Tárgyalások Szaúd-Arábiában: negyven ország képviselői keresik a béke lehetőségét

2023. augusztus 5. – 13:57

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország távolmaradása mellett, csaknem negyven ország képviselőinek részvételével tárgyalások kezdődtek Szaúd-Arábiában az orosz–ukrán háború békés lezárásának lehetséges módjáról, írja a Guardian.

A tanácskozásokkal kapcsolatban pénteken, késő este Telegram-bejegyzést közölt Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője, a dzsiddai tárgyalások főmegbízottja. A posztban azt írta, hogy a megbeszélések nehezek lesznek, de az igazság az ukránok oldalán áll.

A tárgyalásról kizárták a másfél éve tartó háborút kirobbantó Oroszországot, ugyanakkor a Kreml úgy nyilatkozott, hogy rajta tartja a szemét az eseményeken. Kína az eurázsiai ügyekért felelős különmegbízottját, Li Huit küldte Szaúd-Arábiába. Ezzel kapcsolatban Li úgy nyilatkozott, hogy fontos, hogy a résztvevők a nézeteltéréseik ellenére osztozzanak elveikben.

Ukrán, orosz és nemzetközi tisztségviselők szerint nem valószínű, hogy a közeljövőben közvetlen béketárgyalások kezdődnének a háborúban álló felek közt, hiszen a harcok jelenleg is tartanak, Kijev pedig – nyugati segítséggel – két hónapja indított ellentámadást.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!