A Hamász újabb túszokat adott át, egy 8 és egy 15 éves magyar állampolgárságú lány is kiszabadult

2023. november 26. – 07:28

frissítve

A Hamász újabb túszokat adott át, egy 8 és egy 15 éves magyar állampolgárságú lány is kiszabadult
A Hamász tagjai izraeli túszokat adnak át a Vöröskereszt embereinek a tűzszünetet követő túszcsere alkalmával 2023. november 24-én a Gázai övezet egy meg nem nevezett helyén – Fotó: Hamas Military Wing/ / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Vasárnap tizennégy izraeli és három thaiföldi állampolgár szabadult ki a Hamász fogságából. Izrael 39 újabb palesztin foglyot engedett ki izraeli börtönökből.
  • Kiszabadult egy 8 és egy 15 éves magyar állampolgárságú lány is a Hamász fogságából.
  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint így mindhárom olyan magyar túsz visszanyerte szabadságát, aki az Izraeli-Hamász megállapodás alapján a szabadon bocsátandó kategóriába tartozott.
  • A terrorszervezet közleményében jelezte, hogy meghosszabbítaná a hétfőn lejáró négynapos ideiglenes fegyverszünetet, amennyiben Izrael lépéseket tesz az elengedett palesztin foglyok számának növelése érdekében.
  • Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő azt mondta, hogy a fegyverszünet végén Izrael teljes erővel folytatja hadműveleteit. De beszélt arról a lehetőségről, hogy minden tíz újabb elengedett túszért egy nappal tovább tarthat a harcok szüneteltetése.
  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közlése szerint nem sokkal az ideiglenes tűzszünet életbe lépése előtt megölték a Hamász fegyveres szárnyának öt parancsnokát. A Hamász négy vezető halálát ismerte el.

Izrael vasárnap 39 palesztin foglyot engedett szabadon a Gázában fogva tartott 17 izraeli és külföldi állampolgárságú túszért cserébe. A szabadon engedett palesztinokat ünnepségekkel fogadták Ciszjordániában, Ramallahban. A foglyok egy részét szállító busz körül tömegek gyűltek össze, az emberek zászlókat lengettek, skandáltak és éljeneztek.

(BBC)

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap, Joe Biden amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során azt mondta, hogy a fegyverszünet végén Izrael teljes erővel folytatja hadműveleteit Gázában. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy tetszik neki a lehetőség, hogy minden egyes tűzszünettel töltött napért tíz újabb túszt engedjen el a Hamász.

A terrorszervezet ezzel szemben vasárnap közleményben jelentette be, hogy meg akarja hosszabbítani a négynapos fegyverszünetet, amennyiben Izrael komoly erőfeszítéseket tesz a szabadon engedett palesztin foglyok számának növelése érdekében.

A pénteken életbe lépett tűzszüneti megállapodás részeként négy nap alatt a Hamásznak legalább 50 izraeli túszt, Izraelnek pedig 150 palesztin foglyot kell szabadon engednie.

(The Guardian, Reuters, MTI)

A demonstráció főszervezője, a Campaign Against Antisemitism (CAA) nevű civil szervezet vasárnap este közölte, hogy becslése szerint 60 ezren vettek részt a megmozduláson.

Több más közéleti személyiséggel együtt jelen volt Sir Ephraim Mirvis, a 300 ezres lélekszámúra becsült brit zsidó közösség országos főrabbija, valamint Boris Johnson volt konzervatív párti brit miniszterelnök.

Johnson újságíróknak a tüntetés után úgy fogalmazott: rendkívül sajnálatos, hogy a demonstrációra egyáltalán szükség volt, de „az antiszemitizmus spórái jelenleg is tenyésznek korhadt padlódeszkák alatt, ahonnan időről időre előjönnek és fertőznek”.

A CAA a tüntetéssel egy időben nyilvánosságra hozta legfrissebb, 3744 ember bevonásával készült felmérésének eredményét, amely szerint a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorcsoport Izrael ellen október 7-én elkövetett támadása óta a brit zsidók csaknem kétharmada tapasztalt személyesen ellene irányuló antiszemita incidenseket, vagy tanúja volt ilyen indíttatású támadásoknak.

Tüntetésre gyülekezik a tömeg Londonban 2023. november 26-án – Fotó: Rasid Necati Aslim / Anadolu / AFP
Tüntetésre gyülekezik a tömeg Londonban 2023. november 26-án – Fotó: Rasid Necati Aslim / Anadolu / AFP

A Hamász fegyveresei az októberi terrortámadásban 1200 embert meggyilkoltak, háromezret megsebesítettek, 240 túszt a Gázai övezetbe hurcoltak.

Az antiszemitizmus ellen küzdő kampányszervezet vizsgálata szerint a brit zsidó lakosság 69 százaléka nevezte „a korábbinál kevésbé valószínűnek” olyan ruházat és ékszerek viselését, amelyek viselőjük zsidó mivoltára utalnak.

A válaszadók fele mondta azt, hogy fontolóra vette a kivándorlást Nagy-Britanniából az antiszemitizmus erősödése miatt.

A brit zsidó közösség védelmére alakult civil biztonsági szervezet, a Community Security Trust (CST) ugyancsak friss összesítésében közölte, hogy a Hamász október 7-i támadása és november 22. között 1563 antiszemita indíttatású incidensről szerzett tudomást.

A CST szerint ez 546 százalékos emelkedés a tavalyi azonos időszakhoz képest. A szervezet hangsúlyozza: még nem volt példa másfél hónap leforgása alatt ilyen nagyszámú antiszemita támadásra Nagy-Britanniában azóta, hogy az erről szóló adatok rendszeres gyűjtése 1984-ben elkezdődött.

A Hamász támadása után Izrael által indított gázai hadművelet kezdete óta minden szombaton százezres tüntetéseket rendezett Londonban a palesztinok mellett a Palestine Solidarity Campaign nevű szolidaritási kampánycsoport és a Stop the War nevű háborúellenes civil mozgalom.

A most szombati tüntetésen a Scotland Yard 18 embert őrizetbe vett.

A Hamász támadása óta a vasárnapi tüntetés volt ugyanakkor az első olyan megmozdulás, amelyet az antiszemitizmus elleni tiltakozásul tartottak Londonban.

(MTI)

Szombaton három palesztin egyetemistára lőttek rá Vermontban, a családjuk felszólította az Egyesült Államok tisztviselőit, hogy gyűlölet-bűncselekményként vizsgálják ki az esetet.

Hisham Awartani, a Rhode Island-i Brown Egyetem hallgatója; Kinnan Abdel Hamid, a pennsylvaniai Haverford College diákja; és Tahseen Ahmed, a Connecticut állambeli Trinity College tanulója volt az, akikre a Vermonti Egyetem közelében rálőttek szombat este. Különböző súlyosságú sérülésekkel kezelik őket.

Egyelőre nem azonosítottak és nem is fogtak el elkövetőt, a helyi rendőrség szóvivőjét a sajtónak nem sikerült elérnie.

„Felszólítjuk a bűnüldöző szerveket, hogy folytassanak le egy alapos vizsgálatot, beleértve a gyűlölet-bűncselekményre vonatkozó nyomozást is. Addig nem nyugszunk meg, amíg a lövöldözőt nem állítják bíróság elé” – áll a diákok családjainak vasárnapi közleményében, amelyet a Middle East Understanding, egy palesztinbarát nonprofit szervezet tett közzé.

Az Egyesült Államokban a gázai–izraeli konfliktus óta megnövekedett mind az iszlamofób, mind az antiszemita támadások száma.

(Reuters)

Izraeli bejelentés szerint összesen tizennégy izraelit – köztük egy orosz-izraeli kettős állampolgárt – és három thaiföldit adtak át a nemzetközi vöröskeresztnek. A segélyszervezet szerint a kiszabadult túszok megfelelő egészségi állapotban vannak, írja az MTI.

A túszok harmadik csoportjában kilenc gyermek, két anya, két idős nő és egy férfi térhet haza szeretteihez.

A magyar állampolgársággal is rendelkező két kislány, a 8 éves Ella és a 15 éves Dafna Eljakim édesapjuknál, a Nahal Óz kibucban töltötték október első hétvégéjét, amikor a Hamász fegyveresei betörtek Izrael déli részébe. A terroristák megölték édesapjukat, Noamot, élettársát, Diklát, valamint Dikla 17 éves fiát, Tomert.

A kislányok édesanyja, Majan Zin magyar állampolgár, azóta harcolt kiszabadításukért, azt is felajánlotta, hogy átveszi a lányok helyét a túszok között.

Hazatérhet a 4 éves, amerikai-izraeli kettős állampolgár Abigail, Roy Edan, a ynet fotóriporterének kislánya, akinek mindkét szülőjét meggyilkolták a Hamász terroristái október 7-én Kfar Azában. A szomszédos Brodah család négy tagja, a 40 éves édesanya, Hágár és gyermekei, a 10 éves Ofri, a 8 éves Juvál és a 4 éves Uriah is hazatérhet, és találkozhatnak az értük ötvenegy napja küzdő édesapával, Avihájjal.

Az Almog-Goldstein család négy tagja került vissza Izraelbe: Hen, a 48 éves édesanya három gyermekével, a 17 éves Agammal, a 11 éves Tallal és a 9 éves Gallal. Nadavot, a férjet és édesapát, valamint a legidősebb lányt, Jamot meggyilkolták a terroristák.

Szinten elengedték a 84 éves Alma Avrahamot és a 62 éves Aviva Szigelt. Az egyik idős nőt szabadulásuk után azonnal helikopterrel izraeli kórházba szállították a 13-as kereskedelmi TV értesülése szerint.

Kiszabadulhatott a 25 éves, orosz-izraeli kettős állampolgár Roni Krivoi, aki a Nova zenei fesztiválon dolgozott az október 7-i terrortámadás idején, s akit szintén a Gázai övezetbe hurcoltak a terroristák.

„A katari kormány közvetítésének köszönhetően vasárnap újabb túszok szabadultak ki a Hamász fogságából, köztük a két magyar állampolgárságú gyermek” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

Azt írta: ezáltal mindhárom olyan magyar túsz visszanyerte szabadságát, aki az Izraeli–Hamász-megállapodás alapján a szabadon bocsátandó kategóriába tartozott (nők és gyermekek). „A katari államminiszter kollégának köszönetemet fejeztem ki azért, hogy az ígéretüknek megfelelően segítették a magyar túszok kiszabadulását” – tette hozzá Szijjártó Péter.

Szombaton izraeli állampolgár édesanyjával együtt kiszabadult egy 18 éves magyar–izraeli lány is a túszok közül.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap meglátogatta a Gázai övezetben lévő izraeli csapatokat. A katonákkal és parancsnokokkal való beszélgetés mellett megtekintett egy feltárt alagutat is – áll a kormányfő hivatalának közleményben. Netanjahu azt mondta, hogy „minden erőfeszítést” megtesznek a fogságban lévő túszok kiszabadítása érdekében.

„Három célunk van ezzel a háborúval: felszámolni a Hamászt, visszaadni az összes elraboltunkat, és biztosítani, hogy Gáza ne jelentsen újra fenyegetést Izrael államra nézve”

– mondta az izraeli miniszterelnök. „Semmi sem állíthat meg minket, és meg vagyunk győződve arról, hogy megvan a hatalmunk, az erőnk, az akaratunk és az elszántságunk, hogy elérjük a háború minden célját” – tette hozzá.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közlése szerint vasárnap egy 200 teherautóból álló konvoj élelmiszert, vizet és orvosi ellátmányt szállított a Gázai övezetbe. „Az ENSZ kíséretében több tucat humanitárius segélyszállító teherautót és hat mentőautót szállítanak Gáza északi részére és a még nem evakuált menedékhelyekre” – írták.

(Sky News)

A Hamász terrorszervezet átadta az október 7-én elhurcolt túszok harmadik csoportját a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) vasárnap – jelentette az egyiptomi al-Kahira TV. A Hamász szerint 13 izraelit, három thaiföldi és egy orosz állampolgárt adtak át a vöröskeresztnek, az izraeli hadsereg szerint viszont 14 izraeli túsz és három külföldi szabadult ki.

Az izraeli média szerint az egyik átadott túsz orosz-izraeli kettős állampolgár, ami megmagyarázza a számok közötti eltérést.

(MTI, BBC)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közlése szerint nem sokkal az ideiglenes tűzszünet életbe lépése előtt megölték a Hamász fegyveres szárnyának öt parancsnokát. „A Gázai övezetben zajló harcok során és a tűzszünet életbe lépése előtt az IDF repülőgépei a Shin Bet (az izraeli belbiztonsági szolgálat – a szerk.) hírszerzési irányítása alatt megölték a Hamász terrorszervezet öt magas rangú parancsnokát” – írták az X-en.

A poszt szerint az egyik megölt parancsnok Ahmed Ahandor volt. Az ő feladata volt a Hamász terrorszervezet összes terrorista tevékenységének koordinálása és irányítása a Gázai övezet északi területén.

Korábban a Hamász négy parancsnokuk „mártírhalálát” ismerte el. Azt közölték, hogy Ahmed al-Gandúr – másnéven Abú Anász –, Ajmán Szijám, a rakéták kilövéséért felelős egységek vezetője és két társuk, Wael Rajab és Raafat Szalman is meghaltak. A haláluk körülményeiről egyéb részletet nem árultak el.

(BBC)

A Palesztin Vörös Félhold Társaság szerint az izraeli erők vasárnap meggyilkoltak egy palesztin földművest Gázában.

„Bár a humanitárius tűzszünet harmadik napja tart, az izraeli megszálló erők a közelmúltban két földművest vettek célba az al-Magházi tábortól keletre, az egyikük meghalt, a másikuk megsebesült” – írja a szervezet.

Izrael nem kommentálta az esetet, de félő, hogy veszélybe sodorhatja az alkut, miszerint a Hamász által fogva tartott 50 túszt a tűzszünet négy napja során kicserélik 150, addig izraeli börtönben raboskodó palesztin fogollyal.

Egy magas rangú palesztin forrás szerint a vasárnapi szakasz „bonyolultnak” tűnik. A Reuters megkérdezte, hogy a földműves megölése késleltetheti-e a túszok elengedésének harmadik szakaszát, a forrás azt válaszolta, nem tudja.

A feszültség további jeleként a COGAT, a palesztinokkal való polgári koordinációért felelős izraeli ügynökség azzal vádolta a Hamászt, hogy egy ellenőrzőponton blokkolta azokat a teherautókat, amelyek megpróbáltak humanitárius segélyt szállítani Gáza északi része felé.

Tizenhárom izraeli és négy thai állampolgár jutott át Izraelbe vasárnap hajnalban, miután a Hamasz egy újabb turnust engedett szabadon a fogva tartott túszok közül.

(Reuters, The Guardian)

Az X (korábban Twitter) közösségi oldalon közzétettek egy képet Noga és Shiri Weissről, amin a szabadulásuk után láthatóak – szúrta ki a 24.hu. A 18 éves Noga Weisst, és 53 éves édesanyját, Shiri Weisst a Hamász terroristái rabolták el október 7-én, amikor megtámadták a Beeri nevű kibucot. Először az édesanyát fogták el, miközben lánya az ágy alatt bujkált.

Mindkettejüket szombaton engedték el a Hamász terroristái. Shiri férje Ilan Weiss október 7-én reggel 7:15-kor hagyta el a házat, hogy csatlakozzon a kibuc mentőcsapatához, azóta nem tudják, hol van.

Izrael arra figyelmezteti a palesztinokat, hogy a pénteken kezdődött négynapos ideiglenes fegyverszünet ideje alatt ne menjenek a Gázai övezet északi részére, írja a SkyNews.

Az IDF a Twitteren azt írja, hogy a civileknek tilos a tengerre menniük, ahogy az is, hogy az izraeli határtól egy kilométeren belülre menjenek. De délre szabad menniük.

Az izraeli támadásokban megölték a Hamász terrorszervezet négy magas rangú vezetőjét, köztük a Gáza északi részéért felelős parancsnokot – jelentette be a Hamász fegyveres szárnya, az al-Kasszám Brigádok, írja a Guardian.

Az egyik meghalt parancsnok Ahmed al-Ghandour, aki a katonai tanács tagja volt. Ghandourt – akinek Abu Anas volt a fedőneve – az Egyesült Államok 2017-ben a „külön megjelölt, világméretekben tevékenykedő terroristák” közé sorolta.

Ghandour számos terrorista akcióban vett részt, többek között a dél-izraeli Kerem Shalom határátkelőnél lévő izraeli katonák elleni 2006-os támadásban, amelyben két izraeli katona meghalt és négy megsebesült. Ez a támadás vezetett Gilad Shalit izraeli katona elrablásához, akit a Hamász öt évig tartott fogva, mielőtt 2011-ben elengedte 1027 palesztin fogoly szabadon bocsátásáért cserébe.

A másik három meghalt parancsnok Ayman Siyyam, aki a Brigádok rakétakilövő egységeinek vezetője volt, Wael Rajab és Raafat Salman – írja a SkyNews.

Azt nem lehet biztosan tudni, hogy mikor és hogyan haltak meg a magas rangú vezetők. Így arra sem lehet következtetni, hogy a tűzszünet alatt ölték-e meg őket. Izrael nem kommentálta a hírt.

Civil szervezetek meghívására, három napra Izraelbe látogat Ara-Kovács Attila, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, derül ki a párt közleményéből. Mint írják, Ara-Kovács lesz első magyar európai parlamenti képviselő, aki az országba utazik a Hamász terrorszervezet által október 7-én indított támadások óta.

A képviselő a támadás túlélőivel, szemtanúkkal, valamint a Hamász túszainak családtagjaival találkozik majd. Meghallgatja azoknak az izraeli arab polgároknak a beszámolóit is, akiknek hozzátartozóival végzett a terrorszervezet, illetve több tucat ember életét mentették meg. A DK politikusa felkeresi a megtámadott kibucokat és településeket, valamint izraeli politikusokkal, polgármesterekkel és kórházi vezetőkkel szintén tárgyalni fog.

Eli Cohen izraeli külügyminiszter behívatta az ír nagykövetet „Írország miniszterelnökének felháborító szavai” miatt, írja a Guardian.

Leo Varadkar egy tweetben azt írta: Ez a nap hatalmas öröm és megkönnyebbülés Emily Handnek és családjának. Egy elveszett gyermek most előkerült, mi pedig fellélegezhetünk.

Fotó: Israel Defense Forces / Reuters
Fotó: Israel Defense Forces / Reuters

A kilencéves, dublini születésű Emily Handet szombaton engedték szabadon Gázából, miután a Hamász október 7-én elrabolta.

Az izraeli külügyminiszternek a miniszterelnök szóhasználatával volt problémája. Szerinte Leo Varadkar relativizálja a történteket azzal, hogy nem úgy fogalmaz: Emily Hardot elrabolták a terroristák, és Izraelnek el kellett érnie, hogy elengedjék őt.

Szombaton a Hamász szabadon engedett egy 17 és egy 13 éves izraeli testvérpárt. A gyerekek nagybátyjuknak, Ahal Berosainak meséltek az elfogásukról és a fogvatartásuk körülményeiről. „Nem tudták, hogy az édesanyjukat, a húgomat meggyilkolták” – mondta a férfi a BBC-nek. A férfi unokaöccsét, a 17 éves Noam Or-t és nővérét, a 13 éves Almát október 7-én vitték el otthonukból, a Beeri nevű kibucokból.

Noam Or – Fotó: Hostages And Missing Families Fo / Reuters
Noam Or – Fotó: Hostages And Missing Families Fo / Reuters

Az izraeli hadsereg közlése szerint szerint legalább öt palesztin terroristát megöltek, 21 keresett személyt pedig letartóztattak szombaton a ciszjordániai Dzseninben. A térségben zajló katonai műveletek során egy titkos laboratóriumra is lecsaptak, valamint repülőgépről támadtak meg egy fegyveres osztagot, amely veszélyeztette az izraeli csapatokat, írja a Guardian.

Az izraeli hadsereg erői behatoltak a dzsenini menekülttáborba is, hogy letartóztassanak egy palesztin férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy az év elején egy ciszjordániai autómosóban megölt egy izraeli apát és fiát. Az AP-nek nyilatkozó palesztin egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy öt palesztint Dzseninben, három másikat pedig Ciszjordánia különböző részein öltek meg szombat reggel óta. Az egyikük egy tinédzser volt, akivel al-Birehben végeztek az izraeli csapatok.

A Wafa palesztin hírügynökség tájékoztatása arról ír, hogy izraeli mesterlövészek ciszjordániai háztetőkön helyezkedtek el, közben a hadsereg buldózerekkel rombolja az utakat és az infrastruktúrát az erről szóló, független forrásból nem megerősített értesülés szerint.

A Hamász vasárnap újabb izraeli túszokat enged el palesztin foglyokért cserébe, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala közölte, hogy megkapta az elengedésre váró túszok listáját, írja a Guardian. A listát biztonsági tisztviselők ellenőrzik, és a túszok családjait tájékoztatták.

A cserék törékenységét jelzi, hogy a legutóbbi – szombati – csere órákig késett, miután a Hamász azzal vádolta Izraelt, hogy megszegte a négynapos tűzszünetet. A vita ellenére a Hamász késő este 13 izraeli és négy thaiföldi túszt engedett el. Izrael cserébe 39 palesztin foglyot engedett szabadon.

61 teherautó segélyszállítmánya már megérkezett Gáza északi részére, köztük orvosi ellátmány, élelmiszer és víz – közölte az ENSZ. Az adományok biztonságos szállítására a harcok szünetelése miatt van lehetőség, írja a Guardian. Minél tovább tart a szünet, annál több segélyt tudnak majd a humanitárius szervezetek küldeni.

Az izraeli Nitzanából további 200 teherautót indítottak Gázába – közölte az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA), amelyek közül helyi idő szerint szombat kora estig 187 jutott át a határon.

Tizenegy mentőautót, három autóbuszt és egy platós kocsit szállítottak az al-Shifa kórházba, ahol az elmúlt napokban heves harcok folytak.

A dél-gázai Khan Younis városában szombaton hosszú sorban álltak az emberek benzines kannákkal és más tartályokkal egy benzinkút előtt, azt remélve, hogy üzemanyaghoz jutnak az ENSZ szállítmányából. Több mint egy hónap után először jutott segély a Gázai övezet északi részébe is, egy ENSZ-konvoj lisztet vitt két olyan létesítménybe, ahol a harcok miatt kitelepített emberek kaptak menedéket.

Az ENSZ a humanitárius segélykonvojok október 21-i újraindítása óta most vitte a legnagyobb mennyiségű élelmiszert, vizet és gyógyszert a térségbe.

39 palesztin foglyot engedtek ki izraeli börtönökből a Hamásszal kötött túszalku részeként. Köztük hat nőt és 33 gyermeket engedtek szabadon két börtönből, írja a Guardian.

A ciszjordániai Beitunia városában tömegek ünnepeltek, amikor a foglyok egy részét szállító busz áthajtott az utcákon. A tömegben néhányan a Hamász zöld zászlóit vitték.

A Hamász terrorszervezet 13 izraelit és 4 külföldi állampolgárt adott át a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) szombat este.

Egy magyar–izraeli lány és édesanyja is kiszabadult a Hamász fogságából. A Times of Israel részletesebben írt a család elfogásának történetéről: az 53 éves édesanyát, Shiri Weisst és 18 lányát, Noga Weisst a Hamász terroristái rabolták el október 7-én, amikor megtámadták a Beeri nevű kibucot. Először az édesanyát fogták el, miközben lánya az ágy alatt bujkált.

Noga Weiss WhatsAppon üzent a család többi tagjának, azt írta, hogy a fegyveresek felgyújtották a házat. Mivel egyre nehezebben kapott levegőt, idősebb nővére azt mondta neki, meneküljön ki a szoba ablakán, és bújjon el egy bokorban. A 18 éves lány még 11:30-kor üzent a nővérének, azt írta, hogy egy terrorista közeledik a búvóhelyéhez, ez volt az utolsó alkalom, amikor bárki is hallott róla.

Forrás: Osnat Weiss
Forrás: Osnat Weiss

Shiri férje Ilan Weiss október 7-én reggel 7:15-kor hagyta el a házat, hogy csatlakozzon a kibuc mentőcsapatához, azóta nem tudják, hol van. Ilan bátyja és sógora, Amir és Mati négy gyerekükkel éltek, a terroristák gránátokat dobtak az otthonukra, Amir és Mati meghaltak a támadásban.

  • Stabil állapotban vannak az előzőleg kiengedett túszok az őket ellátó kórházakban.
  • Hosszú sorban vártak benzinre az emberek Gáza déli részén, megérkezett az ENSZ segélykonvoja.
  • AZ IDF kijelentette, hogy a tűzszünet után egyből támadásba lendülnek Gázában.
  • Hosszas várakozás után, délután helyett éjjel engedett el túszokat a Hamász.
  • Végül 13 izraeli és 4 külföldi túszt szabadulhatott ki.
  • Egy magyar–izraeli lány és édesanyja is kiszabadult a fogságából.

Az előző napi híreket ide kattintva találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!