Az oroszok hiperszonikus rakétával lőtték Kijevet és Zaporizzsját, Belaruszból is indulhattak rakéták

2023. augusztus 5. – 10:34

frissítve

Az oroszok hiperszonikus rakétával lőtték Kijevet és Zaporizzsját, Belaruszból is indulhattak rakéták
Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az Olenegorszkij Gornyak hadihajó után szombaton egy orosz tanker ellen hajtott végre sikeres tengeri dróntámadást Ukrajna.
  • A támadás után az ukrán tengerészeti hatóságok fenyegetést adtak ki: augusztus 23-tól mind a fekete-tengeri orosz kikötőket, mind az azokhoz vezető tengeri útvonalakat „háborús kockázati területeknek” minősítik.
  • Negyven ország részvételével megkezdődött a szaúdi békecsúcs, Oroszország viszont nincs a tárgyaló felek között, miután kizárták onnan. Egyelőre azt keresik a nemzetközi résztvevők, hogy milyen módon zárhatnák le az orosz-ukrán háborút.
  • Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete pénteken közölte, hogy nem talált robbanóanyagot az orosz kézben lévő dél-ukrajnai Zaporizzsja atomerőmű területén.
  • Oroszország szombaton rakétatámadást indított több város, köztük Kijev ellen is. Az ukránok szerint a hiperszonikus rakétákkal is végzett támadás egy része Belaruszból indulhatott.

Oroszország meg fogja bosszulni, hogy Ukrajna megtámadott egy civil tartályhajót – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője, közölte az MTI.

Ukrajna szombatra virradóra a Fekete-tengeren, a Krím közelében tengeri drónnal támadta meg a SIG nevű orosz tartályhajót, amelynek a motortere a jobb oldalon, a vízszint közelében léket kapott, de nem süllyedt el.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett közigazgatási vezetője azt mondta, hogy a hajó a Szíriában harcoló orosz erők számára szállított üzemanyagot. Rogov szerint a támadás miatt kitört ablakok szilánkjai megsebesítették a legénység több tagját.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a támadásra reagálva közölte: meg fogják bosszulni, hogy Ukrajna civil tartályhajót támadott meg. Ezzel a „terrorista cselekménnyel” az ukránok veszélyeztették a legénység életét, és kockáztatták, hogy környezeti katasztrófa történjen.

„A kijevi rezsim új terrorista módszereket alkalmaz, és ezért nem ítéli el egyetlen nyugati ország vagy nemzetközi szervezet sem. Nem igazolhatók az ilyen barbár tettek, de nem is maradnak válasz nélkül, kitervelőiket és végrehajtóikat elkerülhetetlenül meg fogjuk büntetni”

– írta közleményében Zaharova.

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök nem sokkal korábban azzal fenyegetőzött, hogy a hajók elleni ukrán támadások megtorlásául Oroszország még többet fogja támadni az ukrán kikötőket, sőt, „ökológiai katasztrófát fog okozni” Ukrajnának.

Robbanások zaja hallatszik Ukrajna-szerte, légiriadók vannak az egész országban, egyes források szerint Oroszország pedig rakétákat lő ki Belaruszból – írja a Sky News.

Szombaton Kijevből és Zaporizzsjából is légiriadót és robbanásokat jelentettek, de Ukrajna más területeit is éri folyamatos támadás helyszíni beszámolók szerint. Ukrán állami források azt valószínűsítik, hogy Oroszország ballisztikus, illetve hiperszonikus Kh-47M2 Kinzsal rakétákat lőtt ki a városokra – egyes jelentések pedig arra utalnak, hogy a rakéták egy része Belaruszból indulhatott.

„Jelenleg a rakétatámadás Kijev, Vinnicja, Zsitomir és Cserkaszi régióknál van. De a riasztás Ukrajna egész területére érvényben van” – közölte Julija Mendel, Zelenszkij ukrán elnök szóvivője a Twitteren.

Július nyolcadikán jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy a mariupoli Azovsztal üzemet védő parancsnokok hazatérhetnek Ukrajnába. Mariupolt hosszú és véres ostrom után tavaly májusban foglalta el Oroszország, a gyár védői pedig hadifogságba kerültek. Tavaly szeptemberben fogolycsere keretében elengedték az Azov ezred vezetőit. Moszkva emiatt kifejezetten dühös volt, mert Törökország területén kellett volna maradniuk a háború végéig. Denisz Prokopenko parancsnok a Guardian híre szerint már állítólag ismét ott van a frontvonalban. A brigád Twitter oldala is alátámasztja, hogy újra harcolnak.

Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete pénteken közölte, hogy nem talált robbanóanyagot az orosz kézben lévő dél-ukrajnai Zaporizzzsja atomerőmű területén, amelyhez egy hónappal korábban hozzáférést kért.

Július 4-én az ukrán hírszerzés állította, hogy Oroszország robbanóanyagra emlékeztető tárgyakat helyezett el az atomerőmű két reaktorépületének tetején. Ezt az oroszok teljes képtelenségnek neveztek, azt állították, hogy Ukrajna lekapcsolta a zaporizzsjai atomerőművet ellátó távvezetéket, és azt is részletesen taglalták, hogy szerintük valójában az ukránok akarnak atomkatasztrófát előidézni precíziós rakétákkal, drónokkal és piszkos bombákkal.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, amely többször is figyelmeztetett arra, hogy a közeli katonai összecsapások potenciálisan nukleáris katasztrófát okozhatnak, másnap közölte, hogy elengedhetetlen a két blokk tetejéhez és a turbinacsarnokok egy részéhez való hozzáférés. A következő hetekben frissítéseket adott ki, hogy ezeken a területeken nem találtak robbanóanyagra utaló jeleket, kivéve a kerületen kívüli aknákat, amelyek úgy tűnik, nem jelentenek veszélyt az erőmű biztonságára.

A zaporizzsjai atomerőmű körüli dolgokról itt írtunk részletesen.

Az ukrán tengerészeti hatóságok figyelmeztetése szerint mind a fekete-tengeri orosz kikötők, mind az azokhoz vezető tengeri útvonalak „háborús kockázati területeknek” minősülnek majd augusztus 23-tól. Az ukrán erők ezzel két hetet akarnak adni az oroszokkal üzletelő kereskedőhajóknak, hogy elhagyják a Fekete-tengert. Minderről a Wall Street Journal vezető külügyi tudósítója írt ukrán források alapján.

Ukrajna az elmúlt két napban két sikeres tengeri dróntámadást is végrehajtott orosz hajók ellen – pénteken az Olenegorszkij Gornyak hadihajót érte találat, szombaton pedig egy orosz tankert támadtak a Krím közelében. A hadihajót ért támadás a brit hírszerzés szerint meglehetősen sikeres volt, a hajó súlyos károkat szenvedett, ezzel az ukrán erők a Moszkva cirkáló tavaly áprilisi elsüllyesztése óta a legsúlyosabb csapást mérték Oroszország fekete-tengeri flottájára.

via Guardian

Oroszország távolmaradása mellett, csaknem negyven ország képviselőinek részvételével tárgyalások kezdődtek Szaúd-Arábiában az orosz–ukrán háború békés lezárásának lehetséges módjáról, írja a Guardian.

A tanácskozásokkal kapcsolatban pénteken, késő este Telegram-bejegyzést közölt Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője, a dzsiddai tárgyalások főmegbízottja. A posztban azt írta, hogy a megbeszélések nehezek lesznek, de az igazság az ukránok oldalán áll.

A tárgyalásról kizárták a másfél éve tartó háborút kirobbantó Oroszországot, ugyanakkor a Kreml úgy nyilatkozott, hogy rajta tartja a szemét az eseményeken. Kína az eurázsiai ügyekért felelős különmegbízottját, Li Huit küldte Szaúd-Arábiába. Ezzel kapcsolatban Li úgy nyilatkozott, hogy fontos, hogy a résztvevők a nézeteltéréseik ellenére osztozzanak elveikben.

Ukrán, orosz és nemzetközi tisztségviselők szerint nem valószínű, hogy a közeljövőben közvetlen béketárgyalások kezdődnének a háborúban álló felek közt, hiszen a harcok jelenleg is tartanak, Kijev pedig – nyugati segítséggel – két hónapja indított ellentámadást.

Az orosz csapatoknak szállított üzemanyagot a Kercsi-szorosban megtámadott tartályhajó, nyilatkozta az ukrán biztonsági szolgálat, az SBU egyik tisztviselője az AFP-nek a Guardian szerint, egyúttal elismerte, hogy Ukrajna hajtotta végre a sikeres támadást.

A nyilatkozó tisztviselő Oroszország egyik legnagyobb olajszállító tartályhajójaként jellemezte a most megtámadott tankert. Mint hozzátette, jól fel volt töltve üzemanyaggal, így messziről is látható volt a robbanás.

Az orosz hatóságok szerint az SIG nevű tartályhajót helyi idő szerint pénteken, a késő esti órákban, a Kercsi-szorostól délre találta el egy katonai drón, amelyen akár 450 kilogramm robbanóanyag lehetett. Az olaj- és vegyianyag-szállító hajót az Egyesült Államok szankciói is sújtják, mert korábban repülőgép-üzemanyagot szállított a Bassár el-Aszad elnököt támogató szíriai orosz erőknek is.

A brit hadügyminisztérium napi jelentésében részletesen foglalkozik az Olenegorszkij Gornyak hadihajót ért ukrán tengeridrón-csapás következményeivel. Mint írják, a 3600 tonna tömegű, 113 méter hosszú hadihajót ért találat a legsúlyosabb csapás Oroszország fekete-tengeri flottájára a Moszkva cirkáló tavaly áprilisi elsüllyesztése óta.

Az Olenegorszkij Gornyakot ért dróntámadást követően nyilvánosságra került felvételeken látható, hogy a mozgásképtelen, ezért vontatóhajók segítségére szoruló hadihajó 30-40 fokkal balra dőlt. A látottakból a brit hadügy arra következtetett, hogy a hajótest számos vízzáró rekesze megtelt, tehát a legénység kármentő lépései nem voltak hatékonyak.

A Kercsi-szoros közelében tartózkodó orosz felségjelzésű tankert ért tengeridrón-csapás péntek éjjel, a BBC közlése szerint. Az esetről készült felvételen jól látható, amint az Ukrán hadsereg által is használt, nagy sebességgel mozgó, jelentős rombolóerejű hadieszköz megközelíti a hajót, majd a felvétel megszakad az ütközés pillanatában.

A tartályhajó gépterme megrongálódott, de később orosz tisztviselők az esetről azt mondták, hogy a támadásnak nem voltak sérültjei a fedélzeten tartózkodó 11 fős legénység tagjai közül. A hajóhoz jelenleg két vontatóhajó közelít, hogy megkezdjék a mentését, és orosz állami források szerint a robbanások a vízvonal közelében ütöttek lyukakat a hajótesten.

Ukrajna nyilvánosan nem kommentálta a történteket, de a brit napilap ukrán biztonsági szolgálattól származó információi szerint a támadást az ukrán hadsereg a SBU-val, vagyis az ukrán biztonsági szolgálattal közösen hajtotta végre és ezúttal is olyan, több mint 400 kilogramm robbanóanyaggal megrakott úszó drónt használtak, mint néhány napja, amikor a szintén a Fekete-tengeren tartózkodó Olenegorszkij Gornyak hadihajót támadták meg és tették harcképtelenné.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja régió oroszok által kinevezett tisztviselője ellentétes állítást fogalmazott meg a támadás következményeiről, amikor Telegram-csatornáján azt írta, hogy a hajó legénységének több tagja megsérült a fedélzeti ablakok kitörése miatt. Mint hozzátette, a Krím-félszigetről is látható volt a hajón történt robbanás. Az autópálya-információs szerint a Kercsi híd forgalmát körülbelül három órára leállították a támadás miatt, majd a forgalom szombat hajnalban újraindult.

  • Az orosz védelmi miniszter meglátogatta az orosz csapatokat a fronton.
  • Az oroszok támadást hajtottak végre alig 200 méterre a román határtól, állítja a brit hírszerzés.
  • Az ukránok tengeri drónokkal támadták az oroszok novorosszijszki haditengerészeti támaszpontját.
  • Megerősítette egy ukrán tisztviselő, csapást mértek egy orosz haditengerészeti támaszpontra.
  • Litvánia több mint ezer orosz és belarusz tartózkodási engedélyét vonta vissza.
  • Akár 5 év börtönt is kaphatnak a katonai szolgálat alól kibújó oroszok.
  • Újabb 19 évet kapott a 9 éves börtönbüntetését töltő Alekszej Navalnij.
  • Kijev szerint magukat ukránoknak álcázó Wagner-zsoldosok fognak megtámadni egy olajfinomítót Belaruszban.
  • „Barátságtalan” országbeli külföldiektől elvehetik a részesedésüket egyes orosz cégekben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!