Kenyéren és vízen él a börtönben Bankman-Fried, az FTX kriptotőzsde volt vezetője – állítja ügyvédje

2023. augusztus 23. – 16:35

Másolás

Vágólapra másolva

Nehezen tud felkészülni a csalási perére, mert a börtönben nem kap megfelelő ételt Sam Bankman-Fried az FTX kriptotőzsde alapítója és volt vezetője – állítja a férfi ügyvédje, írja a BBC.

Bankman-Friedet december 13-án tartóztatták le, majd 23-án rekordösszegű, 90 milliárd forintnyi óvadék ellenében házi őrizetbe engedték. A milliárdost mindenféle pénzügyi csalással vádolják, de ártatlannak vallja magát. Az üzletember óvadékát augusztus 11-én visszavonták, így börtönbe kellett vonulnia.

Bankman-Fried ügyvédje szerint védence azóta kenyéren és vízen él a börtönben. Az FTX alapítója vegán étrendet kért, de azt nem kapta meg. Ráadásul nem csak ez a probléma, ügyvédje szerint Bankman-Fried nem kapta meg az ADHD-ra kapott gyógyszerét sem, és a depresszióra szedett gyógyszere is fogyóban van. A bíró azt ígérte, kezdeményezni fogja, hogy Bankman-Fried gyógyszereihez hozzáférhessen, és szinte biztos benne, hogy a börtönben vegetáriánus ételeket is kínálnak a raboknak, azonban azt nem tudta megmondani, hogy vegán ételeket kaphatnak-e a fogvatartottak.

A történet előzménye, hogy Bankman-Fried és néhány üzlettársa 2017-ben Alameda Research néven kriptokereskedő céget hozott létre, és egy elég szerencsés üzleti stratégiával hamar gazdagok lettek. 2019-ben aztán még nagyobb üzletet indítottak el, amikor megalapították a biztonságosnak ígért FTX kriptotőzsdét.

Az FTX nagyon sikeres marketinggel és Sam Bankman-Fried nagyon megnyerő személyiségével hihetetlenül gyorsan gigantikus befektetéseket szerzett, több tízmilliárd dollárt tároltak rajta. Csakhogy végig volt egy trükk a történetben: az, hogy az FTX a rábízott vagyont nem dollárban, hanem egy olyan, értékesnek nevezett tokenben tárolta, amelyet másik cége, az Alameda bocsátott ki.

A lufi akkor durrant ki, amikor az egyik legnagyobb befektető, a Binance bejelentette, hogy eladja az összes FTX-es kriptóját. A döntés hatására az FTX-től két nap alatt hétmilliárd dollárnyi kriptovalutát menekítettek ki, amire a tőzsde fizetésképtelen lett, és saját maga ellen csődeljárást kezdeményezett.

Arra viszont továbbra sincs ötlet, hogyan lehetne visszaszerezni annak a több mint egymillió embernek a pénzét, akiknek befektetései az összeomlott FTX-ben maradtak. Az egész ügyről ebben a cikkben írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!