felszólítása ellenére Gáza északi területei felé tartanak a négynapos tűzszünet alatt – Fotó: Mahmud Hams / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hírfolyamunk a gázai-izraeli háborúról.

  • Hétfőn juthat ki a Gázai övezetből a múlt héten megkötött túszalku értelmében szabadon bocsátandó izraeli túszok utolsó csoportja, de a felek már tárgyalnak a tűzszünetet meghosszabbításáról.
  • Vasárnap délután letartóztatták a 48 éves Jason J. Eatont, akit azzal gyanúsítanak, hogy szombaton rálőtt három palesztin diákra a Vermonti Egyetem közelében.
  • Elon Musk Izraelbe látogatott, hogy találkozzon Isaac Herzog izraeli elnökkel és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Musk a Gázai övezethez közeli Kfar Aza kibucba is ellátogatott.

Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy a Hamász által ma szabadon engedett 11 túsz már visszajutott Izrael területére. A 11 fő között kilenc gyerek és két anyuka van, akik a támadás óta eltelt 51 napot gázai fogságban töltötték. Izrael cserébe 33 palesztint engedett szabadon, akik között ugyanúgy gyerekek és nők is találhatóak a Hamász és a katari külügyminisztérium szerint.

(Skynews)

A Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet átadta az október 7-én elhurcolt túszok negyedik csoportját a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) hétfőn – jelentette az izraeli média. A tűzszünet negyedik napján 11 túszt – kilenc gyereeket és két anyát – engedett szabadon a Hamász. A Vöröskereszt képviselői az egyiptomi határátkelőhöz, Rafahba szállítják az elengedett foglyokat. Rafahban az egyiptomi hatóságok fogadják őket, ellenőrzik személyazonosságokat, majd átadják az izraeli hadsereg képviselőinek a kiszabadult túszokat.

Egyiptomi sajtóhírek szerint a Hamász beleegyezett abba, hogy a hétfő este szabadon engedett 11 izraeli túsz mellett további hat thaiföldi állampolgárt is elengedjenek.

(MTI, Times of Israel)

A Hamász bejelentette, hogy megkapták azoknak a palesztin foglyoknak a listáját, akiket Izrael hétfőn cserél ki a gázai túszokért cserébe. A listán három nő és harminc gyerek szerepel – áll a terrorszervezet közleményében. A Sky News hozzáteszi, hogy még nem kaptak megerősítést arról, hogy Izrael hány túszt kap cserébe, de a csere várhatóan még hétfő este megtörténik.

Katar bejelentette, hogy megállapodás született az Izrael és a Hamász közti humanitárius tűzszünet további két nappal történő meghosszabbításáról. Az eredetileg négynaposra tervezett ideiglenes tűzszünetnek hétfő éjfélkor kellett volna lejárnia.

A katari bejelentés után a Hamász nyilatkozatot adott ki, amelyben megerősítették, hogy a tűzszünet „a korábban elért feltételekkel” folytatódik. Izraelből még nem érkezett hír a tűzszünet meghosszabbításáról.

A jelenlegi tűzszünet értelmében a Hamász egy túszt enged szabadon három Izraelben fogva tartott palesztin szabadon bocsátásáért cserébe. Eddig 39 izraeli túszt engedtek szabadon 117 palesztin fogolyért cserébe.

(BBC)

A Hamász fogságából vasárnap kiszabadult túszok között volt az izraeli-orosz állampolgárságú Roni Krivoi. A 25 éves férfi nagynénje, Elena Magid részleteket osztott meg az izraeli sajtóval Krivoi fogságban töltött napjairól. Magid a Kan közszolgálati rádiónak elmondta, hogy Krivoi a gázai határ közelében tartott Super Nova zenei fesztiválon dolgozott hangtechnikusként. Október 7-én a Hamász terroristái megtámadták a fesztivált, ahol százakat öltek meg és raboltak el, köztük Krivoit is.

A családja kezdetben nem tudta, hogy mi történt vele. „Senkitől sem kaptunk semmilyen információt. A gyerekeink elkezdték kirakósként összerakni az információkat, hogy megértsük, mi történt Ronival, megsérült-e vagy sem, és csak egy hét múlva, október 12-én kaptunk egy hivatalos értesítést az IDF-től, hogy Ronit valószínűleg elrabolták, és Gázába vitték” – mondta Magid.

A Hamász fegyveresei átadják a túszul ejtett Roni Krivoi-t a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának 2023. november 26-án – Fotó: Hamas Military Wing / Handout via Reuters
A Hamász fegyveresei átadják a túszul ejtett Roni Krivoi-t a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának 2023. november 26-án – Fotó: Hamas Military Wing / Handout via Reuters

A szabadon engedése után Krivoi elmondta a családjának, hogy sikerült megszöknie fogvatartóitól, és négy napig Gázában bujkált, mielőtt újra elfogták. Eredetileg egy olyan épületben tartották fogva, amelyet az izraeli légicsapások végül leromboltak, ennek köszönhetően tudott elmenekülni, egy darabig. „Sikerült megszöknie, és több napig egyedül bujkált. Végül a gázaiak elfogták, és visszavitték őt a terroristákhoz” – mondta a nagynénje. „Megpróbálta elérni a határt, de mivel nem tudta, hogy hol van és hová menekülhet, ezért eltévedt. Négy napig egyedül volt” – tette hozzá.

A 25 éves Krivoi Izraelben született, egy orosz bevándorló család legfiatalabb tagja. „Az édesanyja szülei Szentpéterváron éltek, és még kiskorában megszerezték a fiú számára az állampolgárságot” – mondta Magid. „Ő izraeli állampolgár, és úgy gondolom, hogy a médiában megjelent »13 túsz és még egy túsz« megkülönböztetés nem helyénvaló. Ez fáj nekünk, izraeli állampolgároknak”. Magid hozzátette, hogy a fején lévő néhány öltés ellenére Krivoi egészséges és jó fizikai állapotban van.

A Hamász állítása szerint Krivoi-t Vlagyimir Putyin orosz elnök felé tett gesztusaként engedték szabadon, nem pedig az Izraellel kötött tűzszüneti megállapodás részeként.

(Times of Israel)

Mióta múlt hét pénteken életbe lépett az ideiglenes tűzszünet a Hamász és Izrael között, azóta rengetegen indultak el Gázavárosból a déli – biztonságosabbnak tartott – területek felé.

Izrael már korábban felszólította az északi területeken lakó palesztinokat, hogy hagyják el az otthonaikat, és meneküljenek a Gázai övezet déli régióiba. Az IDF az ideiglenes fegyverszünet előtt is több evakuációs folyosót nyitott a délre tartó civileknek.

A civilek délre tartanak, a segélyszállítmányok északra – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters A civilek délre tartanak, a segélyszállítmányok északra – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
A civilek délre tartanak, a segélyszállítmányok északra – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
A civilek délre tartanak, a segélyszállítmányok északra – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

A tűzszünet hivatalosan hétfő éjfélkor jár le, de van rá esély, hogy több – maximum öt – nappal meghosszabbítják. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök már vasárnap ígéretet tett arra, hogy a tűzszünet lejárta után teljes erővel folytatják a harcokat. Sokan attól tartanak, hogy ez azt jelentheti, hogy a harcok idővel a déli területekre is átterjednek majd.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal közlése szerint folytatódnak a tárgyalások arról, hogy mely túszok szabadulhatnak ki legközelebb. Rövid közleményükben azt írták: „Folytatódnak a tárgyalások a legközelebb szabadon engedett személyek listájáról. Tisztában vagyunk a családokat érő stresszel, és amint lehetséges lesz, kiegészítjük az információkat. Kérjük, hogy kerüljék a pletykák és a megbízhatatlan információk terjesztését.”

(Sky News)

Hétfő délelőtt megérkezett Izraelbe Elon Musk, hogy találkozzon Jichák Hercog izraeli elnökkel és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. A Tesla és az X tulajdonosa először a Gázai övezethez közeli Kfar Aza kibucba látogatott el Netanjahuval.

Ez a Hamász október 7-i terrortámadásának egyik legvéresebb helyszíne: a terroristák a kibuc minden hatodik lakóját megölhették, és sokakat elraboltak. Itt lakott Abigail Edan is, az az amerikai–izraeli kettős állampolgárságú kislány, akit aznap rabolt el a militáns csoport, miután meggyilkolták a szüleit. A kislány apja, Roy Edan, a ynet hírportál fotósa volt, éppen a karjában tartotta a kislányát, amikor halálos lövést kapott. Abigail a szomszédban lakó családhoz menekült, végül velük együtt rabolták el. Két idősebb testvére, a hatéves Amália és a kilencéves Mihael egy szekrénybe bújt, tizennégy órán át rejtőzködtek ott, így élték túl a tömegmészárlást. Abigail Edan a fogságban töltötte be a negyedik életévét, vasárnap szabadult ki a túszalku keretében, és térhetett vissza Izraelbe a családjához. Musk a család egykori otthonát is meglátogatta.

Musk és Netanjahu a Liebstein család otthonánál is járt. A helyi önkormányzat vezetője a terroristákkal vívott tűzpárbajban vesztette életét október 7-én.

November elején a Telex tudósítói is jártak Kfar Aza kibucban, helyszíni riportunkat itt olvashatja.

Musk a tervek szerint hétfő délután találkozik zárt ajtók mögött Hercoggal, ahol az elnök – az elnöki hivatal tájékoztatása szerint – a növekvő online antiszemitizmus elleni fellépés fontosságáról fog beszélgetni a techmogullal. Musk az elhurcolt izraeliek családtagjaival is találkozhat majd.

Slómó Karhi izraeli hírközlési miniszter hétfőn közölte, hogy Musk beleegyezett abba, hogy csak izraeli hatósági jóváhagyással teheti elérhetővé Starlink nevű mobiltávközlési szolgáltatását az országban, beleértve a Gázai övezetet.

(CNN, MTI)

Az izraeli kormány szóvivője hétfőn közölte, hogy lehetőséget adtak a Hamásznak a tűzszünet meghosszabbítására. „A mai estén túl további 50 túszt akarunk kiszabadítani, hogy mindenki hazajuthasson. Amint ez a keret lejár, Izrael teljes erővel folytatja a harcokat” – mondta.

Az ideiglenes fegyverszünet hivatalosan hétfő éjfélkor jár le, addig még 11 izraeli túsz, és 33 palesztin fogoly szabadulhat a túszalku értelmében. Izrael már korábban jelezte, hogy minden tizedik izraeli túszért további egy nappal meghosszabbíthatják a megállapodást – tehát maximum öt nappal nyújthatják meg a fegyverszünetet.

A felek – katari közvetítéssel – jelenleg is tárgyalnak a tűzszünet folytatásáról, egy izraeli tisztviselő a Reutersnek azt mondta, hogy a Hamásznak listát kell készítenie arról a 10 túszról, akiket kedden szabadon engedhet az újabb tűzszüneti napért cserébe. A hétfőn szabadon bocsátandó túszokat még nem engedte el a Hamász, egyes híradások szerint azért, mert még nem tudtak megegyezni a felek a névsorról.

(Sky News, Reuters)

Katar, Egyiptom, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Spanyolország azon dolgozik, hogy meghosszabbítsák az Izrael és a Hamász közötti ideiglenes tűzszünetet a Gázai övezetben – közölte hétfőn a Gázai övezetet uraló Hamásszal rivális, Ciszjordániában hatalmon lévő Fatah vezette Palesztin Hatóság külügyminisztere.

Rijád al-Maliki José Manuel Albares spanyol külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatót a Barcelonában megrendezett Földközi-tengeri Unió Fórumán. A külügyminiszter arról beszélt, a fegyverszünetet akár két-három nappal is meg lehetne hosszabbítani, ha sikerül megállapodni.

A Hamász már vasárnap jelezte, hogy meghosszabbítaná a fegyverszünetet, ha további palesztin rabok szabadulhatnak ki az izraeli túszokért cserébe, és még több segélyszállítmány juthat be közben a Gázai övezetbe. Erre feltehetően az izraeli fél is nyitott lenne.

(Reuters)

Helyi idő szerint hétfőn éjfélkor lejár az izraeli-Hamász megállapodás, amelynek értelmében 50, Gázában fogva tartott izraeli túszt (nőket és gyerekeket) enged el a Hamász 150, izraeli börtönökben fogvatartott palesztinért cserébe – tehát minden kiszabadított izraeliért cserébe három palesztin hagyhatja el az izraeli börtönöket. De nemcsak Izrael, más országok is tárgyalnak a Hamásszal a saját állampolgáraik szabadon bocsátásáról: így lehet, hogy a péntek reggel életbe lépő ideiglenes fegyverszünet ideje alatt már összesen 58 gázai túsz szabadulhatott ki:

  • Az Izrael és a Hamász közötti megállapodás értelmében eddig 39 izraeli túszt engedtek szabadon Gázában. Cserébe 117 palesztint engedtek ki izraeli börtönökből.
  • Egy orosz–izraeli állampolgárságú túszt vasárnap engedett el a Hamász – az ő szabadon bocsátása nem három palesztinért cserébe történt.
  • Egy Fülöp-szigeteki és 17 thaiföldi túszt is szabadon engedett a Hamász – szintén az izraeli-Hamász alkutól függetlenül.
  • A pénteken kezdődő alku előtt a Hamász október 20-án előbb két amerikai–izraeli kettős állampolgárt engedett el, majd október 23-án két idős izraeli nő kapta vissza szabadságát. Egy ötödik túszt pedig az izraeli hadsereg mentett ki

A 39 szabadon bocsátott izraeli túsz közül 21 gyerek, 11 felnőtt nő, 7 pedig 65 évnél idősebb nő. A szabadon bocsátott palesztinok közül 28 felnőtt nő, 2 tinédzser lány és 87 fiatal férfi (18 éves, vagy annál fiatalabb).

Az utolsó túszcsere – hacsak nem hosszabbítják meg a tűzszünetet – hétfőn történhet meg Izrael és a Hamász között: 11 izraeli állampolgár szabadulhat ki, 33 palesztinért cserébe.

A hétfőn szabadon bocsátandó túszok névsorát már vasárnap megkapta az izraeli kormány, de egyes híradások szerint az átadás-átvétel csúszhat, ha nem sikerül megegyezni a listáról – egy forrás szerint ugyanis Izrael és a Hamász is „aggodalmakat fogalmazott meg” az izraeli túszok és palesztin foglyok névsora miatt. A katariak mindkét féllel együtt dolgoznak a probléma megoldásán.

Október 7-e óta nagyjából 240 ember került a Hamász és más gázai terrorszervezetek fogságába. Jelenleg még nagyjából 180-an lehetnek közülük a Gázai övezetben, köztük egy tucat gyerek. Az izraeli kormány hétfői közlése szerint a foglyok száma pontosan 184, közülük 14 külföldi állampolgár, 80 pedig kettős állampolgársággal rendelkező izraeli.

(BBC, Reuters, Guardian, CNN)

Elon Musk hétfőn Tel-Avivba utazik, ahol találkozni fog Isaac Herzog izraeli elnökkel és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is.

Az izraeli elnöki hivatal közleménye szerint a Muskkal folytatott megbeszélés során Herzog hangsúlyozni fogja, hogy küzdeni kell a növekvő online antiszemitizmus ellen. A találkozóra várják a Hamász által fogva tartott túszok családjainak képviselőit is, akik „az október 7-i Hamász terrortámadás borzalmairól, valamint a fogva tartott személyek folyamatos fájdalmáról és bizonytalanságáról” fognak beszámolni. Az izraeli média szerint a techmogul Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel is találkozni fog.

Netanjahu legutóbb szeptember 18-án Kaliforniában találkozott Muskkal, akkor sürgette őt, hogy találjon egyensúlyt a szabad véleménynyilvánítás védelme és a gyűlöletbeszéd elleni küzdelem között, miután az X-en elszaporodtak az antiszemita tartalmak .Musk akkor kijelentette, hogy ellenzi az antiszemitizmust és mindent, ami „gyűlöletet és konfliktust szít”, és az X nem támogatja a gyűlöletbeszédet.

Musk nemrég azzal váltott ki heves ellenérzéseket, hogy támogatott egy antiszemita posztot az X-en (korábban Twitter), amely zsidó embereket vádolt a fehérek elleni „gyűlöletkeltéssel”.

(Reuters, CNN)

A rendőrség vasárnap délután letartóztatta a 48 éves Jason J. Eatont, akit azzal gyanúsítanak, hogy szombaton rálőtt három palesztin diákra a Vermonti Egyetem közelében – közölték a hatóságok hétfőn.

A 20 éves Hisham Awartani, Kinnan Abdel Hamid és Tahseen Ahmed szombat este az egyetem közelében sétálgatott, amikor egy fegyveres férfi útjukat állta, és szó nélkül többször rájuk lőtt. A fiatalokat különböző súlyosságú sérülésekkel kezelik, a rendőrség közlése szerint ketten stabil állapotban vannak, egyikük viszont súlyosabb sérüléseket szenvedett.

Jason J. Eatont vasárnap délután tartóztatták le a támadás helyszínének közelében. A burlingtoni rendőrség közleménye szerint Eaton a lövöldözés helyszínével szemközti lakóházban lakik, és „az otthonában tartott házkutatás során olyan bizonyítékokra bukkantak, amelyek alapján a nyomozók valószínűsíthetően feltételezik, hogy Eaton követte el a lövöldözést”.

Mentőbe rakják az egyik sérültet, miután egy fegyveres férfi palesztin diákokra lőtt Vermontban – Fotó: Wayne Savage / Reuters
Mentőbe rakják az egyik sérültet, miután egy fegyveres férfi palesztin diákokra lőtt Vermontban – Fotó: Wayne Savage / Reuters

Az Egyesült Államokban a gázai–izraeli konfliktus óta megnövekedett mind az iszlamofób, mind az antiszemita támadások száma. A rendőrség egyelőre annyit közölt, vizsgálják, hogy a vermonti lövöldözés gyűlölet-bűncselekmény lehetett-e. Egy korábbi nyilatkozatában viszont a burlingtoni rendőrfőnök is azt mondta, nem lehet figyelmen kívül hagyni a körülményeket, és jogosan merülhet fel a gyanú, hogy a lövöldözőt a gyűlölet motiválhatta.

Az áldozatok családjainak ügyvédje, Abed Ayoub a CNN-nek azt mondta, szerinte a diákokat azért vehették célba, mert ketten közülük keffiját – hagyományos palesztin kendőt – viseltek a nyakukban.

Eaton hétfőn állhat bíróság elé.

(CNN)

Hétfőn juthat ki a Gázai övezetből a múlt héten megkötött túszalku értelmében szabadon bocsátandó izraeli túszok utolsó csoportja, de több jel is arra mutat, hogy a tűzszünetet meghosszabbíthatják.

A Hamász már vasárnap jelezte, hogy meg akarja hosszabbítani a négynapos fegyverszünetet, amennyiben Izrael komoly erőfeszítéseket tesz a szabadon engedett palesztin foglyok számának növelése érdekében. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök pedig úgy fogalmazott, „a fegyverszünet végén Izrael teljes erővel folytatja hadműveleteit Gázában”, ugyanakkor „tetszik neki a lehetőség, hogy minden egyes tűzszünettel töltött napért tíz újabb túszt engedjen el a Hamász”.

A pénteken életbe lépett tűzszüneti megállapodás hivatalosan hétfőn éjfélkor jár le. A Hamásznak azért is érné meg a tűzszünet meghosszabbítása, mert ezallatt az idő alatt a segélyszállítmányok is viszonylag akadálymentesen juthatnak el a Gázai övezetbe.

Egy palesztin tisztviselő a BBC-nek azt mondta, hogy további 20-40 izraeli túsz szabadulhat ki, amennyiben sikerül megállapodniuk Izraellel. Elmondása szerint körülbelül 180 ember van még fogságban, köztük egy tucatnyi gyerek.

A Hamász eddig 39 izraelit engedett szabadon az ideiglenes tűzszünet első három napján. A megállapodás értelmében 150 fogva tartott palesztint engednek ki izraeli börtönökből, cserébe a Hamász összesen ötven túszt, nőket és gyerekeket, enged el. Az egyezmény meghosszabbítása esetén minden újabb tűzszüneti napért tíz izraeli túszt engednének el, cserébe harminc palesztinért és humanitárius segélyekért.

Izrael vasárnap este megkapta az egyezmény jelenlegi állás szerint utolsó, negyedik napján, hétfőn kiszabaduló tizenegy túsz névsorát.

A felek egyiptomi és katari közvetítéssel tárgyalnak az folytatásról.

(BBC, MTI)

  • Vasárnap tizennégy izraeli és három thaiföldi állampolgár szabadult ki a Hamász fogságából. Izrael 39 újabb palesztin foglyot engedett ki izraeli börtönökből.
  • Kiszabadult egy 8 és egy 15 éves magyar állampolgárságú lány is a Hamász fogságából.
  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint így a szombaton elengedett 18 éves magyar-izraeli lánnyal együtt mindhárom olyan magyar túsz visszanyerte szabadságát, aki az Izraeli-Hamász megállapodás alapján a szabadon bocsátandó kategóriába tartozott.
  • A terrorszervezet közleményében jelezte, hogy meghosszabbítaná a hétfőn lejáró négynapos ideiglenes fegyverszünetet, amennyiben Izrael lépéseket tesz az elengedett palesztin foglyok számának növelése érdekében.
  • Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő azt mondta, hogy a fegyverszünet végén Izrael teljes erővel folytatja hadműveleteit. De beszélt arról a lehetőségről, hogy minden tíz újabb elengedett túszért egy nappal tovább tarthat a harcok szüneteltetése.
  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közlése szerint nem sokkal az ideiglenes tűzszünet életbe lépése előtt megölték a Hamász fegyveres szárnyának öt parancsnokát. A Hamász négy vezető halálát ismerte el.
  • Az izraeli külügyminiszter behívatta az ír nagykövetet a miniszterelnök szóhasználata miatt.

A vasárnapi híreket ide kattintva olvashatják vissza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!