Törökország felajánlotta segítségét a mariupoli védők evakuálásához

2022. május 14. – 17:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Felajánlotta Törökország, hogy tengeri úton kihozná az orosz erők által elfoglalt Mariupol utolsó védőit – írta a Guardian. A török kormány szóvivője, és Recep Tayyip Erdogan elnök legfőbb külügyi tanácsadója szerint Ankara ezt már két hete javasolta Zelenszkijnek és a lehetőség most is az asztalon van.

Az Azovsztal acélművek az ukrán védők utolsó bástyája Mariupolban, de folyamatosan támadják az oroszok – Fotó: Stringer / AFP
Az Azovsztal acélművek az ukrán védők utolsó bástyája Mariupolban, de folyamatosan támadják az oroszok – Fotó: Stringer / AFP

Ibrahim Kalin szerint Mariupolból Bergyanszkig szárazföldön szállítanák a sérült katonákat és civileket, majd ott felvenné őket egy török hajó, amely Isztambulba szállítaná őket. „Ha ezt így a tervet meglehet valósítani, örömmel veszünk részt benne” – mondta Kalin.

A mariupoli védők kimenekítése lehetetlen orosz hozzájárulás nélkül, de Moszkva egyelőre nem reagált az ajánlatra. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megjegyezte, hogy az orosz féllel való tárgyalásokon felmerült, hogy a védőkért cserébe Ukrajna orosz háborús bűnösöket engedjen haza.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!