„Nagy árat fogunk fizetni, de győzni fogunk” – mondta az izraeli védelmi miniszter

2023. október 16. – 06:04

frissítve

„Nagy árat fogunk fizetni, de győzni fogunk” – mondta az izraeli védelmi miniszter
Egy palesztin férfi sétál egy izraeli légicsapásban lerombolt épület romjai között a Gázai övezet déli részén lévő rafahi menekülttáborban 2023. október 16-án – Fotó: Mohammed Abed / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Újranyithatják a Gáza és Egyiptom között határátkelőt, hogy humanitárius segélyeket engedjenek át rajtuk. A megnyitás körül rengeteg a kérdőjel, a reggeli ígéret ellenére délre sem nyitották meg.
  • Tizenöt olyan magyar állampolgárral tartja a kapcsolatot a külügyminisztérium, aki a Gázai övezet déli részén tartózkodik.
  • Az izraeli hadsereg szerint még 199 Izraelből elhurcolt embert tart túszként fogva a Hamász.
  • Joe Biden szerint nagy hiba lenne, ha Izrael elfoglalná Gázát. Az amerikai elnök tervei között szerepel egy izraeli látogatást, de ezt még hivatalosan nem erősítették meg.
  • A gázai kórházak üzemanyag-tartaléka kevesebb mint 24 órára elegendő.

Videóüzenetben beszélt az október 7-i terrortámadásban a határ gázai oldalára hurcolt túszokról a Hamász katonai szóvivője, Abu Obeida. A terrorista állította, hogy „gyakorlati és biztonsági okokból kifolyólag” nem tartják nyilván a foglyokat, de nagyjából 200-250 túsz lehet Gáza területén, ebből 50 a Hamásszal szövetséges frakciók ellenőrzése alatt. Az izraeli hadsereg hétfői bejelentése alapján 199 túszról tud, akiket a Gázai övezetben tartanak fogva.

Obeida állította, hogy a külföldi foglyok „a vendégeik”, akiket igyekeznek megóvni, és „amint arra van lehetőség”, készek el is engedni. A terrorista üzenetében nem utalt arra, hogy az egyes országok állampolgárai különböző elbánásban részesülnének, pedig a Hamász kezében legalább 20 amerikai állampolgár van, márpedig a terrorszervezetnek az Egyesült Államok is az ellensége.

A korábbi izraeli–palesztin konfliktusokkal ellentétben rengeteg izraeli és külföldi túsz került a Hamász kezébe, akik komoly zsarolási alapot képeznek. Az izraeli kormányzatra ugyanis komoly belső nyomás nehezedik annak érdekében, hogy tekintse első számú feladatának a főleg civilekből álló foglyok kiszabadítását, és ne áldozza fel őket a Gáza elleni légicsapásokban vagy a küszöbön álló szárazföldi hadműveletekben. A Hamász korábban persze már be is jelentette, hogy 20 túsz vesztette életét az izraeli légicsapásokban.

(Times of Israel)

Magas rangú tisztek is vannak az elhurcolt izraeliek között, közölte Hálid Mesál, a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista szervezet volt vezetője. Mint mondta, az izraeli védelmi erők gázai hadosztályának tisztjeiről van szó. Mesál, aki jelenleg a Hamász szórványügyekért felelős irodáját vezeti, elmondta, hogy a szervezet minden erőfeszítést megtesz, hogy a túszokat nyomásgyakorlási eszközként felhasználja az izraeli börtönökben raboskodó hatezer palesztin fogoly szabadon engedése érdekében. (MTI)

A Hamász fegyveres szárnya, az al-Kasszám Brigádok korábban azt állította, hogy rakétákkal vették célba Jeruzsálemet és Tel-Avivot.

A Sin Bet belbiztonsági szolgálat vezetője vállalta a felelősséget az október 7-i hírszerzési kudarcért, vagyis azért, mert nem figyelmeztették az embereket a Hamász támadására. Ronen Bar nyilatkozata szerint „bár végrehajtottak egy sor intézkedést, mégsem tettek meg mindent azért, hogy a veszélyre felhívják a figyelmet. A felelősség ezért engem terhel”. Hozzátette, lesz elég idő a vizsgálatokra, de „most még harcolunk”.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is arról beszélt korábban, hogy mindenre kiterjedő vizsgálatot indítanak, hogy kiderítsék, milyen mulasztások vezettek a tíz nappal ezelőtti „katasztrófáig”. (BBC)

Izraeli katonák lelőttek egy 19 éves palesztint egy ellenőrzőpontnál, a ciszjordániai Dzsenín határában, közölte a palesztin egészségügyi minisztérium. A férfit fejbe és mellkason lőtték. A tájékoztatásból nem derül ki, hogy mi volt az összetűzés előzménye. (Guardian)

Közegészségügyi válság lehet Gázában a vízhiány miatt az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint. Azt írták, hogy harmincöt kórházban több mint 3500 beteg élete van közvetlen veszélyben, mert nem jutnak megfelelő ellátáshoz. Ezért a humanitárius segélyek azonnali eljuttatását sürgették.

Ivóvízért sorban álló emberek a Gázai övezet déli részén – Fotó: Mohammed Salem / Reuters
Ivóvízért sorban álló emberek a Gázai övezet déli részén – Fotó: Mohammed Salem / Reuters

Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) vezetője korábban arról beszélt, hogy az utóbbi nyolc napban a városba egy csepp víz, egy szem gabona, vagy egy liter üzemanyag sem juthatott be. Szerinte egy eddig soha nem tapasztalt humanitárius katasztrófa zajlik a világ szeme előtt. (Guardian)

A határ egyiptomi oldalán felkészültek a gázai menekültek ellátására. Kérdés, mikor engedik át őket, és hányan akarnak majd átmenni.

Fotó: Stringer / Reuters
Fotó: Stringer / Reuters

„Az Európai Unió fokozza a palesztin népnek nyújtott sürgősségi támogatását, melynek keretében humanitárius légihidat létesít Gáza megsegítésére” – jelentette be az Európai Bizottság. Ez több, Egyiptomba tartó repülőjáratból áll majd, életmentő felszerelésekből szállítanak utánpótlást a gázai humanitárius szervezeteknek. Az első két légijárat még a héten indul, és lakhatást biztosító felszereléseket, gyógyszereket, higiéniai eszközöket és más humanitárius rakományt szállítanak. (MTI)

Légicsapást hajtottak végre a Gázai övezet és Egyiptom közötti rafahi határátkelő környékén, jelentette a BBC gázai tudósítója. Az átkelő gázai oldalán lévő épület és az út is megsérült.

Hétfőn is komoly tömeg gyűlt össze a határátkelőnél, miután elterjedtek azok a hírek, hogy egy rövid időre esetleg tűzszünet mellett megnyithatják, de ezt aztán a BBC szerint Izrael és a Hamász is tagadta. Az sem tisztázódott, ki kelhet át a határon a Gázai övezet felől, egyelőre úgy tűnik, erre csak a brit, amerikai, esetleg más külföldi útlevéllel rendelkezőknek lesz lehetőségük. Reggel azonban a tervekkel ellentétben előttük sem nyílt meg a határ. (BBC)

A Hamász fegyveres szárnya, az al-Kasszám Brigádok azt állítja, hogy rakétákkal vették célba Jeruzsálemet és Tel-Avivot. Közleményükben úgy fogalmaztak, hogy legutóbbi támadásaikkal arra válaszoltak, hogy „Izrael civileket vett célba”. Mindkét városban óvóhelyekre menekültek az emberek. A rakétázás nem sokkal azután történt, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter elhagyta Tel-Avivot. Az izraeli hadsereg egyelőre nem kommentálta a Hamász bejelentését. (Guardian)

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Tel Avivban megismételte, hogy Izrael mindig számíthat az Egyesült Államok támogatására. Ezt Yoav Gallant izraeli védelmi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján mondta. Gallant arra figyelmeztetett, hogy „ez egy hosszú háború lesz”. „Nagy árat fogunk fizetni, de győzni fogunk Izraelért, a zsidó népért és azokért az értékekért, amelyekben mindkét ország hisz” – tette hozzá az izraeli miniszter.

Yoav Gallant és Antony Blinken – Fotó: Jacquelyn Martin / AP / Reuters
Yoav Gallant és Antony Blinken – Fotó: Jacquelyn Martin / AP / Reuters

Sajtóhírek szerint Blinken az izraeli kormány háborús kabinetjével is tárgyal a nap folyamán. (CNN)

Továbbra is lehetetlen elhagyni a Gázai övezetet, miután a területről a Hamász fegyveresei által október 7-én Izrael ellen indított terrortámadás nyomán az átkelőket lezárták. Azonban nemcsak Izrael felé nem lehet átjutni, hanem Egyiptom felé sem a déli Rafahnál, az egyetlen határátkelőnél, amelyet nem közvetlenül Izrael ellenőriz. Ezt Egyiptom a múlt hét elején zárta le, azóta csak ellentmondásos hírek jelentek meg arról, hogy mikor nyílhat meg részlegesen. Cikkünk a témában>>>

Pénteken töltötte be huszonkettedik születésnapját az amerikai Omer Neutra, akit október 7-én ejtettek foglyul a Hamász terroristái, erről számoltak be az izraeli hadseregben szolgáló fiatalember szülei. A férfi a New York-i Long Islandről származik. Bő egy hónappal a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után született. Édesanyja, Orna Neutra azt mondta róla, hogy csodálatos ember, „egy nagyon komoly srác, akinek van egy bolondos oldala is”. (CNN)

Fotó: Midway Jewish Center / CNN
Fotó: Midway Jewish Center / CNN

A TikTok több mint ötszázezer videót és nyolcezer élő közvetítést távolított el platformjáról a izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban, közölte a cég. Mint írták, a TikTok komoly összeget szánt arra, hogy megnövelje az arabul és héberül tudó tartalmi moderátorainak számát, és továbbfejlesztette a nem kívánt tartalmakat automatikusan kiszűrő programját is.

Augusztus végén léptek életbe azok az uniós előírások, amelyek a legnagyobb közösségi oldalakra rónak szigorúbb kötelezettségeket. A cégek jó része az utóbbi időben folyamatosan vezette be a változtatásokat, hogy megfeleljen a felhasználók védelmét ígérő szabályoknak, de nem mindenki ebbe az irányba halad, és van, aki szerint az EU csak az Egyesült Államok techcégeivel akar kiszúrni. (MTI)

Az Egyesült Királyság támogatja Izrael önvédelemhez való jogát, de Rishi Sunak felhívta arra a figyelmet, hogy ennek a nemzetközi emberi jogokkal összhangban kell lennie. A brit miniszterelnök „barátként felszólította Izraelt, hogy minden lehetséges óvintézkedést tegyen meg a civilek sértetlensége érdekében”.

Sunak kitért az országban élő zsidó közösség helyzetére is. „Most és mindörökké mellettetek állunk”, mondta, de nem feledkezett meg muszlim honfitársairól sem, akiket „elborzaszt a Hamász tevékenysége, és akiknek az aggodalmait ugyanolyan figyelemmel kell meghallgatni”. (BBC)

Hat brit állampolgár halt meg Izraelben, tízen pedig eltűntek, de félő, hogy közülük többen már nincsenek életben, mondta Rishi Sunak brit miniszterelnök a londoni parlamentben. A kormányfő pogromnak nevezte a Hamász október 7-i támadását (Guardian)

Öt közel-keleti vezetőt hív fel hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, mások mellett Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és Mahmúd Abbász palesztin elnököt is. „Ma, mondhatni, »erős startot« vettünk” – mondta Jurij Usakov, az orosz államfő tanácsadója. Putyin már beszélt Bassár el-Aszad szíriai és Ebrahim Raiszi iráni elnökkel, a továbbiakban pedig Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi államfőt, Mahmúd Abbász palesztin vezetőt és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt fogja felhívni. (MTI)

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Hamász elleni egységes harcra szólította fel a világot. Szerinte ugyanolyan összefogásra van szükség most is, mint amikor legyőzték a nácikat és az Iszlám Államot. Azt mondta, hogy a Hamász a nácizmus új változatát képviseli. „Most már világszerte sokan megértik, hogy kivel áll szemben Izrael” – tette hozzá Netanjahu.

Arra is kitért, hogy mindenre kiterjedő vizsgálatot indítanak, hogy kiderítsék, milyen mulasztások vezettek a tíz nappal ezelőtti „katasztrófáig”. „Győzni fogunk, mert a puszta létünkről van szó ebben a sötét erőktől sújtott térségben. A Hamász része Irán és a Hezbollah gonosz tengelyének. Az a céljuk, hogy a Közel-Keletet a totális káoszba taszítsák” – mondta Netanjahu a knesszetben, Izrael törvényhozó testületében. (Guardian)

A palesztin polgári védelem adatai szerint legalább ezren lehetnek az izraeli légicsapásokban megsemmisült épületek romjai alatt. Korábban a Hamász iszlamista terrorszervezet is hasonló adatról számolt be. A Gázai övezetben 2750-en haltak meg, és kilencezren sérültek meg október 7. óta. (BBC)

Műholdfelvétel a Gázai övezet északi részén fekvő Beit Hanoun településről – Fotó: Planet Labs Pbc / Reuters
Műholdfelvétel a Gázai övezet északi részén fekvő Beit Hanoun településről – Fotó: Planet Labs Pbc / Reuters

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Jeruzsálemben tárgyal Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Részletek egyelőre nem szivárogtak ki a találkozóról.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter érkezik Tel-Avivba 2023. október 16-án – Fotó: Pool / The Associated Press / Reuters
Antony Blinken amerikai külügyminiszter érkezik Tel-Avivba 2023. október 16-án – Fotó: Pool / The Associated Press / Reuters

Az előző alkalom után Blinken közös sajtótájékoztatót tartott Netanjahuval, és többek között arról beszélt: amíg az Amerikai Egyesült Államok létezni fog, ott fog állni Izrael mellett, és üdvözölte az izraeli egységkormány megalakulását. Ugyanakkor hangsúlyozta a civil palesztin életek megóvásának fontosságát is, szerinte az izraelieknek más mércét kell alkalmazniuk, nem kezelhetik ugyanúgy a palesztinokat, mint ahogy a Hamász kezeli a zsidókat. (CNN)

A Tengerek Rapszódiája (Rhapsody of the Seas) elnevezésű hajó kifutott a tengerre, ahol 10-12 órányi út után Ciprusra, Limasszolba visz több száz amerikait Izraelből.

Ciprusról már mindenkinek egyénileg kell megtervezni az útját.

Fotó: Aris Messinis / AFP
Fotó: Aris Messinis / AFP

Az Egyesült Államok izraeli nagykövetsége vasárnap este jelentette be, hogy hajóval ki tudnak juttatni amerikaiakat az országból.

Helyi idő szerint reggeltől lehetett felszállni, de a wifivel és élelmiszerrel ellátott Tengerek Rapszódiája csak most futott ki.

  • Az egyik legfontosabb esemény a rafahi átkelő megnyitása, pontosabban annak a hiánya volt. Különböző sajtóértesülések szerint elterjedt, hogy reggeltől pár órán át a külföldi és kettős állampolgárok elhagyhajták a Gázai övezetet Egyiptom felé, Egyiptom felől pedig segélyszállítmányok érkezhetnek. Az átkelőt a poszt megírásáig nem nyitották ki, az ehhez szükséges tűzszünetet sem vezették be.
  • A Külgazdasági és Külügyminisztérium tizenöt magyarról tud, akik a Gázai övezetben tartózkodnak, ők jól vannak, de sokszor kell mozogniuk a helyzet miatt.
  • Izrael több települést is evakuált a libanoni határ két kilométeres közeléből.
  • Joe Biden amerikai elnök szerint nagy hiba lenne Izraeltől, ha szeretné elfoglalni a Gázai övezetet. Antony Blinken külügyminiszter jelenleg Izraellel és Törökországgal tárgyal, a tervek szerint Biden is valamikor az országba repülhet, de egyelőre még nincsen hivatalosan bejelentett útiterve. Olaf Scholz kedden érkezik meg.
  • Az izraeli hadsereg szerint még 199 túszt tartanak fogva a Hamász tagjai, ezek egy részéről tudják az izraeliek, hogy merre lehetnek.

A BBC úgy tudja, hogy a rafahi átkelőt még mindig nem sikerült megnyitni a segélyszállítmányok előtt, de nagyjából 150 ezer liter üzemanyagot sikerült átjuttattni, hogy a gázai szennyvíztelepeket és vízellátást biztosítsa. Reggeli információk szerint a gázai kórházak nem fogják kibírni üzemanyag nélkül a következő 24 órát.

Nem tud magyar áldozatról a Külügyminisztérium, sem a minisztériumhoz, sem az izraeli nagykövetséghez nem érkezett olyan információ, ami szerint a Hamász október 7-i támadásának lett volna magyar áldozata – erősítette meg Paczolay Máté külügyi szóvivő a Telexnek.

Először egy hibás adatokat felhasználó infografika, majd a Wall Street Journal vasárnapi cikke alapján terjedt el, hogy magyar áldozata is lehet a támadásnak.

Pierbattista Pizzaballa jeruzsálemi pátriárka irodája nem tudta elérni a Hamászt, ezért Olaszországban jelentette ki, hogy készen áll a túszok helyét átvenni, ha ez azt jelenti, hogy emiatt „hazatérnek a gyerekek”.

Fotó: Tiziana Fabi / AFP
Fotó: Tiziana Fabi / AFP

A Hamász a legfrissebb statisztikák szerint 199 izraeli és külföldi túszt tart még fogva a Gázai övezetben.

Pizzaballa elmondta, hogy eltökélt, és teljesen készen áll arra, hogy részt vegyen a fogolycserében. A pátriárka szerint nagyjából ezer keresztény húzta meg magát az egyház épületeiben a Gázai övezet északi részén az izraeli légitámadások miatt.

(Sky)

Közel ezer kettős és külföldi állampolgár várakozik már a rafahi határátkelőnél, ahol az egyiptomi oldalon sorakoznak a segélyszállítmányok, amiket a Gázai övezetben használnának fel.

Egyiptom szándékai szerint egy tábori kórházat is felhúzna a határátkelőnél.

A BBC szerint a hatóságok el akarják kerülni, hogy nagy tömegben induljanak meg a gázai menekültek, mert akkor az ideiglenes átkelésből állandó lehet, a Gázai övezet pedig elnéptelenedne.

Szameh Szukri egyiptomi külügyminiszter szerint az izraeli kormány jóváhagyására vár az átkelő megnyitása, írja a Sky.

A rafahi átkelőt értesülések szerint hétfőn reggel nyitották volna meg, egy ideiglenes tűzszünettel megsegítve, de ezt később Izrael és a Hamász is cáfolta.

Malajziának nem tetszik, hogy a nyugati országok nyomást gyakorolnak a nemzetközi közösségre az Izraelt megtámadó Hamász palesztin iszlamista szervezet elítélése érdekében – jelentette be hétfőn Anwar Ibrahim malajziai miniszterelnök.

Anwar a Kuala Lumpur-i parlamentben azt mondta, hogy a nyugati, illetve az európai országok képviselői malajziai partnereikkel találkozva többször is arra kérték kormányát, hogy ítélje el a Hamászt, bár a Reuters nem részletezte, hogy milyen országokról van szó.

„Nekünk már Izrael elleni támadása előtt kapcsolataink voltak a Hamásszal, és ez ezután is így lesz. Nem fogadjuk el ezt a nyomásgyakorlást, minthogy a Hamász is választásokon került hatalomra a Gázai övezetben”

– mondta.

Fotó: Bryan R. Smith / AFP
Fotó: Bryan R. Smith / AFP

A zömmel muszlimok lakta Malajza már hosszú idők óta hangos támogatója a palesztinok ügyének, és mindig a kétállami megoldást szorgalmazta az izraeli–palesztin konfliktusban. Malajziának nincs diplomáciai kapcsolata Izraellel.

A Hamász legfelsőbb vezetői gyakran látogatnak Malajziába, és találkoznak az ország mindenkori miniszterelnökével. Najib Razak korábbi kormányfő 2013-ban elutasította Izrael blokádját a Gázai övezet ellen, és a Hamász meghívására ellátogatott az övezetbe.

(MTI)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium napi szintű kapcsolatban van a Gázai övezetben tartózkodó tizenöt állampolgárral – írja a minisztérium a Telexhez eljuttatott közleményében.

A minisztérium szerint a magyar állampolgárok épségben vannak, „de a biztonsági körülmények miatt többször is tartózkodási helyet kellett változtatniuk az elmúlt napokban.”

A közlemény szerint a térségbeli magyar nagykövetségek folyamatosan vizsgálják a lehetőségeket az evakuálásra.

Szombaton tudta meg diplomáciai forrásokból az ATV, hogy több magyar is tartózkodik a Gázai övezetben, de nem Gázavárosban, hanem az övezet déli részén.

Sok Libanonban élő fő félelme az, hogy hamarosan ők lehetnek az izraeli konfliktus második frontvonala, írja a Politico. Míg a legtöbb szem a Hamász elleni várható szárazföldi támadásra irányul, az izraeli erők egy 4 kilométer széles, zárt katonai övezetet is kihirdettek Libanon déli határán. Itt korábban összecsapások voltak az izraeliek és a libanoni Hezbollah fegyveres szervezet között.

Egy Hezbollahhoz közel álló személy szerint a Golán-fennsík – az Izrael által megszállt szíriai terület Libanontól délkeletre – különösen veszélyes kitörési ponttá formálódik, a Hezbollah állítólag az elmúlt napokban elit egységeket költöztetett oda.

Irán regionális diplomáciájának változása fokozza a feszültséget amiatt, hogy az ország bele akarja sodorni a háborúba a Hezbollahot is. Hosszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter szombaton arra figyelmeztetett, hogy ha Izrael nem állítja le gázai hadjáratát, a Hezbollah, az irániak által szervezett „ellenállási tengely” kulcsszereplője „felkészülten vár”.

A Hamász közleménye szerint Amir-Abdollahian és a terrorszervezet politikai vezetője, Iszmail Hanije megegyezett Katarban „az együttműködés folytatásáról”.

Mark Regev, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök tanácsadója a brit Spectator TV-nek azt mondta, országa készen áll a Hezbollahra, amelyet a Hamász ikertestvérének nevezett. „A Hezbollah megpróbálhatja eszkalálni a helyzetet, így az üzenetem egyértelmű: szombat délelőtt meglepett minket a Hamasz, északról már nem fog minket több meglepetés érni. Készen állunk. Nem akarunk háborút északon, de ha ránk kényszerítik, akkor készen állunk, és északon is győzünk.”

(Politico)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!